O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Ore mesimore tik

Ore mesimore biologjie

Livros relacionados

Gratuito durante 30 dias do Scribd

Ver tudo
 • Seja o primeiro a comentar

Ore mesimore tik

 1. 1. LENDA:Biologji. Klasa VIII-te Tema: Ne mesuam se….. Perseritje mbi kapitullin e Rruazoreve Objektivat: Deri ne fund te ores nxenesi te jete ne gjendje: 1-Te listoje 6 tipare te pergjithshme te kurrizoreve 2-Te pershkruaje nga 6 tipare te cdo klase te kurrizoreve 3- Te pershkruaje pasojat e ndotjes se mjedisit dhe ndikimit te njeriut ne jeten e gjallesave shtazore. Mjetet e punes: kompjuteri, videoprojektori,tabake te bardhe letre,kolora Metodat e perdorura: Brainstorming,Diagrami i Venit, Pune me grupe, minitest.
 2. 2. Brainstorming: Pyetje frontale te drejtuara nxenesve mbi: • Kur jane shfaqur kurrizoret e pare? • Cfare i bashkon kurrizoret me njeri-tjetrin? • Cilat jane klasat qe bejne pjese ne tipin e kurrizoreve? Kurrizoret Peshqit Amfibet Zvarraniket Shpendet Gjitaret
 3. 3. Peshqit kockore salmon qefull koran trofta
 4. 4. Peshqit kercore raja Peshku elektrik peshkaqeni
 5. 5. Amfibet salamander bretkosa laramania zhaba sesilja
 6. 6. Zvarraniket Iguana Kajmani Kobra Neperka
 7. 7. Shpendet fluturues Pelikani kacurrel Pelikani Dallendyshja Harabeli
 8. 8. Shpendet grabitqareShqiponja Skifteri Fajkoi Bufi
 9. 9. Shpendet notues Pinguini Rosa Pata Mjelma
 10. 10. Gjitare te ndryshem
 11. 11. Gjitaret e ujit Foka Lunderza Ornitoringu Delfini
 12. 12. Tipare te perbashketa te kurrizoreve Skeleti : Qarkullimi i gjakut: Riprodhimi : Frymekembimi : Sistemi nervor : Jetesa : Gjitaret Shpendet AmfibetPeshqit Zvarraniket
 13. 13. Pune me grupe (fisha) : Tiparet specifike te seciles klase Fisha e pare: Tiparet e pergjithshme ,perfaqesuesit e peshqve.-Si ti mbrojme ata nga zhdukja ? Fisha e dyte: Tiparet e pergjithshme,perfaqesuesit e amfibeve.-Si ti mbrojme ata nga zhdukja? Fisha e trete: Tiparet e pergjithshme,perfaqesuesit e zvarranikeve.- Si ti mbrojme ata nga zhdukja? Fisha e katert: Tiparet e pergjithshme, perfaqesuesit e shpendeve.-Si ti mbrojme ata nga zhdukja? Fisha e peste: Tiparet e pergjithshme,perfaqesuesit e gjitareve.-Si ti mbrojme ata nga zhdukja?
 14. 14. Kafshe ne rrezik zhdukje Derri i eger Shqiponja e gureve Ariu panda Rreqebulli
 15. 15. PRIRJET E EVOLUCIONIT TE KAFSHEVE: 1- Një ndër ndryshimet kryesore për evolucionin e botës shtazore ka qenë zhvillimi dhe diferencimi i qelizave në inde, organe, aparate apo sisteme dhe rritja në madhësi nëpërmjet shtimit të numrit të qelizave. 2- Evolucioni fillon me format asimetrike, vazhdon me simetrinë rrezore dhe përfundon me simetrinë dyanësore. 3- Format e reja nuk kanë lindur nga një paraardhës por nga paraardhës të ndryshëm dhe nga format primitive të tyre. Ndryshimet në mjedis kanë çuar në ndryshime të trupit te jallesave, pra kanë nxitur evolucionin e gjallesave.
 16. 16. Minitest • Grupi A • Per peshqit dhe shpendet shkruaj si jane: • Lekura---- • Qarkullimi i gjakut------- • Riprodhimi,pllenimi----- • Grupi B • Per amfibet dhe gjitaret shkruaj si jane: • Lekura---- • Qarkullimi i gjakut------- • Riprodhimi,pllenimi-----
 17. 17. VLERESIMI Vleresimi i nxenesve behet gjate gjithe etapes mesimore te cilen mesuesi e evidenton duke iu drejtuar nxenesit si : mire, duhej ta formuloje me sakte,shume mire ,ke punuar sistematikisht,ke punuar mire me detyrat e dhena gjate kapitullit,njekohesishte behen dallime dhe per punen ne grup. Per oren e sotme do te vleresohen nxenesit per: --tiparet e pergjithshme te kurrizoreve --tiparet specifike per secilen klase -- menyrat e mbrojtjes se kafsheve nga ndotja e mjedisit dhe ndikimi i njeriut mbi to. Refleksion : Ndergjegjesimi per mbrojtjen e faunes dhe flores ne vendin tone. Punoi : Mesuesja FATBARDHA FEJZO

×