Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio

Panelet diellore

  1. Punoi : Klarisa Karaboja Klasa : VII A
  2. Cfare eshte paneli diellor ???  Paneli diellor eshte nje mekanizem qe lejon transformimin e rrezatimeve diellore ne energji termike (ngrohja shtepiake e uji i ngrohte) e/o elektrike. Sistemi normalisht eshte ndertuar nga nje panel qe merr energjine diellore, nga nje shkembyes e nga nje serbator i perdorur per te magazinuar energjine e akumuluar.Perdorimi i paneleve diellore ka si rrjedhoje te pare pozitive kursimin e energjise. Jane te shumta dobishmerite e tij, mes te cilave asnje çlirim te CO2, asnje çlirim te pm10, zvogelim i shkaterrimeve ambientale si pasoje e transportit te hidrokarbureve (naftes).Ato jane burime te pastra te prodhimit
  3. Llojet e paneleve diellore  Panelet diellore perdorin energjine e diellit dhe e trasformojne ne energji te dobishme apo nxehtesi per aktivitetet e njeriut.Panelet diellore ndahen ne 3 kategori:  Panele diellore fotovoltaike : shnderrojne energjine diellore ne energji elektrike.  Panele diellore termik: shenderrojne energjine djellore per nxehjen e ujit.  Panele diellore hibrid: ku ka te dyja funksionet e mesiperme . Panelet kane avantazh sepse lejojne shume kursimin e energjise elektrike apo gazit per ngrohje te ambjenteve. Por shpesh here kosto e instalimi eshte shume e larte!
  4. Foto te llojeve te panelave
  5. Shfrytezimi I energjise diellore per te prodhuar rryme elektrike  Shfrytezimi I energjise diellore eshte nje gje shume e rendesishme per kohen tone . Dielli leshon rreze ne te gjitha drejtimet ne hapesire dhe vetem nje pjese e tyre vjen ne Toke . Keto rreze zoterojne energji te rendesishme per t’u perdorur per pune te dobishme . Rrezet e diellit mund te shfrytezohen per ngrohje te drejteperdrejte ose mund te shfrytezohen per te prodhuar rryme elektrike . Kete e ben te mundur paneli diellor .
  6.  Nje panel diellor ndertohet edhe per per te prodhuar rryme elektrike , qe kursen energjine qe do te shpenzonim nga ajo rryme qe vjen ne shtepi nga rrjeti I qytetit . Shume panele ndertohen me materiale te pershtatshme qe e kthejne energjine e drites se diellit ne rryme elektrike . Rryma e prodhuar nga panelet diellore futet ne shtepine tone dhe perdoret si per ngrohje , ashtu edhe per te vene ne levizje mjete te
  7. Rendesia e shfrytesizimit te paneleve diellore
  8. Vendosja  Për vendosjen e panelit duhet të kemi parasysh që drejtimi të jeta nga dielli dhe me patjetër në drejtim të pikut të diellit. Në rast të kundërt përvecse energjia do të jetë e reduktuar, mund të shkaktojë edhe dëme në panel. Disa pajisje të panelit këshillohet që të kenë diode të brendshme me qëllim reduktimin disi të fuqisë. Vendi më i përshtatshëm për panele është mbi cati, ose në vende të hapura ku dielli nuk ka pengesa. Por ka një problem sepse sa më e lartë temperature e diellit aq më shumë ulet eficienca e panelit, ndaj kërkohen vende të hapura me qëllim që të ketë dhe qarkullim ajëri që të ulë temperaturën e panelit. Në cdo system ka humbje energjie. Bateria dhe inverteri nuk janë 100% efficient nga faktorë të ndryshëm. Kjo humbje eficience varion nga komponenti në component dhe nga
Anúncio