O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Tema4 CUltura

Culturaaaaaaa culturaaaa

Livros relacionados

Gratuito durante 30 dias do Scribd

Ver tudo
 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Tema4 CUltura

 1. 1. EL CINEMA:ORÍGENS I EVOLUCIÓ JOAQUIM CARREÑO VILARÓ
 2. 2. Índex ● Antecedents ● L'origen del cinema. ● La recerca de nous productes. .
 3. 3. Antecedents
 4. 4. La llanterna màgica ● S'havien provat molts sistemes per a jugar amb les imatges i la llum i provocar sensacions en l'espectador: els miralls, la llanterna màgica, ombres xineses... Les imatges es manipulaven en el projector de la llanterna per a oferir sensació de moviment.
 5. 5. La llanterna màgica ● Una de les fórmules més utilitzades foren les Fantasmagories.
 6. 6. Segle XVIII ● A finals del segle XVIII, les restes de les últimes trinxeres encara eren presents pels carrers de París. En aquella època presenciar un espectacle en el qual figures espectrals sortien del no res era tot un esdeveniment que molts cops s'escapava a la raó de molts dels assistents al show.
 7. 7. Segle XVIII ● Es buscava crear l'ambient idoni per a que el resultat de les projeccions aconseguís el seu propòsit , que no era altre que espantar als assistents.
 8. 8. Segle XVIII ● L'espectacle va resultar ser un gran èxit a París, i això provocà que els projectors s'escampessin per tot el món força ràpidament, proporcionant espectacle amb major o menor grau de sofisticació, però mai disminuint l'impacte que les imatges causaven al públic.
 9. 9. Cronografia ● La cronografia Muybridge va ser el pioner en registrar el moviment d'éssers vius. El 1872, va ser contractat per Leland Standford, per a demostrar que el cavall, quan galopa, aixeca les quatre potes de terra.
 10. 10. Fusell Fotogràfic ● El 1882, Étienne-Jules Marey inventa el fusell fotogràfic, l'avantpassat de l'actual càmera fotogràfica. Es tracta d'un cronofotògraf de placa fixa que registra 12 imatges per segon.
 11. 11. La percepció del moviment ● El 1824 el metge anglès Peter Mark Roget, planteja el principi de la persistència retinaria, segons el qual, l'ull té la capacitat de guardar l'ultima imatge que li arriba, fent que un objecte sigui percebut fins i tot quan ja no hi és.
 12. 12. Les joguines òptiques ● S'inventaren diferents aparells simuladors del moviment a partir del fenomen de la persistència, les anomenades joguines òptiques:
 13. 13. Taumàtrop ● Consisteix en un disc de cartró que porta un dibuix per ambdós costats. A les vores té un llistó que quan gira dóna la il·lusió de superposar les imatges.
 14. 14. Fenaquistoscopi ● Consisteix a fer girar la placa dels dibuixos de manera que s'obtingui una sensació de moviment de les imatges.
 15. 15. El zootrip ● Consisteix en un cilindre de metall amb ranures verticals. A través d'aquestes es mieraven els dibuixos que es formaven dins del cilindre. Els dibuixos eren d'un mateix cos, en fer girar el cilindre es donava la sensació d'estar en moviment
 16. 16. Praxinoscopi ● És el precursor, d'allò que seran els dibuixos animats. El seu mecanisme estava basat en la idea de descomposició del moviment sumada a la idea de projecció.
 17. 17. L'orígen del cinema
 18. 18. Orígen del cinema ● A William K. Dickson, se li atribueix la invenció d'un tipus de banda de cel·luloide que pot contenir una seqüència d'imatges tot sent la base d'un mètode de fotografiar i projectar imatges que es mouen.
 19. 19. El quinematògraf ● Thomas Alva Edision va presentar en públic dues invencions basades en els descobriments de Dickson: el kinetograph i el kinetoscope.
 20. 20. Lumière ● Els germans Lumière aviat van establir una xarxa de reporters per tota europa. Entre les primeres pel·lícules Lumière hi trobem “L'arribada d'un tren a l'estació”.
 21. 21. Projector Pathé ● El 1910 Charles Pathé patenta el projector pathé, primer aparell amb motor per a la projecció, amb creu de malta de 4 aspes i corrent continua. El projector constava de: focus intens i continu; objectiu òptic per ampliar imatges nítidament; tracció mecànica; creu de malta i lector de so a la banda lateral òptica magnètica.
 22. 22. La recerca de nous productes
 23. 23. El cinema sonor ● No fou fins al 1927, més de trenta anys després del naixement del cinema, que es realitzà el primer film sonor de la història “El cantor de jazz”. En molts casos la projecció d'imatges s'acompanyava de música en viu o d'un gramòfon.
 24. 24. So sincronitzat ● La lenta integració del so sinconitzat en les pel·lícules respongué a raons econòmiques i al fet que les produccions cinematogràfiques tenien prou èxit ningú es plantejava fer canvis. No fou fins que una de les grans productores Warner Bross, provà de buscar quelcom de nou: la sonorització dels films.
 25. 25. Sonorització ● La sonorització es començà a fer amb discos sinconitzats. Finalment, la generació electrònica de sons han permès ampliar les possibilitats de generació, manipulació i barreja de sons obrint així nous camps d'experimentació en l'àmbit audiovisual.
 26. 26. Cinerama ● A la dècada dels cinquanta, la productora MetroGM va presentar el sistema CINERAMA, que consistia en filmar amb tres càmeres sincronitzades i projectar per mitjà de tres projectors de 35mm treballant en igual sincronia, una imatge panoràmica, incrementant el seu detall i mida, sobre una pantalla còncava gegant.
 27. 27. Cinemascope ● El 1953 la Fox presenta el sistema CINEMASCOPE, caracteritzat per l'ús d'imatges àmplies en les preses de filmació, assolides al comprimir una imatge normal dintre del quadre estàndard de 35mm, per a després descomprimir-les durant la projecció assolint una proporció que pot variar entre 2,66 i 2,39 vegades més ampla que altra.
 28. 28. Omnimax i Imax ● El 1967, es presenta el sistema IMAX, que ha donat lloc a l'aparició de cinemes monumentals en les principals ciutats del món. El 1976 apareix l'OMNIMAX i el 1986, a l'Expo de Vancouver, arriba l'IMAX 3D.
 29. 29. 3D ● A partir de llavors hem viscut en una espiral continua d'estrenes de cinema en 3D, amb les pel·lícules d'animació com a principals protagonistes. L'últim i més mediàtic títul ha estat Avatar, tota una esperiència de cinema 3D.

×