Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)

F
FleuratiTechnical Support Technician
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
 Sëmundjet e gjakut
 Shenjat e sëmundjes

së gjakut dhe shërimi i

tyre
 Anemia
 Leukemia
 Hemofilia
 Tromboza
 Të metat dhe sëmundjet e zemrës
 Infarkti i zemrës
 Ethet Reumatike
 Sëmundjet të enëve të gjakut
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
 Ne

mund të marrim sëmundje të gjakut dhe
mund ti shërojmë ato. Shumë njerëzve i
ndodhin ato sëmundje, ne sot do të mësojmë për
sëmundjet e gjakut të cilat janë:
 Anemia,
 Leukemia,
 Hemofilia dhe
 Tromboza


Shenjat e sëmundjes së gjakut
Lodhja
Takikardi
Zbehje



Shërimi i tyre
Anemikët duhet të konsumojnë fruta me vitaminë C.
Anemikët duhet të konsumojnë spinaq dhe barëra jeshile.
Fiku, shalqiri dhe luleshtrydhja, efikase për të trajtuar Aneminë.
Anemia shkaktohet si pasojë e një ushqimi të keq.
Anemikët duhet të pinë 150 gram lëng karotash në ditë.
Çajin, kakaon dhe kafen duhet t’i marrin tri orë përpara se të hanë, pasi
ndryshe vështirëson tretjen.
Pacientët duhet të pinë çdo ditë 150 ml. lëng të rrepës së kuqe, para buke.
Këshillohet të konsumohet sa më shpesh domatja.
Të sëmurët duhet të marrin, gjithashtu, çdo ditë 10 - 15 fruta të mandarinës për
një kohë prej 20 - 25 ditë.
 Shfaqet

si pasojë e zvogëlimit të numrit të
eritrociteve. Fjala Anemi do të thotë pagjakësi.
Sëmundja mund të shërohet nëse i sëmuri shkon
në bjeshkë dhe merr preparate të pasura me Fe.
Shenjat e sëmundjes janë: zbehja, marramendja
dhe të fiktit. Diagnoza e anemisë vendoset kur
ka ulje të nivelit të hemoglobinës.
Hemoglobina është proteina e rruazave të kuqe e
cila bën transportin e oksigjenit prej mushkërive
në inde.
 Leukemia

shfaqet si pasojë e formave të
ndryshme të rrezatimit. Kjo sëmundje
mund të bëhet me shtimin e numrit të
madh të leukociteve. Paralel me rritjen e
numrit të leukociteve zvoglohet numri i
eritrociteve. Gati 44,000 njerëz janë të
sëmuar çdo vit në Sh.B.A dhe
22,000 njerëz janë të vdekur.
 Hemofilia

është sëmundja kur gjaku

nuk mund të koagulohet, prandaj edhe
nëse e bëjmë gërvishtje shumë të vogla
atëherë do të na dirdhet shumë gjak.
Hemofilia është një sëmundje që
trashëgohet. Nga kjo sëmundje më së
shumti vuajnë meshkujt.
Tromboza

zakonisht shfaqet shumë
shpesh në venat e këmbëve te
gratë gjatë apo pas shtatzanisë.
Shumë gra e kanë këtë sëmundje. Në
enët e gjakut të tyre bëhet mpiskja
apo koagulimi i gjakut.
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)




Të metat e zemrës mund të jenë të lindura dhe të
fituara. Të metat e fituara të zemrës shfaqen si pasojë
e ndezjes së valvulave të zemrës, që vështirsojnë punën
normale të zemrës. Të metat e lindura të zemrës janë
pasojë e zhvillimit jonormal të zemrës dhe enëve të
gjakut gjatë zhvillimit embrional. Njerëzit me të metat
e zemrës ngulfaten, por këta njerëz duhet të bëjnë jetë
të qetë.
Sëmundjet e zemrës janë ato sëmundje që ne i quajmë
sëmundje shumë të rënda. Njëra nga sëmundjet e
zemrës më të rrezikshëme është Infarkti i zemrës.
Janë disa sëmundje të tjera të këqija por jo të zemrës,
ato janë Ethet reumatike.
 Infarkti

i zemrës është një sëmundje
vdekjeprurëse, ajo shfaqet si pasojë e
bllokimit të enëve të gjakut që furnizojnë
muskulin e zemrës me gjak (embolia dhe
tromboza). Në infarktin e zemrës shfaqen si
pasojë çrregullimet të rënda në punën e
zemrës, zemra ka inde por ato vdesin dhe të
rrahurat e saj ndalen plotësisht (nuk pompon
më). Infarktin e zemrës e shkaktojnë llojet e
ndryshme të drogave, alkooli, puna e rëndë
fizike, pushimi i pamjaftueshëm etj.
 Ethet

reumatike shkaktohen nga
bakteriet e familjes streptokoke.
Sëmundja fillon me dhimbjen në fyt
por shpejt rezulton ndezja e nyjave
dhe e endokardit. Rëndom goditen
valvulat e zemrës, të cilat deformohen
dhe nuk mund ta kryejnë funksionin e
tyre. Në ethet reumatike shfaqen veset
e përfituara të zemrës.
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
 Enët

e gjakut kur sëmuren bëhen joelastike. Kjo
sëmundje quhet arterosklerozë. Enët joelastike të
gjakut mund të pëlcasin. Nëse enët e gjakut
(joelastike) në tru pëlcasin atëherë disa pjesë të
trurit mund të paralizohen ose njeriu mund të
vdes. Është një sëmundje e shpeshtë e enëve të
gjakut, kjo sëmundje është zgjerimi i venave, kjo
sëmundje shkaktohet nëse njerëzit rrinë shumë
gjatë në këmbë. Kjo sëmundje duhet të hiqet me
anë të operacionit ose duhet të barten çorape
elastike të gomës, të cilat i shtrëngojnë muskujt e
këmbës.
Ushqimi i lehtë dhe i larmishëm, marrja me sport dhe
qëndrimi në natyrë, mospirja e duhanit dhe e alkoolit,
jeta psikike e ekuilibruar mbron zemrën dhe enët e
gjakut nga dëmtimet dhe kështu zgjatet jeta.
Fleurat Govori
1 de 17

Recomendados

Kimi- Hekuri por
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- HekuriAdmin Nuriu
54.8K visualizações12 slides
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. por
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
24.7K visualizações27 slides
Hebrenjtë në Shqipëri por
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K visualizações13 slides
Hekuri ,elementi kimik me vlere... por
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.7K visualizações7 slides
prilli i thyer BISEDA LETRARE por
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
90.9K visualizações10 slides
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.4K visualizações23 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Shqiperia dhe Bashkimi Europian por
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.6K visualizações17 slides
Sëmundjet gjenetike por
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.8K visualizações15 slides
Gazeta e shkolles por
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.1K visualizações12 slides
Ngrohja globale por
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.2K visualizações8 slides
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut por
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutProjekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutShkelzen Tarja
28.2K visualizações24 slides
Uji eshte jete por
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jetesonja prendi
45.3K visualizações10 slides

Mais procurados(20)

Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K visualizações
Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K visualizações
Ngrohja globale por Kristjana Llolli
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.2K visualizações
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut por Shkelzen Tarja
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutProjekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Shkelzen Tarja28.2K visualizações
Uji eshte jete por sonja prendi
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
sonja prendi45.3K visualizações
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por xhulia osmanllari
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.5K visualizações
Kequshqyerja dhe semundjet por Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.1K visualizações
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ? por Klarisa Klara
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Klarisa Klara28.7K visualizações
Elementët kimikë por Esmer Alda
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K visualizações
Kimia ne jeten e perditshme por Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.6K visualizações
Komunizmi ne Shqiperi por Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K visualizações
Shkaqet e ndotjes akustike por olinuhi
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi36.1K visualizações
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike por koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.2K visualizações
Projekt Fizik - valet por Marinela Abedini
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
Marinela Abedini18.9K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47K visualizações
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.8K visualizações
PROJEKT tema:hekuri por romina balla
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
romina balla57.9K visualizações
Matematik Fillimi i nje biznesi por Admin Nuriu
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesi
Admin Nuriu21.7K visualizações
turizmi ne shqiperi por manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K visualizações

Destaque

Zemra dhe enët e gjakut (Biologji) por
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Fleurati
49.4K visualizações18 slides
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!! por
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!#MesueseAurela Elezaj
10.3K visualizações19 slides
Gjaku por
GjakuGjaku
GjakuMedShqip
60.4K visualizações113 slides
Semundjet e gjakut por
Semundjet e gjakutSemundjet e gjakut
Semundjet e gjakutExhitah Vasija
11.6K visualizações3 slides
Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII por
 Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII
Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VIIlira kuca
3.7K visualizações12 slides
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII por
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIlira kuca
5.6K visualizações13 slides

Destaque(20)

Zemra dhe enët e gjakut (Biologji) por Fleurati
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Fleurati49.4K visualizações
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!! por #MesueseAurela Elezaj
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
#MesueseAurela Elezaj10.3K visualizações
Gjaku por MedShqip
GjakuGjaku
Gjaku
MedShqip60.4K visualizações
Semundjet e gjakut por Exhitah Vasija
Semundjet e gjakutSemundjet e gjakut
Semundjet e gjakut
Exhitah Vasija11.6K visualizações
Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII por lira kuca
 Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII
Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII
lira kuca3.7K visualizações
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII por lira kuca
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
lira kuca5.6K visualizações
Punim seminarik gjaku por Ardian Hyseni
Punim seminarik gjakuPunim seminarik gjaku
Punim seminarik gjaku
Ardian Hyseni14.5K visualizações
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut " por Denis Lezo
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Denis Lezo33K visualizações
Sëmundjet Iskemike të Zemrës por Driton Baloku
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Driton Baloku4.9K visualizações
Sistemi imun por MedShqip
Sistemi imun Sistemi imun
Sistemi imun
MedShqip24.9K visualizações
Aparati i ekskretimit por Matilda Gremi
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
Matilda Gremi37.8K visualizações
Semundjet e trashegueshme por An An
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
An An19K visualizações
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit por Marinela Abedini
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Marinela Abedini13.6K visualizações
Anemia por Dr.Sabari Nathan
AnemiaAnemia
Anemia
Dr.Sabari Nathan834.6K visualizações
SISTEMI NERVOR por Adela Sota
SISTEMI NERVORSISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVOR
Adela Sota19.6K visualizações
gjenet dhe semundjet gjenetike por Dajana Gjini
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
Dajana Gjini6.7K visualizações
Sistemi respirator por MedShqip
Sistemi respiratorSistemi respirator
Sistemi respirator
MedShqip23K visualizações
Obeziteti por Melissa Cani
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
Melissa Cani13.1K visualizações
Biologji por Xhen'ilda Domi
BiologjiBiologji
Biologji
Xhen'ilda Domi11.4K visualizações

Similar a Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)

Infarkti i miokardit por
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokarditMentor Toli
9.1K visualizações12 slides
Sak por
SakSak
SakDrmedicine
6.8K visualizações88 slides
Ateroskleroza sunilda rexhaj por
Ateroskleroza sunilda rexhajAteroskleroza sunilda rexhaj
Ateroskleroza sunilda rexhajSunilda Rexhaj
597 visualizações25 slides
Kardiomiopatite por
KardiomiopatiteKardiomiopatite
KardiomiopatiteZoja Demaj
147 visualizações44 slides
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru por
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në truProblemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në truBlerim Myftiu
50 visualizações2 slides
Sëmundjet gjenetike gr1 por
Sëmundjet gjenetike gr1Sëmundjet gjenetike gr1
Sëmundjet gjenetike gr1Sara Miria
3.1K visualizações20 slides

Similar a Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)(11)

Infarkti i miokardit por Mentor Toli
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokardit
Mentor Toli9.1K visualizações
Sak por Drmedicine
SakSak
Sak
Drmedicine6.8K visualizações
Ateroskleroza sunilda rexhaj por Sunilda Rexhaj
Ateroskleroza sunilda rexhajAteroskleroza sunilda rexhaj
Ateroskleroza sunilda rexhaj
Sunilda Rexhaj597 visualizações
Kardiomiopatite por Zoja Demaj
KardiomiopatiteKardiomiopatite
Kardiomiopatite
Zoja Demaj147 visualizações
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru por Blerim Myftiu
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në truProblemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru
Blerim Myftiu50 visualizações
Sëmundjet gjenetike gr1 por Sara Miria
Sëmundjet gjenetike gr1Sëmundjet gjenetike gr1
Sëmundjet gjenetike gr1
Sara Miria3.1K visualizações
Interna kardiologji mësimet por Nezhla Shabani
Interna kardiologji mësimetInterna kardiologji mësimet
Interna kardiologji mësimet
Nezhla Shabani1.4K visualizações
Zemra dhe Enet e gjakut por AndiKrasniqi4
Zemra dhe Enet e gjakutZemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakut
AndiKrasniqi4670 visualizações
Talasemia por Odri Veseli
TalasemiaTalasemia
Talasemia
Odri Veseli789 visualizações
Biologji por Ulpian Allaraj
Biologji Biologji
Biologji
Ulpian Allaraj940 visualizações

Mais de Fleurati

Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software) por
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)Fleurati
3.8K visualizações36 slides
Comparison between HDD and SSD por
Comparison between HDD and SSDComparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSDFleurati
5.2K visualizações17 slides
Switched networks (LAN Switching – Switches) por
Switched networks (LAN Switching – Switches)Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Fleurati
3K visualizações38 slides
Verizon communications por
Verizon communicationsVerizon communications
Verizon communicationsFleurati
2.9K visualizações18 slides
Ylberi por
YlberiYlberi
YlberiFleurati
14.5K visualizações15 slides
Struktura e atomit dhe bërthama e tij por
Struktura e atomit dhe bërthama e tijStruktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijFleurati
35K visualizações37 slides

Mais de Fleurati(20)

Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software) por Fleurati
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Fleurati3.8K visualizações
Comparison between HDD and SSD por Fleurati
Comparison between HDD and SSDComparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSD
Fleurati5.2K visualizações
Switched networks (LAN Switching – Switches) por Fleurati
Switched networks (LAN Switching – Switches)Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)
Fleurati3K visualizações
Verizon communications por Fleurati
Verizon communicationsVerizon communications
Verizon communications
Fleurati2.9K visualizações
Ylberi por Fleurati
YlberiYlberi
Ylberi
Fleurati14.5K visualizações
Struktura e atomit dhe bërthama e tij por Fleurati
Struktura e atomit dhe bërthama e tijStruktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tij
Fleurati35K visualizações
Smartphones por Fleurati
SmartphonesSmartphones
Smartphones
Fleurati518 visualizações
Sistemi i lëvizjes por Fleurati
Sistemi i lëvizjesSistemi i lëvizjes
Sistemi i lëvizjes
Fleurati12.5K visualizações
Shkolla dhe funksioni i saj por Fleurati
Shkolla dhe funksioni i sajShkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i saj
Fleurati14.3K visualizações
Nafta por Fleurati
NaftaNafta
Nafta
Fleurati16K visualizações
Irlanda por Fleurati
IrlandaIrlanda
Irlanda
Fleurati2.2K visualizações
Llogaritje (Computation) por Fleurati
Llogaritje (Computation)Llogaritje (Computation)
Llogaritje (Computation)
Fleurati975 visualizações
Klori por Fleurati
KloriKlori
Klori
Fleurati10K visualizações
Internet café (Gaming Center) por Fleurati
Internet café (Gaming Center)Internet café (Gaming Center)
Internet café (Gaming Center)
Fleurati2.2K visualizações
Evropa verilindore por Fleurati
Evropa verilindoreEvropa verilindore
Evropa verilindore
Fleurati4.2K visualizações
Computer games por Fleurati
Computer gamesComputer games
Computer games
Fleurati6.6K visualizações
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi) por Fleurati
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Fleurati9.8K visualizações
Animals (Gj. Angleze) por Fleurati
Animals (Gj. Angleze)Animals (Gj. Angleze)
Animals (Gj. Angleze)
Fleurati1.2K visualizações
Barnat dhe drogat por Fleurati
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogat
Fleurati10.2K visualizações
Acidi acetik (Etanoik) por Fleurati
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)
Fleurati18.1K visualizações

Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)

 • 2.  Sëmundjet e gjakut  Shenjat e sëmundjes së gjakut dhe shërimi i tyre  Anemia  Leukemia  Hemofilia  Tromboza  Të metat dhe sëmundjet e zemrës  Infarkti i zemrës  Ethet Reumatike  Sëmundjet të enëve të gjakut
 • 4.  Ne mund të marrim sëmundje të gjakut dhe mund ti shërojmë ato. Shumë njerëzve i ndodhin ato sëmundje, ne sot do të mësojmë për sëmundjet e gjakut të cilat janë:  Anemia,  Leukemia,  Hemofilia dhe  Tromboza
 • 5.  Shenjat e sëmundjes së gjakut Lodhja Takikardi Zbehje  Shërimi i tyre Anemikët duhet të konsumojnë fruta me vitaminë C. Anemikët duhet të konsumojnë spinaq dhe barëra jeshile. Fiku, shalqiri dhe luleshtrydhja, efikase për të trajtuar Aneminë. Anemia shkaktohet si pasojë e një ushqimi të keq. Anemikët duhet të pinë 150 gram lëng karotash në ditë. Çajin, kakaon dhe kafen duhet t’i marrin tri orë përpara se të hanë, pasi ndryshe vështirëson tretjen. Pacientët duhet të pinë çdo ditë 150 ml. lëng të rrepës së kuqe, para buke. Këshillohet të konsumohet sa më shpesh domatja. Të sëmurët duhet të marrin, gjithashtu, çdo ditë 10 - 15 fruta të mandarinës për një kohë prej 20 - 25 ditë.
 • 6.  Shfaqet si pasojë e zvogëlimit të numrit të eritrociteve. Fjala Anemi do të thotë pagjakësi. Sëmundja mund të shërohet nëse i sëmuri shkon në bjeshkë dhe merr preparate të pasura me Fe. Shenjat e sëmundjes janë: zbehja, marramendja dhe të fiktit. Diagnoza e anemisë vendoset kur ka ulje të nivelit të hemoglobinës. Hemoglobina është proteina e rruazave të kuqe e cila bën transportin e oksigjenit prej mushkërive në inde.
 • 7.  Leukemia shfaqet si pasojë e formave të ndryshme të rrezatimit. Kjo sëmundje mund të bëhet me shtimin e numrit të madh të leukociteve. Paralel me rritjen e numrit të leukociteve zvoglohet numri i eritrociteve. Gati 44,000 njerëz janë të sëmuar çdo vit në Sh.B.A dhe 22,000 njerëz janë të vdekur.
 • 8.  Hemofilia është sëmundja kur gjaku nuk mund të koagulohet, prandaj edhe nëse e bëjmë gërvishtje shumë të vogla atëherë do të na dirdhet shumë gjak. Hemofilia është një sëmundje që trashëgohet. Nga kjo sëmundje më së shumti vuajnë meshkujt.
 • 9. Tromboza zakonisht shfaqet shumë shpesh në venat e këmbëve te gratë gjatë apo pas shtatzanisë. Shumë gra e kanë këtë sëmundje. Në enët e gjakut të tyre bëhet mpiskja apo koagulimi i gjakut.
 • 11.   Të metat e zemrës mund të jenë të lindura dhe të fituara. Të metat e fituara të zemrës shfaqen si pasojë e ndezjes së valvulave të zemrës, që vështirsojnë punën normale të zemrës. Të metat e lindura të zemrës janë pasojë e zhvillimit jonormal të zemrës dhe enëve të gjakut gjatë zhvillimit embrional. Njerëzit me të metat e zemrës ngulfaten, por këta njerëz duhet të bëjnë jetë të qetë. Sëmundjet e zemrës janë ato sëmundje që ne i quajmë sëmundje shumë të rënda. Njëra nga sëmundjet e zemrës më të rrezikshëme është Infarkti i zemrës. Janë disa sëmundje të tjera të këqija por jo të zemrës, ato janë Ethet reumatike.
 • 12.  Infarkti i zemrës është një sëmundje vdekjeprurëse, ajo shfaqet si pasojë e bllokimit të enëve të gjakut që furnizojnë muskulin e zemrës me gjak (embolia dhe tromboza). Në infarktin e zemrës shfaqen si pasojë çrregullimet të rënda në punën e zemrës, zemra ka inde por ato vdesin dhe të rrahurat e saj ndalen plotësisht (nuk pompon më). Infarktin e zemrës e shkaktojnë llojet e ndryshme të drogave, alkooli, puna e rëndë fizike, pushimi i pamjaftueshëm etj.
 • 13.  Ethet reumatike shkaktohen nga bakteriet e familjes streptokoke. Sëmundja fillon me dhimbjen në fyt por shpejt rezulton ndezja e nyjave dhe e endokardit. Rëndom goditen valvulat e zemrës, të cilat deformohen dhe nuk mund ta kryejnë funksionin e tyre. Në ethet reumatike shfaqen veset e përfituara të zemrës.
 • 15.  Enët e gjakut kur sëmuren bëhen joelastike. Kjo sëmundje quhet arterosklerozë. Enët joelastike të gjakut mund të pëlcasin. Nëse enët e gjakut (joelastike) në tru pëlcasin atëherë disa pjesë të trurit mund të paralizohen ose njeriu mund të vdes. Është një sëmundje e shpeshtë e enëve të gjakut, kjo sëmundje është zgjerimi i venave, kjo sëmundje shkaktohet nëse njerëzit rrinë shumë gjatë në këmbë. Kjo sëmundje duhet të hiqet me anë të operacionit ose duhet të barten çorape elastike të gomës, të cilat i shtrëngojnë muskujt e këmbës.
 • 16. Ushqimi i lehtë dhe i larmishëm, marrja me sport dhe qëndrimi në natyrë, mospirja e duhanit dhe e alkoolit, jeta psikike e ekuilibruar mbron zemrën dhe enët e gjakut nga dëmtimet dhe kështu zgjatet jeta.