O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Próximos SlideShares
Fossils
Fossils
Carregando em…3
×
1 de 15

Roques ígnias

 1. 1. ROQUES (I) (Roques ígnies: les filles del foc)
 2. 2. ROQUES ÍGNIES S’originen per un procés de solidificació de magma condicionat per el descens de pressió i temperatura. Els minerals que formen aquestes roques tenen diferents composicions químiques i punts de fusió, i això provoca que aquests minerals no cristal·litzin alhora.
 3. 3. Podem classificar aquestes roques segons:  Composició química  Textura  Origen
 4. 4. TEXTURA La textura ens proporciona informació sobre el procés de solidificació del magma per mitjà de la mida, la forma i la distribució dels minerals que formen la roca.
 5. 5. TEXTURA GRANULAR És aquella en la que tota la roca presenta cristalls visibles a ull nu i d’una mida similar. Això és degut a una cristal·lit- zació lenta i en profunditat. (Roca plutònica vista a través d’un microscòpi pretrogràfic)
 6. 6. Diferenciem entre:  Textura granular pegmatítica (cristalls volum centimètric)  Textura granular aplítica (cristalls d’un o dos mil·límetres)
 7. 7. TEXTURA VÍTRIA Presenta una superfície no cristal·litzada degut al ràpid refredament del magma. (Obsidiana)
 8. 8. TEXTURA AFANÍTICA El ràpid refredament del magma impedeix que els cristalls tinguin temps suficient per desenvolupar-se. La superfície d’aquestes roques presenta cristalls visibles tan sols a microscopi.
 9. 9. Diferenciem entre:  Microgranular (tota la roca cristal·litzada amb la mida de cristalls microscòpics)  Microlítica (cristalls petits i allargats envoltats d’una matriu sense cristal·litzar)
 10. 10. (Textura microgranular)
 11. 11. TEXTURA PORFÍRICA La roca presenta fenocristalls, visibles a ull nu, i microcristalls, que formen la matriu. S’origina per un procés lent seguit d’un procés ràpid de refredament. (Pòrfir granític)
 12. 12. ORIGEN Classifiquem les roques ígnies en:  Roques plutòniques  Roques volcàniques  Roques filonianes
 13. 13. ROQUES PLUTÒNIQUES Obtenim aquest tipus de roca per la solidificació lenta i en profunditat del magma. Donen lloc a textures granulars (Peridotita) (Granit)
 14. 14. ROQUES VOLCÀNIQUES Roques formades quan el magma arriba a la superfície en forma d’erupció volcànica. Refredament ràpid. Textures afanítiques, pofíriques i vítries. (Pumicita) (Basalt)
 15. 15. ROQUES FILONIANES Tenen el seu origen a les esquerdes per les quals s’obre camí el magma. Combina la solidificació lenta, a l’interior de l’escorça, amb la solidificació ràpida, a les esquerdes. Donen lloc a textures porfíriques i afanítiques. (Pòrfir (Pegmatita) granític)

×