O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Kimia organike

kimia organike

  • Entre para ver os comentários

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Kimia organike

  1. 1. Kimia Organike Gr 2 By PresenterMedia.com
  2. 2. Kimia organike Studim i komponimeve të karbonit Mbi 10 milionë komponimet janë identifikuar Elementet perberes te substancave organike : Karboni, Hidrogjeni Oksigjeni
  3. 3. Grupet funksionore Atomi ose grupimi atomik I cili I jep veti karakteristike perberjes organike qe e permban quhet grup funksionor Alkoolet R -OH -O-H Aldehidet R-COH H-C=O Ketonet R-CO-R’ C=O Acidet Karboksilike R-COOH -OH-C=O
  4. 4. Aldehidet •Grupi funksionar R-COH •Aldehidet ndryshe quhen alkanale. •Tek aldehidet grupi funksionor ndodhet gjithmon ne njerin skaj ne fund ose ne fillim te vargut karbonik.
  5. 5. Metanali Quhen ndryshe aldehidi formik.Ne temperature te zakonshme ndodhet ne gjendje te gazte dhe ka ere te forte.Tretesira e tij ujore quhet formaline.Formalina eshte tretesire me veti helmuese ,mbyt bakteriet.Perdoret ne ruajtjen e preparateve biologjike si dhe sterilizimin e mjeteve dhe pajisvjeve mjekesore
  6. 6. Perfaqesues te tjere Etanali ose aldehidi acetik Perdoret si lende e pare per prodhimin e acidit acetik dhe shume perberjeve te tjera ,preparat per te vene ne gjume Propenali ose akroleina Substance e rrezikshme per shendetin.Demton melcine Aldehidi benzoik Perberje e lenget qe perdoret si esence ne pergatitjen e parfumeve
  7. 7. Ketonet •Grupi funksionar eshte grupi karbonilik -CO- •Ketonet quhen ndryshe alkanone •Grupi funksionor vihet gjithmon ne brendesi te vargut.Vihet re izomeria e pozicionit.
  8. 8. Propanoni(Acetoni) Eshte leng me ere shpuese,avullon shpejt,tretet mire ne uje.Propaanoni mund te gatitet nga oksidimi I propanol-2 ose nga nxehja ne temperature te larte te etanoatit te kalciumit. Tretes mjaft I mire dhe perdoret ne kozmetike

×