O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Една од функциите на крвотокот е даги пренесува материите низ телотосо посредство на крвта.Крвта се состои од течностнареч...
Големиот Крвоток е кружно движењена крвта од левата комора насрцето,преку аортата, другите помалиартерии, крвните капилари...
Малиот крвоток кај птиците и цицачите ециркулација на крвта од десната комора на срцето,преку белодробните артерии до бели...
Крвен притисок е притисок на крвта врз ѕидовите на крвните садови и е еден од основните витални знаци. Крвниот притисок е...
Средниот крвен притисок, заради пумпањето на срцето  и отпорот во крвните садови, се намалува како штокрвта којашто кружи...
Доколку притисокот се мери со апарат со живин столб, вредноста 120/80 означува дека високиот(систоличниот) притисок е 120 ...
Вредностите на крвниот притисок се менуваат под влијание на различни внатрешни и надворешни  фактори, на пример: хормонал...
Доколку ви се извршени неколку мерења совредност над 120/80, веројатно страдате одвисок крвен притисок (прехипертензија ил...
- Одржувајте здрава телесна тежина.- Користете храна која содржи ниски нивоа на масти и холестерол,избегнувајте црвено мес...
крвоток, крвен притисок, мерење на крвен притисок.
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

крвоток, крвен притисок, мерење на крвен притисок.

:)

 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

крвоток, крвен притисок, мерење на крвен притисок.

 1. 1. Една од функциите на крвотокот е даги пренесува материите низ телотосо посредство на крвта.Крвта се состои од течностнаречена плазма што содржи беликрвни зрнца, црвени крвнизрнца и крвни плочки.
 2. 2. Големиот Крвоток е кружно движењена крвта од левата комора насрцето,преку аортата, другите помалиартерии, крвните капилари и венитедо десната преткомора.Бидејки во левата страна на срцетоима оксидирана крв, таа прекукомората т.е. преку артеријата аортаизлегува, оди до сите органи и ткива ипреку вената во десната предкоморасе враќа редуцирана крв.
 3. 3. Малиот крвоток кај птиците и цицачите ециркулација на крвта од десната комора на срцето,преку белодробните артерии до белите дробови, кадешто се врши размена на гасовите (јаглероддиоксид и кислород). Оксидираната крв (крвта богатасо кислород) преку белодробните вени се враќа волевата преткомора на срцето. Од левата преткоморакрвта оди во левата комора каде штозапочнува големиот крвоток.
 4. 4. Крвен притисок е притисок на крвта врз ѕидовите на крвните садови и е еден од основните витални знаци. Крвниот притисок е резултат на две сили: едната е создадена од срцето кое пумпа крв низ циркулаторниот систем, а другата е силатана артериите кои се спротиставуваат не крвотокот. За време на секое чукање на срцето, крвниот притисок се менува од максимален (систолен) до минимален (дијастолен).
 5. 5. Средниот крвен притисок, заради пумпањето на срцето и отпорот во крвните садови, се намалува како штокрвта којашто кружи се движи од срцето низ артериите. Тој има најголем пад во малите артерии и артериолите и продолжува да се намалува како што крвта се движи низ капиларите и назад до срцето преку вените. Гравитацијата, залистоците во вените и пумпањето од контракцијата на скелетните мускули се некои од другите влијанија врз крвниот притисок во различни места во телото.
 6. 6. Доколку притисокот се мери со апарат со живин столб, вредноста 120/80 означува дека високиот(систоличниот) притисок е 120 мм живин столб, а нискиот (дијастоличен) има вредност од 80 мм живин столб.
 7. 7. Вредностите на крвниот притисок се менуваат под влијание на различни внатрешни и надворешни фактори, на пример: хормонални промени, физички напор, промена на емотивната состојба, болка и тн.
 8. 8. Доколку ви се извршени неколку мерења совредност над 120/80, веројатно страдате одвисок крвен притисок (прехипертензија илихипертензија):* Прехипертензија – вредности меѓу 120/80 и 139/89* Прва фаза на хипертензија – вредности меѓу 140/90и 159/99* Втора фаза на хипертензија – вредности над 160/100•Колку се поголеми вредностите на крвниот притисок,толку е поголем ризикот од инфаркт и други сериозниздравствени нарушувања.
 9. 9. - Одржувајте здрава телесна тежина.- Користете храна која содржи ниски нивоа на масти и холестерол,избегнувајте црвено месо и рафинирани шеќери.- Внесувајте доволно зеленчук и овошје, како и млечни производисо ниска масленост.- Помалку сол во исхраната.- Намалете внес на кофеин.- Бидете физички активни и одете редовно на лекарски прегледи.

×