Matematicienë të shquar

MATEMATICIENË TË SHQUAR
Idetë dhe veprimtaritë e tyre
Punoi: Klea Vyshka
Klasa: 12-4
PERIUDHAEMATEMATIKËSELEMENTARE
E njohur ndryshe
si periudha e
Greqisë së
Lashtë, ky shekull
matematikor
përfaqësohet më
së miri me
Pitagorën. Ai lindi
afërsisht në
vitin 592
p.e.s. dhe ishte
matematikan e
filozof grek.
Pitagora është
shumë i njohur
me teoremë e tij,
e cila njihet si
"Teorema e
Pitagorës" që
shprehet me
barazimin
mjaft i thjeshtë
por për nga
rëndësia është i
jashtëzakonshëm
dhe mësohet që
në shkollën fillore.
SHKOLLA E PITAGORËS
 Doktrina e tij është një „‟formulë‟‟ që
do të udhëheqë njeriun në kuptimin e
ligjeve të natyrës dhe të përmisojë
dhe të zhvillojë aftësitë e tij. Fillimi i
kësaj „‟formule‟‟ është Matematika.
Por jo me kuptimin e sotëm mbi
këtë shkencë. Por me një konsiderim
që mund të na udhëheqë në shkakun
e parë të gjërave. Numrat janë
Perëndi do të thotë Platoni më
vonë, që për shumë mëndimtarë
është Pitagorieni i fundit i
madh, pavarësisht se kurrë nuk e
njohu Pitagorën. Nga numrat fillon
faza e shfaqjes së botës. Pitagora
shpreh krijimin e botës si më poshtë:
 BASHKIMI ËSHTË LIGJI I ZOTIT
 ZHVILLIMI ËSHTË LIGJI I JETËS
 NUMRI ËSHTË LIGJI I BOTËS
PERIUDHAEMATEMATIKËSKLASIKE
René
Descartes, ishte filozof
francez,matematikan.
Konsiderohet themelues
i filozofisë moderne
sidomos i filozofisë
perëndimore. Shkrimet
e tij edhe sot studiohen
me vëmendje sidomos
libri Meditaticione
filozofike . Descartesi
dha kontribute të
çmueshme në
matematikë Sistemi
koordinativ i
Descartesit i cili lejon që
figurat gjeometrike të
shprehen me ndihmën e
ekuacioneve algjebrike
prandaj ai quhet edhe
baba i gjeometrisë
analitike. Descartesi
është figurë kyçe në të
ashtuquajturin Revoluci
on shkencor.
ZHVILLIMETEPARATËANALIZËSMATEMATIKE
Vepra më e
rëndësishme e
Jean
d‟Alembert
konsiderohet
“Traktati i
dinamikës”.
Dalamberit i
takojnë merita
në trajtimin e
ekuacioneve
diferenciale në
veprën “Teoria
e lëkundjeve të
kordës” e cila
ka shërbyer si
themel i fizikës
matematike, si
dhe i takojnë
meritat e futjes
së konceptit të
limitit.
MATEMATIKANËSHEKULLINXIX
Gausi është një
nga
matematikanë
më gjenialë të
kohërave. Ai ka
dhënë një
ndihmesë të
vlefshme në
teorinë e
numrave, në
elektricitet, në
magnetizëm, n
ë gjeodezi etj.
Vepra madhore
e tij është
“Shqyrtime
aritmetike” e
cila
konsiderohet si
teoria moderne
e numrave..
Këtu gjenden
problema të
algjebrës së
lartë.
MATEMATIKA NË DITËT E SOTME
 Algjebra: Tashmë, algjebra ka filluar të shndërrohet
nga shkenca për zgjidhjen e ekuacioneve, në
“algjebër abstrakte”
 Gjeometria: Në fillim të shekullit XX ndërtohet
aksiomatika e gjeometrisë euklidiane nga Hilberti.
Ai shqyrton raportet reciroke të aksiomave.
 Ju falenderojmë për vëmendjen!
1 de 7

Recomendados

Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar por
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarDiana Lamaj
21.6K visualizações22 slides
Projekt Matematike por
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeMatilda Gremi
151.2K visualizações10 slides
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta por
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashtaHistori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashtaEriona Mustafa
50.8K visualizações17 slides
Matematika ne jeten e perditshme por
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.8K visualizações15 slides
Historia e zhvillimit te matematikes por
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
203.5K visualizações93 slides
Rilindja Kombetare Shqiptare por
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K visualizações61 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Historiku matematika por
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematikaArjan Shahinlli
4K visualizações20 slides
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre por
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
55.2K visualizações3 slides
Historia e numrit por
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numritjola cenollari
57.4K visualizações9 slides
Ngrohja globale por
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K visualizações8 slides
Pa familje - HEKTOR MALO por
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOFialdoMema
9.5K visualizações10 slides
Thënie të arta për matematiken por
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenFaton Hyseni
16.7K visualizações4 slides

Mais procurados(20)

Historiku matematika por Arjan Shahinlli
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
Arjan Shahinlli4K visualizações
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre por Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K visualizações
Historia e numrit por jola cenollari
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
jola cenollari57.4K visualizações
Ngrohja globale por Kristjana Llolli
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.3K visualizações
Pa familje - HEKTOR MALO por FialdoMema
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALO
FialdoMema9.5K visualizações
Thënie të arta për matematiken por Faton Hyseni
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematiken
Faton Hyseni16.7K visualizações
Projekt ne fizike por Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K visualizações
Don kishoti por Armando Selvija
Don kishotiDon kishoti
Don kishoti
Armando Selvija42.1K visualizações
"Greqia e lashte" Projekt Historie por Matilda Gremi
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
Matilda Gremi23K visualizações
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe por Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K visualizações
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem por ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K visualizações
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj35K visualizações
Uji eshte jete por sonja prendi
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
sonja prendi45.4K visualizações
Filozofia gjate shekullit XVII por Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K visualizações
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj11353K visualizações
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre por Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K visualizações
Mutacionet gjenetike por amla hoxha
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
amla hoxha40.3K visualizações
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) por Kristjana Duni
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K visualizações
Komunizmi ne Shqiperi por Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K visualizações
Projekti me instrumente muzike por S Gashi
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
S Gashi30.9K visualizações

Matematicienë të shquar

 • 1. MATEMATICIENË TË SHQUAR Idetë dhe veprimtaritë e tyre Punoi: Klea Vyshka Klasa: 12-4
 • 2. PERIUDHAEMATEMATIKËSELEMENTARE E njohur ndryshe si periudha e Greqisë së Lashtë, ky shekull matematikor përfaqësohet më së miri me Pitagorën. Ai lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s. dhe ishte matematikan e filozof grek. Pitagora është shumë i njohur me teoremë e tij, e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" që shprehet me barazimin mjaft i thjeshtë por për nga rëndësia është i jashtëzakonshëm dhe mësohet që në shkollën fillore.
 • 3. SHKOLLA E PITAGORËS  Doktrina e tij është një „‟formulë‟‟ që do të udhëheqë njeriun në kuptimin e ligjeve të natyrës dhe të përmisojë dhe të zhvillojë aftësitë e tij. Fillimi i kësaj „‟formule‟‟ është Matematika. Por jo me kuptimin e sotëm mbi këtë shkencë. Por me një konsiderim që mund të na udhëheqë në shkakun e parë të gjërave. Numrat janë Perëndi do të thotë Platoni më vonë, që për shumë mëndimtarë është Pitagorieni i fundit i madh, pavarësisht se kurrë nuk e njohu Pitagorën. Nga numrat fillon faza e shfaqjes së botës. Pitagora shpreh krijimin e botës si më poshtë:  BASHKIMI ËSHTË LIGJI I ZOTIT  ZHVILLIMI ËSHTË LIGJI I JETËS  NUMRI ËSHTË LIGJI I BOTËS
 • 4. PERIUDHAEMATEMATIKËSKLASIKE René Descartes, ishte filozof francez,matematikan. Konsiderohet themelues i filozofisë moderne sidomos i filozofisë perëndimore. Shkrimet e tij edhe sot studiohen me vëmendje sidomos libri Meditaticione filozofike . Descartesi dha kontribute të çmueshme në matematikë Sistemi koordinativ i Descartesit i cili lejon që figurat gjeometrike të shprehen me ndihmën e ekuacioneve algjebrike prandaj ai quhet edhe baba i gjeometrisë analitike. Descartesi është figurë kyçe në të ashtuquajturin Revoluci on shkencor.
 • 5. ZHVILLIMETEPARATËANALIZËSMATEMATIKE Vepra më e rëndësishme e Jean d‟Alembert konsiderohet “Traktati i dinamikës”. Dalamberit i takojnë merita në trajtimin e ekuacioneve diferenciale në veprën “Teoria e lëkundjeve të kordës” e cila ka shërbyer si themel i fizikës matematike, si dhe i takojnë meritat e futjes së konceptit të limitit.
 • 6. MATEMATIKANËSHEKULLINXIX Gausi është një nga matematikanë më gjenialë të kohërave. Ai ka dhënë një ndihmesë të vlefshme në teorinë e numrave, në elektricitet, në magnetizëm, n ë gjeodezi etj. Vepra madhore e tij është “Shqyrtime aritmetike” e cila konsiderohet si teoria moderne e numrave.. Këtu gjenden problema të algjebrës së lartë.
 • 7. MATEMATIKA NË DITËT E SOTME  Algjebra: Tashmë, algjebra ka filluar të shndërrohet nga shkenca për zgjidhjen e ekuacioneve, në “algjebër abstrakte”  Gjeometria: Në fillim të shekullit XX ndërtohet aksiomatika e gjeometrisë euklidiane nga Hilberti. Ai shqyrton raportet reciroke të aksiomave.  Ju falenderojmë për vëmendjen!