Mesimet ne Biologji pjesa e dyte

Qeliza
Qeliza pershkruan ndertimin dhe funksionin
themelor te qelizes si njesi themelore e
ndertimit te qenieve te gjalla. Ajo pershkruan
ndertimin e mikroskopit te drites dhe
demonstron tekniken e mikroskopimit gjate
vrojtimit te qelizes bimore e shtazore , po
ashtu krahason strukturen e qelizave
prokariote eukariote bimore e shtazore
Organizmat e gjalle perbehen prej
qelizes


Qeliza eshte njesia elementare e ndertimit te qenieve te
gjalla. Qelizen e zbuloi Robert Huku me 1665. Ai me
mikroskopin e tij te thjeshte ne prerijen e holle te tapes
verejti disa dhomeza te ngjashme me hojet e bleteve te
cilat I quajti celula ( qeliza ) . Qelizat bimore e shtazore
kan forma te ndryshme . Format kryesore te qelizave tek
organizamat nje qelizor dhe shume qelizore jane : forma e
rrumbullaket ,cilindrike , elipsoide etj . Qeliza perbehet prej
pjeseve te ndryshme disa prej tyre shihen lehte kurse disa
jo ato dallohen prej permbajtjes ndertimi I tyre perbehet
prej : Murit qelizor , kromoplasteve , kloroplasteve etj.
Mjetet zmadhuese qe perdoren per
vrojtimin e qelizes


Ne natyre ka shume qenie te gjalla te cilat jane
shume te vogla dhe nuk mund te shihen me sy,
Vrojtimi I tyre mund te behet vetem me
instrumentin e quajtur mikroskop . Me ndihmen
e tij objekti I cili vrojtohet shihet I zmadhuar
shume here. Mikroskopin e pare e ka
konstruktuar Levehunku ndersa Robert Huku
per here te pare e perdori ate . Pjeset e
mikroskopit jane : Okulari , Objektiva , Tryeza ,
Mbajtesi dhe Pasqyra .
Biosistematika
Kategorite biosistematike


Biosistematika pershkruan parimet themelore te
biosistematikes ajo klasifikon gjallesat ne kategori
sistematike poashtu zbaton njohurite e biosistematikes ne
jeten e perditshme .Qysh prej koheve te lashta njeriu njeh
dhe studion natyren per kete ekzistojn shenime te vjetra
per pershkrimin dhe emertimin e disa shtazeve dhe
bimeve. Ne shumicen e rasteve emertimi I bimeve dhe
stazeve eshte bere ne baze te disa veqorive qe I kane
dalluar ato si psh . Ngjyra forma vendbanimi etj . p.sh.
Lulebora , vjollca trengjyreshe meshtekna e bardhe etj.
Disa nga klasifikimi I shtazeve eshte bere ne gjuhe latine
dhe eshte basuar ne emer te pergjithshem dhe ate te
gjinise si p.sh Qeni (Canis familiaris) , maca ( felix
domestica ) etj.
Pese mbreterite e botes se gjalle


Ne te kaluaren grupimi I gjallesave ne biologji behej ne dy
ndarje : bime dhe ne shtaze. Ne boten shtazore
perfshiheshin gallesat qe levizin kurse ne boten bimore
perfshiheshin gjallesat qe nuk leviznin . Pra bazuar ne
jeten qe ato kane si ushqehen etj jane bere pese grupe te
medhe – mbreteri dhe ato jane : Mbreteria e monereve ,
Protisteve , Kerpurdhave , Bimeve dhe Shtazeve . Disa
prej bimeve dhe shtazeve qe benin pjese ne mbreteri jane
: Algat , myshqet , Fiernat etj prej shtazeve jane : krokodilli
, peshku , bleta balena etj .
Mikroorganizmat




Mikroorganizmat pershkruajne formen dhe ndertimin e
organizmave prokariote ; zbatojne njohurite per
parandalimin e semundjeve te shkaktuara nga
mikroorganizmat ;
Vleresojne rolin e bakterieve ne natyre dhe perdorimin e
tyre ne ekonomine e njeriut poashtu pershkruajne
organizmat me te vjeter autotrofe si algat e kaltra ne te
gjelber . Ne mikroorganizma bejne pjese viruset –
pozicioni I viruseve ne boten e gjalle eshte ende I
diskutueshem shum autor I konsiderojne ato si qenie te
gjalla kurse disa te tjere thojne se jane helme tjeter kemi
Bakteret – jane gjallesa te thjeshta shume te imeta te cilat
nuk shihen me sy por me ndihmen e mikroskopit dhe kto
po ashtu gjenden kudo dhe nuk jane te dobishme per
njeriun . Ndalimi I ktyre viruseve dhe baktereve behet me
ane te vaksinoterapise e cila I parandalon.
Algat e kaltra ne te gjelber .


Algat e kaltra ne te gjelber ndryshe I
quajme cyanobaktere ato jane nder qeniet
e gjalla te thjeshta jane njeqelizore me
forme vezake ose te rrumbullaket per nga
permasat jane shume te vogla por
bashkohen dhe krijojne koloni shumica e
tyre jane te palevizshme , ato jetojne ne
ujera amulle ne liqene mbi levoret e
drunjeve etj.
Algat


Algat pershkruajne ndertimin menyren e te ushqyerit dhe
perhapjen e algave ne natyre ato dallojne algat njeqelizore
dhe shumeqelizore dhe vleresojne rolin dhe rendesine e
algave si burim I oksigjenit dhe I ushqimit. Algat jane
banore te tokes se laget si te kenetave moqaleve deteve
liqeeneve etj. Ato jane gjallesa bimore njeqelizore dhe
shumeqelizore ato perbejne koloni dmth bashkohen dhe
rrine te bashkuara zakonishte I gjejme si fije te holla ne
kemi disa lloje te algave si : Algat e gjelbre te murrme dhe
te kuqe. Algat po ashtu edhe shumohen.
Kerpurdha


Kerpurdha pershkruan ndertimin menyren e te ushqyerit dhe
kushtet ne te cilat zhvillon kerpurdhat. Ne dallojme kerpurdhat
ushqyese dhe ato helmuese dhe vleresojme rendesine
ushqyese dhe farmaceutike te kerpurdhave! Kerpurdhat jane
gjallesa te veqanta pa klorofil , ato kane mbreterine e tyre te
veqante ( Mbreterine e kerpurdhave ) dhe ne kemi dy lloje te
ndryshme te kerpurdhave ato saprofite dhe me kapele.
Kerpurdhat saprofite – Jane nder perfaqesuesit me te
rendesishem ndryshe ato I quajme myku I bardhe dhe mykun e
bardhe e gjejme ne produkte ushqimore . Kerpurdhat me
kapele – Kerpurdhat me kapele morren kete emer per shkak te
formes se tyra keto kerpurdha kryesisht jetojne ne vende te
hijezuara dhe me lageshti . Perveq ketyre kerpurdhave kemi
edhe Qelposhen barkuqen amaniten sorkadhen etj.
Kerpurdha


Kerpurdha pershkruan ndertimin menyren e te ushqyerit dhe
kushtet ne te cilat zhvillon kerpurdhat. Ne dallojme kerpurdhat
ushqyese dhe ato helmuese dhe vleresojme rendesine
ushqyese dhe farmaceutike te kerpurdhave! Kerpurdhat jane
gjallesa te veqanta pa klorofil , ato kane mbreterine e tyre te
veqante ( Mbreterine e kerpurdhave ) dhe ne kemi dy lloje te
ndryshme te kerpurdhave ato saprofite dhe me kapele.
Kerpurdhat saprofite – Jane nder perfaqesuesit me te
rendesishem ndryshe ato I quajme myku I bardhe dhe mykun e
bardhe e gjejme ne produkte ushqimore . Kerpurdhat me
kapele – Kerpurdhat me kapele morren kete emer per shkak te
formes se tyra keto kerpurdha kryesisht jetojne ne vende te
hijezuara dhe me lageshti . Perveq ketyre kerpurdhave kemi
edhe Qelposhen barkuqen amaniten sorkadhen etj.
1 de 10

Recomendados

Organizmat, Biologji por
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologjibusinessforlife
530 visualizações10 slides
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj por
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I SajBiologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I SajErdi Dibra
10.2K visualizações8 slides
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet por
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetKorba Ferizaj
41.5K visualizações22 slides
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet por
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetBurim Derveni
52K visualizações14 slides
Biologji tema fotosinteza por
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaOrgesaIbri
1K visualizações12 slides
Biologji por
BiologjiBiologji
BiologjiKolegji Universitar BIZNESI - Gjakovë
83K visualizações90 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Projekt biologji por
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiDoris Jonuzaj
56.1K visualizações27 slides
Kimia-Qeliza Shtazore por
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreDenisa Caushi
12.2K visualizações21 slides
Algat dhe karakteristikat e tyre por
Algat dhe karakteristikat e tyreAlgat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyreG. Muça
28.1K visualizações13 slides
Biologjia por
BiologjiaBiologjia
BiologjiaArdian Hyseni
42.9K visualizações35 slides
Mekanika e shkatërrimit I-Thyerjet për shkak të korrozionit por
Mekanika e shkatërrimit I-Thyerjet për shkak të korrozionitMekanika e shkatërrimit I-Thyerjet për shkak të korrozionit
Mekanika e shkatërrimit I-Thyerjet për shkak të korrozionitRrahim Maksuti
5K visualizações76 slides
Mutacionet gjenetike por
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
40.3K visualizações12 slides

Mais procurados(20)

Projekt biologji por Doris Jonuzaj
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
Doris Jonuzaj56.1K visualizações
Kimia-Qeliza Shtazore por Denisa Caushi
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
Denisa Caushi12.2K visualizações
Algat dhe karakteristikat e tyre por G. Muça
Algat dhe karakteristikat e tyreAlgat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyre
G. Muça28.1K visualizações
Biologjia por Ardian Hyseni
BiologjiaBiologjia
Biologjia
Ardian Hyseni42.9K visualizações
Mekanika e shkatërrimit I-Thyerjet për shkak të korrozionit por Rrahim Maksuti
Mekanika e shkatërrimit I-Thyerjet për shkak të korrozionitMekanika e shkatërrimit I-Thyerjet për shkak të korrozionit
Mekanika e shkatërrimit I-Thyerjet për shkak të korrozionit
Rrahim Maksuti5K visualizações
Mutacionet gjenetike por amla hoxha
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
amla hoxha40.3K visualizações
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike) por Denisa Caushi
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Denisa Caushi2K visualizações
Fillimi i nje biznesi por adahajdarmataj
Fillimi i nje biznesi Fillimi i nje biznesi
Fillimi i nje biznesi
adahajdarmataj11.3K visualizações
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut por irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.4K visualizações
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa... por lira kuca
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
lira kuca20.9K visualizações
Perandoria Bizantine por Xhoana Pepa
Perandoria Bizantine Perandoria Bizantine
Perandoria Bizantine
Xhoana Pepa18.2K visualizações
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX por lira kuca
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IXThithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX
lira kuca14.3K visualizações
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.6K visualizações
Ndotja e ujit por ArDit Mani
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.4K visualizações
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K visualizações
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K visualizações
Kimia por Home
KimiaKimia
Kimia
Home78.1K visualizações
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone por Jugerta Poçi
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi32.1K visualizações
Fizika dhe Sporti por Adri Arapi
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
Adri Arapi42.2K visualizações

Similar a Mesimet ne Biologji pjesa e dyte

Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet" por
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"lira kuca
12.4K visualizações10 slides
Klasifikimi i baktereve por
Klasifikimi i baktereveKlasifikimi i baktereve
Klasifikimi i baktereveZana Dragidella
18.9K visualizações12 slides
Mikrogjallesat por
MikrogjallesatMikrogjallesat
MikrogjallesatFialdoMema
10.1K visualizações5 slides
Çfarë është Protozoar .docx jdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd... por
Çfarë është Protozoar .docx jdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd...Çfarë është Protozoar .docx jdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd...
Çfarë është Protozoar .docx jdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd...aminamiftarallari
11 visualizações2 slides
Mikrogjallesat por
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesatldddmk
17.6K visualizações2 slides
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK por
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIKFODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIKGersa_a
2K visualizações10 slides

Similar a Mesimet ne Biologji pjesa e dyte (20)

Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet" por lira kuca
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
lira kuca12.4K visualizações
Klasifikimi i baktereve por Zana Dragidella
Klasifikimi i baktereveKlasifikimi i baktereve
Klasifikimi i baktereve
Zana Dragidella18.9K visualizações
Mikrogjallesat por FialdoMema
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
FialdoMema10.1K visualizações
Çfarë është Protozoar .docx jdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd... por aminamiftarallari
Çfarë është Protozoar .docx jdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd...Çfarë është Protozoar .docx jdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd...
Çfarë është Protozoar .docx jdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd...
aminamiftarallari11 visualizações
Mikrogjallesat por ldddmk
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
ldddmk17.6K visualizações
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK por Gersa_a
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIKFODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
Gersa_a2K visualizações
Biologji por Ina Dena
BiologjiBiologji
Biologji
Ina Dena11.5K visualizações
Organet vegjetative 2017 por Gename2000
Organet vegjetative 2017Organet vegjetative 2017
Organet vegjetative 2017
Gename20006.5K visualizações
Biologji por Inidri BejTja
BiologjiBiologji
Biologji
Inidri BejTja26.2K visualizações
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve por Denisa Caushi
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Denisa Caushi426 visualizações
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet" por lira kuca
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"
lira kuca1.2K visualizações
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 ) por CleaInanis24
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )
CleaInanis242.6K visualizações
my old messenger is closed and i cant transver it in new one por Monika Babarogata
my old messenger is closed and i cant transver it in new onemy old messenger is closed and i cant transver it in new one
my old messenger is closed and i cant transver it in new one
Monika Babarogata652 visualizações
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret... por Eva Kajushi
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Eva Kajushi57.1K visualizações
Viruset por Valon Hoxha
VirusetViruset
Viruset
Valon Hoxha4.4K visualizações
Document 4 por ArbreshaKamberi
Document 4Document 4
Document 4
ArbreshaKamberi287 visualizações
Bakteriologjia por Ramadan Lohaj
BakteriologjiaBakteriologjia
Bakteriologjia
Ramadan Lohaj17K visualizações
Bimet por ElonaT1
BimetBimet
Bimet
ElonaT12.2K visualizações

Mesimet ne Biologji pjesa e dyte

 • 1. Qeliza Qeliza pershkruan ndertimin dhe funksionin themelor te qelizes si njesi themelore e ndertimit te qenieve te gjalla. Ajo pershkruan ndertimin e mikroskopit te drites dhe demonstron tekniken e mikroskopimit gjate vrojtimit te qelizes bimore e shtazore , po ashtu krahason strukturen e qelizave prokariote eukariote bimore e shtazore
 • 2. Organizmat e gjalle perbehen prej qelizes  Qeliza eshte njesia elementare e ndertimit te qenieve te gjalla. Qelizen e zbuloi Robert Huku me 1665. Ai me mikroskopin e tij te thjeshte ne prerijen e holle te tapes verejti disa dhomeza te ngjashme me hojet e bleteve te cilat I quajti celula ( qeliza ) . Qelizat bimore e shtazore kan forma te ndryshme . Format kryesore te qelizave tek organizamat nje qelizor dhe shume qelizore jane : forma e rrumbullaket ,cilindrike , elipsoide etj . Qeliza perbehet prej pjeseve te ndryshme disa prej tyre shihen lehte kurse disa jo ato dallohen prej permbajtjes ndertimi I tyre perbehet prej : Murit qelizor , kromoplasteve , kloroplasteve etj.
 • 3. Mjetet zmadhuese qe perdoren per vrojtimin e qelizes  Ne natyre ka shume qenie te gjalla te cilat jane shume te vogla dhe nuk mund te shihen me sy, Vrojtimi I tyre mund te behet vetem me instrumentin e quajtur mikroskop . Me ndihmen e tij objekti I cili vrojtohet shihet I zmadhuar shume here. Mikroskopin e pare e ka konstruktuar Levehunku ndersa Robert Huku per here te pare e perdori ate . Pjeset e mikroskopit jane : Okulari , Objektiva , Tryeza , Mbajtesi dhe Pasqyra .
 • 4. Biosistematika Kategorite biosistematike  Biosistematika pershkruan parimet themelore te biosistematikes ajo klasifikon gjallesat ne kategori sistematike poashtu zbaton njohurite e biosistematikes ne jeten e perditshme .Qysh prej koheve te lashta njeriu njeh dhe studion natyren per kete ekzistojn shenime te vjetra per pershkrimin dhe emertimin e disa shtazeve dhe bimeve. Ne shumicen e rasteve emertimi I bimeve dhe stazeve eshte bere ne baze te disa veqorive qe I kane dalluar ato si psh . Ngjyra forma vendbanimi etj . p.sh. Lulebora , vjollca trengjyreshe meshtekna e bardhe etj. Disa nga klasifikimi I shtazeve eshte bere ne gjuhe latine dhe eshte basuar ne emer te pergjithshem dhe ate te gjinise si p.sh Qeni (Canis familiaris) , maca ( felix domestica ) etj.
 • 5. Pese mbreterite e botes se gjalle  Ne te kaluaren grupimi I gjallesave ne biologji behej ne dy ndarje : bime dhe ne shtaze. Ne boten shtazore perfshiheshin gallesat qe levizin kurse ne boten bimore perfshiheshin gjallesat qe nuk leviznin . Pra bazuar ne jeten qe ato kane si ushqehen etj jane bere pese grupe te medhe – mbreteri dhe ato jane : Mbreteria e monereve , Protisteve , Kerpurdhave , Bimeve dhe Shtazeve . Disa prej bimeve dhe shtazeve qe benin pjese ne mbreteri jane : Algat , myshqet , Fiernat etj prej shtazeve jane : krokodilli , peshku , bleta balena etj .
 • 6. Mikroorganizmat   Mikroorganizmat pershkruajne formen dhe ndertimin e organizmave prokariote ; zbatojne njohurite per parandalimin e semundjeve te shkaktuara nga mikroorganizmat ; Vleresojne rolin e bakterieve ne natyre dhe perdorimin e tyre ne ekonomine e njeriut poashtu pershkruajne organizmat me te vjeter autotrofe si algat e kaltra ne te gjelber . Ne mikroorganizma bejne pjese viruset – pozicioni I viruseve ne boten e gjalle eshte ende I diskutueshem shum autor I konsiderojne ato si qenie te gjalla kurse disa te tjere thojne se jane helme tjeter kemi Bakteret – jane gjallesa te thjeshta shume te imeta te cilat nuk shihen me sy por me ndihmen e mikroskopit dhe kto po ashtu gjenden kudo dhe nuk jane te dobishme per njeriun . Ndalimi I ktyre viruseve dhe baktereve behet me ane te vaksinoterapise e cila I parandalon.
 • 7. Algat e kaltra ne te gjelber .  Algat e kaltra ne te gjelber ndryshe I quajme cyanobaktere ato jane nder qeniet e gjalla te thjeshta jane njeqelizore me forme vezake ose te rrumbullaket per nga permasat jane shume te vogla por bashkohen dhe krijojne koloni shumica e tyre jane te palevizshme , ato jetojne ne ujera amulle ne liqene mbi levoret e drunjeve etj.
 • 8. Algat  Algat pershkruajne ndertimin menyren e te ushqyerit dhe perhapjen e algave ne natyre ato dallojne algat njeqelizore dhe shumeqelizore dhe vleresojne rolin dhe rendesine e algave si burim I oksigjenit dhe I ushqimit. Algat jane banore te tokes se laget si te kenetave moqaleve deteve liqeeneve etj. Ato jane gjallesa bimore njeqelizore dhe shumeqelizore ato perbejne koloni dmth bashkohen dhe rrine te bashkuara zakonishte I gjejme si fije te holla ne kemi disa lloje te algave si : Algat e gjelbre te murrme dhe te kuqe. Algat po ashtu edhe shumohen.
 • 9. Kerpurdha  Kerpurdha pershkruan ndertimin menyren e te ushqyerit dhe kushtet ne te cilat zhvillon kerpurdhat. Ne dallojme kerpurdhat ushqyese dhe ato helmuese dhe vleresojme rendesine ushqyese dhe farmaceutike te kerpurdhave! Kerpurdhat jane gjallesa te veqanta pa klorofil , ato kane mbreterine e tyre te veqante ( Mbreterine e kerpurdhave ) dhe ne kemi dy lloje te ndryshme te kerpurdhave ato saprofite dhe me kapele. Kerpurdhat saprofite – Jane nder perfaqesuesit me te rendesishem ndryshe ato I quajme myku I bardhe dhe mykun e bardhe e gjejme ne produkte ushqimore . Kerpurdhat me kapele – Kerpurdhat me kapele morren kete emer per shkak te formes se tyra keto kerpurdha kryesisht jetojne ne vende te hijezuara dhe me lageshti . Perveq ketyre kerpurdhave kemi edhe Qelposhen barkuqen amaniten sorkadhen etj.
 • 10. Kerpurdha  Kerpurdha pershkruan ndertimin menyren e te ushqyerit dhe kushtet ne te cilat zhvillon kerpurdhat. Ne dallojme kerpurdhat ushqyese dhe ato helmuese dhe vleresojme rendesine ushqyese dhe farmaceutike te kerpurdhave! Kerpurdhat jane gjallesa te veqanta pa klorofil , ato kane mbreterine e tyre te veqante ( Mbreterine e kerpurdhave ) dhe ne kemi dy lloje te ndryshme te kerpurdhave ato saprofite dhe me kapele. Kerpurdhat saprofite – Jane nder perfaqesuesit me te rendesishem ndryshe ato I quajme myku I bardhe dhe mykun e bardhe e gjejme ne produkte ushqimore . Kerpurdhat me kapele – Kerpurdhat me kapele morren kete emer per shkak te formes se tyra keto kerpurdha kryesisht jetojne ne vende te hijezuara dhe me lageshti . Perveq ketyre kerpurdhave kemi edhe Qelposhen barkuqen amaniten sorkadhen etj.