O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Rospiggen 2 2022 1.6.pdf

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Rospiggen #1 2022
Rospiggen #1 2022
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 6 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Semelhante a Rospiggen 2 2022 1.6.pdf (20)

Mais de KristianKrassman (16)

Anúncio

Rospiggen 2 2022 1.6.pdf

  1. 1. Nummer 2- 2022 Vi gjorde utan tvekan eller tvivel ett av våra bästa val på länge. Vi ökade med 5,1 % till totalt 22,55 % i valet till kommunfullmäktige, vilket gav oss två nya mandat. Totalt så var det 6 608 personer som valde att lägga sin röst på Socialdemokraterna i Österåker. Ser vi på resultatet i regionen och riksdagen så är framgången för oss ännu större. Till regionen var det 30,33 % som röstade på Socialdemokraterna vilket är en ökning med 6,59 %. Till riksdagen var det 24,9 % vilket är en ökning med 5,19 %. Dörrknackningen, valaffischeringen, utdelningen av frukostpåsar, samtalen vid valstugan, korvgrillningen på Norrgårdsvägen och annonseringen i traditionella media och på nätet har gjort resultat. Vi var fler aktiva i själva valrörelsen än tidigare och under valåret har vi fått 55 nya medlemmar fram till skrivande stund. Utan att föregripa valanalysen som skall presenteras i början på 2023 kan vi vara stolta och sträcka på oss lite extra, vår ökning vad den sjunde högsta i regionen och den 24:e högsta i landet. Eftersom en förändring av valdistrikten gjordes mellan valet 2018 och 2022 är det lite svårt att göra direkta jämförelser men vi kan se ett samband mellan var vi knackade dörr och det faktiska valresultatet. De distrikt vi ökade mest i är Tråsättra (10,3 %) Tuna (9,8 %) och Berga SÖ (8,3 %). I valet 2018 så hade vi två distrikt där våra siffror inte var tvåsiffriga, i årets val har vi inga.
  2. 2. Trots våra framgångar och trots det faktum att tre av fyra partier i den borgerliga alliansen backade så klarar dom att bilda en majoritet i kommunfullmäktige med 27 mandat. Men att de mindre borgerliga partierna drabbas negativt av att Moderaternas totala dominans är uppenbart. Hur detta kommer utvecklas till valet 2026 bli mycket intressant att se, eftersom Moderaterna ökade med ytterligare två mandat i valet. Även i utpräglade borgerliga områden som Österskär och Rydbo ligger våra ökningar över snittet på 5,1 %. Det är ett styrkebesked och genom att använda siffrorna och den kommande valanalysen som ledstjärna kommer vi kunna bädda för nya framgångar när de här fyra åren i opposition lider mot sitt slut. Trots våra framgångar och trots det faktum att tre av fyra partier i den borgerliga alliansen backade så klarar dom att bilda en majoritet i kommunfullmäktige med 27 mandat. Men att de mindre borgerliga partierna drabbas negativt av att Moderaternas totala dominans är uppenbart. Hur detta kommer utvecklas till valet 2026 bli mycket intressant att se, eftersom Moderaterna ökade med ytterligare två mandat i valet. Det kommer bli fyra spännande år och vårt nya lag som tar plats i nämnder och styrelser har ett ökat förtroende från väljarna att förvalta. Vi skall använda detta klokt och vi behöver driva politiken på ett målinriktat sätt. Den gamla sanningen om att valen avgörs mellan valen stämmer fortfarande.
  3. 3. Det är minst sagt ett oroligt läge och prognoser revideras allt eftersom utvecklingen över ekonomin förändras och förvärras. Sett till detta är framtiden svår att bedöma men vi kan kostantera att den lågkonjunktur som vi nu går in i kommer påverka oss alla. I vårt budgetförslag har vi tagit höjd SKR:s prognos över den kommunala verksamhetens ökade kostnader för 2023 med 5,8 %. Det är dubbelt så mycket som den styrande alliansen valt att kompensera verksamheterna med. Vi kompenserar våra kärnverksamheter med 76 miljoner kronor för 2023, valet att skydda våra verksamheter från nedskärningar är att se som vår största politiska satsning. Totalt uppgår våra satsningar i nämnderna till 140 miljoner kronor, och mest lägger vi på förskola, skola och gymnasium. Våra egna prioriteringar i investerings budgeten är hela 444 miljoner kronor och innehåller bland annat i nytt badhus, bolltält med konstgräsplan, utbyggnad av anpassad grundskola, genomförande av Campus Österåker, solceller på offentliga byggnader och flera gång och cykelvägar. Totalt med alliansens förslagna investeringsbudget i botten så uppgår vårt förslag till 562 miljoner kronor. Det finns nog ingen som drabbats av den turbulenta ekonomiska tid som nu råder. Höga energi och drivmedelspriser som driver på inflationen med stigande räntor och arbetslöshet som följd. Detta betyder naturligtvis även stora utmaningar för Österåkers kommun. Till detta tillkommer ökade pensions- kostnader med 80 miljoner kronor mer än budget 2022. Vilket är fördelat 70/30 mellan inflation och nytt pensionsavtal. Med bakgrund av det ekonomiska läget har SKR deklarerat att de kommuner och regioner som har avsatta medel i så kallade resultatsutjämningsreserver (RUR) nu kan använda dessa. Vilket vi för första gången gör i vårt budgetförslag och det är ett antal kommuner i vår region som kommer göra detsamma. Vi tar i anspråk 67 miljoner av de 225 miljonerna som kommunen har sparat, för att genomföra våra prioriterade satsningar med ett nollresultat på sista raden. Vi kartlagt samtliga kommuners planerade investeringar för nästa år. Den låga investeringsvolymen i Österåker är direkt kopplad till ambitionen om landets lägsta skatt. Det gör att större investeringar saknas och uttalade politiska ambitioner som badhus och bolltält aldrig blir verklighet och nu när lågkonjunkturen slår till så är det viktigt att värna jobben.
  4. 4. https://www.facebook.com/sosteraker/ Kristina Embäck, ordförande 073-600 48 30 kriemb@gmail.com Majken Bergqvist, vice ordförande 070-225 07 68 majken.bergqvist@gmail.com xxxx 070-749 79 79 vardagar (11.00-21.00) Rospiggen är Socialdemokraterna i Österåkers medlemstidning. Ansvarig utgivare i enlighet med tryckfrihetsförordningens regler om ensamansvar är Kristian Krassman. Vi vill från arbetarekommunen tacka dig för den tid Du varit vårt kommunalråd i opposition. Under dina 12 år har du fått utstå mycket kritik från våra motståndare, men trots detta har du kämpat på otroligt bra och med gott humör, och vi hoppas att Du känt vårt stöd från oss alla. Vi hoppas att Du nu som pensionär ska få många år med att måla fler vackra tavlor, vara tillsammans med Reje, dina barn och barnbarn, och göra allt det där Du sett framemot. Med detta vill vi tacka dig och önska dig en fin tid som pensionär, och vi kommer sakna dig i politikens hetluft. / Styrelsen och alla medlemmar i Socialdemokraterna Österåker
  5. 5. Politik och elitidrottande har många likheter. Det gäller att sätta långsiktiga mål och att medvetet sträva mot det målet under en längre tid. Inför valet var vårt mål att få fler röster, vinna fler mandat för att kunna skapa förutsättningar för det maktskifte som Österåker så väl förtjänar och behöver. Vi lyckades med de två första delmålen, att få fler röster och vinna fler mandat. Fler invånare i Österåker har genom vårt opinionsarbete som gjorts de senaste fyra åren förstått att vi är en stark politisk kraft som tar tillvara på invånarnas intressen. En valrörelse kan jämföras med ett maratonlopp, där utövaren behöver vara uthållig nog att klara av att under lång tid ta sig vägen från start mål. För oss socialdemokrater började valrörelsen för valet 2026 den 12 september 2022. Jag kommer tillsammans med vårt lag som utgörs ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, nämnder, styrelser och alla våra medlemmar bedriva en socialdemokratisk politik där vi tar ansvar för välfärden, som tar ansvar vårt gemensamma Österåker. Vi är ett regeringsdugligt alternativ den dagen alliansen faller, oavsett om det är efter valet 2026 eller tidigare. Sofia Almgren, gruppledare
  6. 6. Vi står inför ett nytt år och det gamla året har varit en blandad upplevelse av både glädje och besvikelser. Året började med krig i Ukraina som fortfarande pågår då detta skrivs. Vi hoppas att det snart ska vara slut på kriget där Ryssland försöker inta ett grannland enbart för att utvidga sitt territorium. Vi ser med avsky på detta tilltag. En effekt av detta är att vi kommer att gå med i NATO, vilket vi kan se på med olika tankar på. Den nya regeringen är en katastrof för många människor som lever i vårt Sverige, hur kan man lova så mycketföre valet och sen inte hålla sina löften? SD får allt som de vill när det gäller sitt territorium. Hur kan man snällt gå med på att hindra människor som är på flykt att få komma hit och få den hjälp de behöver enligt asylrätten. Än värre är det att de vill återsända de som redan finns här och har bott här i många år, en del som är andra generationens invandrare till och med. Även deras krav att ta bort rättigheter att få vara den man är för HBTQ och transpersoner. Vi måste kämpa för att återfå makten och demokratin i vårt land senast 2026. Nu till lite positivare saker som hänt! Vi fick två mandat mer i kommunen efter valet vilket är roligt men vi hade naturligtvis önskat oss fler. Jag är övertygad om att vi till nästa val så tar vi ytterligare mandat om styrande majoriteten fortsätter att dra in på välfärden och allt som är viktigt för innevånarna. Nu har vi ett nytt namn som oppositionsråd, Sofia Almgren. Hon är kunnig och kommer att driva våra frågor och vår politik på ett klokt sätt och vi önskar henne lycka till och god framgång i sitt arbete. Vi ser fram emot en kommande mandatperiod där vi tillsammans med de partier vi har valteknisksamverkan med, kommer driva viktiga frågor för kommunens innevånare. Det kommer vara inom skolan, omsorgen, samhällsbyggande, klimat och miljö, kulturen och fritidsfrågorna. Alla kommunens invånare har rätt att få ta del av kommunens verksamhet och service. Med detta vill jag och styrelsen önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt 2023.

×