Roma e vjeter

E
Edlira EkmekciuTeacher at High School for Teaching and The Professions em High School for Teaching and The Professions

Roma e lashtë është emri për civilizimin që filloi në Romë, në shekullin e 8 para Krishtit. Ishte mbreteria e pare, pastaj u bë një Republikë dhe më vonë u bë një Perandori, disa vite përpara vitit 0 p.e.s. Perandoria ishte aq e madhe se ajo ishte e ndarë në dy pjesë :Perandoria Romake Perendimore dhe Lindore Romake, rajonet e përfshira nga Britania e deri në Lindjen e Mesme.

1
PUNOI:XHONATAN EKMEKҪIU
KLASA :VI A
SHKOLLA 9 VJEҪARE”SULË HARRI”
2
POZITA GJEOGRAFIKE DHE KUSHTET
HISTORIKO-SHOQERORE NE ROMEN E
LASHTE.
Roma e lashtë është emri për civilizimin që filloi në Romë, në shekullin e 8 para Krishtit. Ishte
mbreteria e pare, pastaj u bë një Republikë dhe më vonë u bë një Perandori, disa vite përpara
vitit 0 p.e.s. Perandoria ishte aq e madhe se ajo ishte e ndarë në dy pjesë :Perandoria Romake
Perendimore dhe Lindore Romake, rajonet e përfshira nga Britania e deri në Lindjen e Mesme.
Perandoria Perëndimore ra nga barbaret në vitin 476 pas Krishtit.
Perandoria Lindore, e quajtur Perandoria Bizantine (për shkak të emrit të qytetit të tij kapitalit
Byzanthium) ra në 1453 pas Krishtit për shkak të pushtimit turk.
3
Roma e lashtë është një qytetërim që u rrit nga një komunitet I vogël bujqësor, themeluar në
Gadishullin italian ne fillim te shekullin te 10 para Krishtit. I vendosur përgjatë Detit Mesdhe,
ajo u bë një nga perandoritë më të mëdha në botën e lashtë. Në shekujt e saj të ekzistencës,
qytetërimi romak kaloi nga një mbretëri në një republikë oligarkike, në një perandori gjithnjë
e më shumë autokratike. Ajo dominoi Europën Jug-Perëndimore, Jug-Lindore / Ballkan dhe
në rajonin e Mesdheut nëpërmjet pushtimit dhe asimilimit. Rrënuar nga paqëndrueshmëria e
brendshme dhe të sulmuar nga popujt e ndryshëm ne emigrime, pjesa perëndimore e
perandorisë, duke përfshirë edhe Italinë, Hispania, Gali, Britani e Madhe dhe Afrikën u
shkatërrua duke krijuar mbretëri të pavarur në shekullin e 5 pas Krishtit. Perandoria Lindore
Romake, e cila ishte i qeverisur nga Konstandinopoja, që përbëhet nga Greqia, Ballkan, Azi e
Vogël, Siri dhe Egjipt, i shpëtoi kësaj krize. Pavarësisht humbjes më vonë të Sirisë dhe
Egjiptit, të Perandorisë Islame Arabe, Perandoria Romake Lindore do të jetojë edhe per një
mijëvjeçar, deri sa mbetjet e tij të fundit ishin aneksuar së fundi nga Perandoria Otomane
Turke. Kjo fazë mesjetare e Perandorisë zakonisht është e referuar si Perandoria Bizantine
nga historianët. Qytetërimit romak është grupuar shpesh në antikitetit klasik me Greqinë e
lashtë, një qytetërim që frymëzoi shumë kulturen e Romës antike. Roma antike kontriboi
shumë në zhvillimin e së drejtës, luftes, artit, letërsise, arkitekturë, teknologji, fene dhe gjuhë
në botën perëndimore, dhe historia e saj vazhdon të ketë një ndikim të madh në botën e
sotme.
4
Sipas një legjende, Roma u themelua më 21 prill, 753 BC nga vëllezërit binjake qe zbriten nga
Enea, princi trojan. Romulus and Remus ishin nipat e mbretit Latin, Numitor e Alba Longa.
Mbreti u dëbua nga froni i tij nga vëllai i tij mizor Amulius .Mbreti i ri nga frika se Romuli and
Remi do të marrin përsëri fronin, urdheroi të mbyten ne uje. Një ulkonje i shpëtoi dhe i rriti
ata, dhe kur ata u rriten sa duhet, ata kthyen fronin e Alba Longa në Numitor. Binjakët pastaj
themeluan qytetin e tyre, por Romuli vrau Remin në një grindje mbi të cilën një prej tyre
duhet të mbretëronte si mbret i Romës, edhe pse sipas disa burimeve shtetërore sherri ishte
se kush ishte duke ia dhënë emrin e tyre qytetit. Romuli u bë burim i emrit të qytetit. Qyteti
ishte privuar ndaj grave, legjenda thotë se Latinet i ftuan Sabinet në një festival dhe i vodhen
vajzat e pamartuara te tyre, që edhe quan në integrimin e Latineve dhe Sabineve. Sipas
traditës dhe shkrimtarëve më vonë si Livy, Republika Romake u krijua rreth 509 pes, kur i
5
fundit i shtatë mbretërve të Romës, Tarquin ishte rrëzuar, dhe një sistem i bazuar në
magjistratët e zgjedhur çdo vit dhe kuvendet e ndryshme përfaqësues është themeluar .
Kushtetuta kishte vendosur një seri të kontrollit dhe balancimit, dhe një ndarje te pushteteve.
Magjistratët më të rëndësishem janë dy konsuj, të cilët së bashku ushtronin autoritet
ekzekutiv në formën e Imperium, apo komandë ushtarake. Konsujt e kishin per detyre për të
punuar me senatin, e cila ishte fillimisht një këshill konsultativ i fisnikërisë se nivelit të larte,
por u rrit në madhësi dhe fuqi me kalimin e kohës. Romakët filluan t’i kontrollonin
gradualisht popujt e tjerë të gadishullit italian, duke përfshirë Etruscans. Pastaj moren pjesen
me te madhe te detit Mesdhe dhe u bene popull dominues.
6
Në vitin 44 p.e.s, Cezari u vra nga senatoret, të cilët kundërshtuan pushtetin absolut te
Cezarit dhe kërkuan për të rivendosur qeverinë kushtetuese, por pas një triumvirati te dytë, i
përbërë nga trashëgimtari i caktuar i Cezarit, Oktaviani, dhe përkrahësit e tij te hershem,
Mark Antony dhe Lepidus,
Oktaviani mori fuqi.
Sidoqoftë, kjo aleancë shpejt
zbriti në një betejë për
dominim. Lepidus ishte në
mërgim, dhe kur Oktavian
mundi Antonyn dhe
Kleopatren e Egjiptit në
betejën e Actiumit në 31
pes, ai u bë sundimtari i
padiskutueshëm i Romës.
Pasi i mundi armiqte e tij,
Oktavian Augustus mori
emrin dhe mori pothuajse
pushtet absolut, duke
mbajtur vetëm një shtirje
"false" republikane të
qeverisjes. Pasardhësi i tij i
caktuar, Tiberit, morën pushtetin pa opozitë serioze, duke vendosur dinastine Julio-
Claudiane, e cila zgjati deri në vdekjen e Neros në 68. Kishte zgjerim territorial të asaj që tani
ishte Perandoria Romake dhe ajo mbeti shtet i sigurt, pavarësisht nga një seri e perandorëve
7
te korruptuar . Sundimi i tyre u pasua nga dinastia Flavian. Gjatë mbretërimit të "Pesë
Perandoreve te mirë" (96-180), Perandoria arriti zhvillimin me te madh te saj :territorial,
ekonomik, kulturor. Shteti ishte i siguruar nga kercenimet e brendshme dhe kërcënimet e
jashtme. Me pushtimin e Dakias gjatë sundimit të Trajan, Perandoria arriti kulmin e zgjerimit
territorial të saj; sundimi i Romës, tani u shtri 2.5 milion milje katrore (6.5 milion km ²).
Sëmundja Antonine që përfshiu Perandorinë në 165-180 ,vrau rreth pesë milionë njerëz.
Perandoria Perendimore ishte vazhdimisht e ngacmuar nga dyndjet barbare, dhe rënia
graduale e Perandorisë perëndimore vazhdoi gjatë shekujve. Në shekullin e 4-t, emigrimi
perendimor i Huneve e detyroi Visigothsin për të kërkuar strehim brenda kufijve të
Perandorisë Romake. Në vitin 410, Visigoths, nën udhëheqjen e Alaric I, mori qytetin e Romës
. Vandalët pushtuan provincat romake në Gali, Hispania, dhe Afrikën veriore, dhe në 455
Romën. Më 4 shtator, 476, shefi Odoacer detyroi perandorin e fundit romak në perëndim,
Romulus Augustus, të heq dorë. Pasi ka zgjatur për rreth 1200 vjet, sundimit te Romës në
Perëndim i erdhi fundi.
Perandoria Lindore do të pësonte një fat të ngjashëm, megjithëse jo dramatik. Justiniani arriti
ti rrimare Afriken e Veriut dhe Italine, por pasurite bizantine në Perëndim ishin reduktuar në
8
Italinë jugore dhe Sicili brenda disa viteve pas vdekjes së Justinianit. Bizanti ishte I kërcënuar
nga ngritja e Islamit, ndjekësit e të cilit pushtuan me shpejtësi territoret në Siri dhe Egjipt,
dhe së shpejti paraqiti një kërcënim të drejtpërdrejtë për Konstandinopojën. Bizanti,
megjithatë, arriti të ndalë zgjerimin islamik në tokat e tyre gjatë shekullit 8, dhe duke filluar
në shekullin e 9-te i rimoren pjesë të pushtuara .
Në vitin 1000 pas Krishtit Perandoria Lindore ishte në kulmin e saj: Basileios II i rimori
Bullgarine dhe Armenine, kultura dhe tregtia filloi te lulëzoje. Megjithatë, së shpejti pas
zgjerimit u ndal befas në vitin 1071 në Betejën e Manzikert. Kjo çoi në fundin e perandorisë,
në një rënie dramatike. Disa shekuj me grindje të brendshme dhe dyndjet turke në fund të
fundit I hapen rrugën perandorit Alexius I Comnenus të dërgojë një thirrje për ndihmë nga
Perëndimi në 1095. Perëndimi reagoi me kryqëzatat, përfundimisht duke rezultuar në
marrjen e Konstandinopojës nga pjesëmarrësit në kryqëzata e katërt. Pas rimarrjes se
Konstandinopojës nga forcat perandorake, perandoria ishte pak më shumë se një shtet grek i
mbyllur ne bregdetin Egje. Perandoria Lindore mori fund kur Mehmeti II pushtoi
Kostandinopojën më 29 maj, 1453.
Qyteti perandorak i Romës ishte qendra më e madhe urbane e kohës së vet, me një popullsi
prej rreth një milion njerëz. Shoqëria romake është parë kryesisht si hierarkike, me skllevër
(servi) në fund, freedmen (liberti) mbi ta, dhe pa-lindur qytetarëve (cives) në krye. Një ndarje
e klasës bazuar fillimisht në shërbimin ushtarak u bë më e rëndësishme. Anëtarësia e këtyre
klasave ishte vendosur periodikisht nga Censors, sipas pronësise.Me te pasur ishin
senatoret, te cilet dominuan politikën dhe komandën e ushtrisë. Njësi bazë e shoqërisë
romake ishin familjet. Familje përfshirë kokën (zakonisht babai) i shtëpisë, Familias baba
(baba i familjes), gruaja e tij, fëmijët dhe të afërmit e tjerë. Në klasat e sipërme, skllevërit dhe
shërbëtorët ishin gjithashtu pjesë e familjes. Kreu i familjes kishte fuqi të madhe (patria
9
potestas, pushtet babait ") mbi ata që jetojnë me të:" Ai mund të detyrojë martesën
(zakonisht për para) dhe zgjidhjen e saj, të shesë fëmijët e tij në skllavëri, kërkesa pronësore
në ngarkim të tij si të vetin, si dhe kishin edhe të drejtën për të ndëshkuar ose të vrarë
anëtarët e familjes (edhe pse kjo e drejtë e fundit me sa duket pushoi se ushtruari pas
shekullit 1 pes)
Roma antike komandoi një zonë te madhe te tokës, me burime të jashtëzakonshme natyrore
dhe njerëzore. Si e tillë, ekonomia e Romës mbeti e përqëndruar në bujqësi dhe tregti.
Aneksimi i Egjiptit, Sicilise dhe Tunizia në Afrikën e Veriut siguronte një furnizim të
vazhdueshëm të drithërave. Nga ana e tij, vaji I ullirit dhe vera ishin të eksporteve kryesore të
Italisë.
10
ARSIMI
Në Republikën e hershme, nuk ka pasur shkolla publike, kështu që djemtë ishin të mësuar të
lexojnë dhe shkruajnë nga prindërit e tyre, ose nga skllevër të arsimuar, të quajtur
paedagogi, zakonisht me origjinë greke. Në rast se prindërit e tyre mund të përballonin
arsimin, djemtë dhe disa vajza në moshën 7vjecare u dërguan në një shkollë private jashtë
shtëpisë e quajtur ludus, ku një mësues (e quajtur litterator apo ludi Magister, dhe shpesh
me origjinë greke) i mësonte lexim themelor, shkrim, aritmetikë, deri në moshën 11vjecare.
Duke filluar në moshën 12vjecare, studentët shkonin në shkollat e mesme, ku mësuesi (i
quajtur tani grammatikus) i mësonte rreth literaturës greke dhe romake. Në moshën 16, disa
studentë vazhdonin në shkollë :retorikë (ku mësuesi, pothuajse gjithmonë grek, u quajt një
orator). Edukimi në këtë nivel i përgatiste studentët për karrierë ligjore, dhe kërkohej që
studentët te mësonin përmendësh ligjet e Romës. Nxënësit shkonin në shkollë çdo ditë,
përveç festivaleve fetare dhe ditëve të tregut. Ka pasur edhe pushime verore
11
USHTRIA
Ushtria e hershme Romake (c. 500 pes) ishte, si ato të qytet-shteteve të tjera bashkëkohore
të ndikuar nga civilizimi grek, një milici qytetare e cila praktikonte taktika hoplite. Ushtria
ishte e vogël (popullsia e meshkujve e lirë e moshës ushtarake ishte atëherë rreth 9.000) dhe
e organizuar në pesë klasa (paralelisht me centuriata comitia, trupi i qytetarëve të organizuar
politikisht), me tre hoplites sigurimin dhe ofrimin e dy të lehta të këmbësorisë. Fillimisht
ushtria romake ishte e kufizuar taktikisht dhe qëndrimi i saj gjatë kësaj periudhe ishte
kryesisht mbrojtës. Nga shekulli 3 pes, Romakët braktisen formimin hoplite ,në favor të një
sistemi më fleksibël në të cilin grupe të vogla prej 120 (ose në disa raste 60) burra maniples
mund të benin manovrim më të pavarur në fushëbetejë. Tridhjetë maniples organizuar në tre
linja me trupa mbështetëse përbënin një ushtri, që arriti në mes 4.000 dhe 5.000 burra.
12
ARTET, MUZIKA, LETERSIA ,FEJA, ARKITEKTURA
Jeta në Romën e lashtë sillej rreth qytetit të Romës, e vendosur mbi shtatë male. Qyteti kishte
një numër të madh të strukturave monumentale si Koloseu, Forumi i Trajan dhe Pantheon.
Ajo kishte burime me ujë të pijshëm që rifurnizohej nga qindra milje të ujesjellesave, teatro,
gjimnaze, komplekse dushesh e plot biblioteka dhe dyqane, sheshe, dhe kanalizime
funksionale. Gjatë gjithë territorit nën kontroll të Romës lashtë, arkitektura rezidenciale
varionte nga shtëpitë modeste në vila shumë vendeshe. Në kryeqytetin e Romës, ka qenë
rezidenca perandorake e Diellit qiellzor elegante, nga e cila rrjedh fjala pallati. Klasat e ulëta
dhe të mesme Plebiane jetonin në qendër të qytetit, të mbushura me apartamente, ose
Insulae të cilat ishin gati si getot moderne. Gjatë Republikës Romake, feja romake u
organizua nën një sistem të rreptë të zyrave priftëror, të cilat u mbajtën nga njerëzit e rangut
13
senatorial. Kolegji i Pontifices
ishte organi me I larte në këtë
hierarki, dhe shefi e prifi i saj,
Pontifex Maximus, ishte kreu i
shtetit fetar. Pikturat e stileve
romake tregojnë ndikimet greke,
dhe shembuj të mbijetuar janë
afresket qe perdoren kryesisht
për të zbukuruar muret dhe tavanet e vendit ,vilat, megjithëse letërsia romake përmend
pikturat prej druri, fildishi, si dhe materiale të tjera.
Letërsia latine ishte nga fillimi i saj shumë e ndikuar kryesisht nga autorë greke. Disa nga
veprat më të hershme janë të ruajtur: epikat historike tregojne historinë e hershme ushtarake
të Romës.
Muzika romake u bazua kryesisht në muzikën greke, dhe luajti një rol të rëndësishëm në
shumë aspekte të jetës romake. Inxhinieria romake si dhe inxhinieria ushtarake romake
përbënte një pjesë të madhe të epërsisë teknologjike dhe trashëgiminë e Romës, dhe ato
kanë kontribuar në ndërtimin e qindra rrugëve, urave, ujesjelles, banja, teatrove dhe
14
stadiumeve. Shumë monumente, të tilla si Koloseu, Pont du Gard, dhe Pantheon, ende
mbeten si Dhiata të inxhinierisë romake dhe kulturës.
Romakët ishin njohur veçanërisht për arkitekturën e tyre, e cila është grupuar me traditat
greke në "arkitekturë klasike" Në shekullin 1 pes, romakët filluan të përdorin konkreten,
gjerësisht. Betoni u shpik në fund të shekullit të 3 para Krishtit. Betoni bëri te mundur të
shtroheshin rrugët romake të qëndrueshme, shumë prej të cilave janë ende në përdorim një
mijë vjet pas rënies së Romës. Ndërtimi i një rrjeti të gjerë të udhëtimit dhe efikas në të gjithë
Perandorinë rriti fuqinë dhe ndikimin e Romës .Romakët ndërtuan kanale (ujesjelles)të
shumta të furnizimit me ujë në qytetet dhe vendet industriale dhe për të ndihmuar bujqësine
e tyre. Qyteti i Romës u sigurua nga 11ujesjelles kombinuar me një gjatësi prej 350 km
.Shumica ishin ndërtuar nën sipërfaqe, me vetëm disa pjesë të vogla mbi toke,mbështetur ne
harqe.

Recomendados

Greqia e lashte por
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashteLahe Isufaj
37.5K visualizações16 slides
"Greqia e lashte" Projekt Historie por
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
23K visualizações11 slides
Bota antike GREKE dhe ROMAKE por
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKEAltin Emiri
24.8K visualizações8 slides
Tema:Qyteti antik i Romes por
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesJetmira Sula
15.8K visualizações34 slides
Ndikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotme por
Ndikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotmeNdikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotme
Ndikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotmeAlejandro Ferit Shehu
26.1K visualizações10 slides
PROJEKT"HISTORI" por
PROJEKT"HISTORI" PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI" fisnik baliu
7.8K visualizações14 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Dyndjet barbare por
Dyndjet barbareDyndjet barbare
Dyndjet barbareGencRashiti
12.5K visualizações13 slides
Projekt historie por
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
32.4K visualizações46 slides
matematika projekt por
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
62.7K visualizações9 slides
Monarket e ndricuar por
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuarAdoraHallunej
14.5K visualizações18 slides
qyteterimi i hershem ne mesopotami por
qyteterimi i hershem ne mesopotamiqyteterimi i hershem ne mesopotami
qyteterimi i hershem ne mesopotamiSindi Ramadani
21.1K visualizações13 slides
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) por
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
74.4K visualizações71 slides

Mais procurados(20)

Dyndjet barbare por GencRashiti
Dyndjet barbareDyndjet barbare
Dyndjet barbare
GencRashiti12.5K visualizações
Projekt historie por S Gashi
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.4K visualizações
matematika projekt por Facebook
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.7K visualizações
Monarket e ndricuar por AdoraHallunej
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
AdoraHallunej14.5K visualizações
qyteterimi i hershem ne mesopotami por Sindi Ramadani
qyteterimi i hershem ne mesopotamiqyteterimi i hershem ne mesopotami
qyteterimi i hershem ne mesopotami
Sindi Ramadani21.1K visualizações
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) por Kristjana Duni
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K visualizações
Historia e skënderbeut por enis vladi
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
enis vladi24.1K visualizações
Projekt av por Sara Goxha
Projekt avProjekt av
Projekt av
Sara Goxha15.3K visualizações
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre por Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K visualizações
Shqiperia e mesme por Arlinda
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda 38.8K visualizações
Favio Vreka Athina dhe Sparta por lira kuca
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta
lira kuca6.3K visualizações
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta por Eriona Mustafa
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashtaHistori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Eriona Mustafa50.8K visualizações
Bashkimi Europian -BE por koralda
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
koralda27.9K visualizações
Pa familje - HEKTOR MALO por FialdoMema
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALO
FialdoMema9.5K visualizações
Ngrohja globale por Kristjana Llolli
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.2K visualizações
Iliret por Edlira Ekmekciu
IliretIliret
Iliret
Edlira Ekmekciu11K visualizações
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj11352.9K visualizações
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe por Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K visualizações

Similar a Roma e vjeter

Perandoria romake por
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romakeEGLI TAFA
2.1K visualizações13 slides
Perandoria bizantine por
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantineEGLI TAFA
4.6K visualizações93 slides
perendoria romake. por
perendoria romake.perendoria romake.
perendoria romake.Er Is
14.8K visualizações16 slides
Civilizimi grek por
Civilizimi grekCivilizimi grek
Civilizimi grekSelf employed
5.9K visualizações6 slides
Miti i romes se trete por
Miti i romes se treteMiti i romes se trete
Miti i romes se treteXhejni Melonashi
700 visualizações12 slides
Perandoria Lindore Romake - Bizanti por
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Shkollë
203 visualizações9 slides

Similar a Roma e vjeter(20)

Perandoria romake por EGLI TAFA
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romake
EGLI TAFA2.1K visualizações
Perandoria bizantine por EGLI TAFA
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantine
EGLI TAFA4.6K visualizações
perendoria romake. por Er Is
perendoria romake.perendoria romake.
perendoria romake.
Er Is14.8K visualizações
Civilizimi grek por Self employed
Civilizimi grekCivilizimi grek
Civilizimi grek
Self employed5.9K visualizações
Miti i romes se trete por Xhejni Melonashi
Miti i romes se treteMiti i romes se trete
Miti i romes se trete
Xhejni Melonashi700 visualizações
Perandoria Lindore Romake - Bizanti por Shkollë
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Shkollë203 visualizações
Historia e se Drejtes 5 por Ferdi Nuredini
Historia e se Drejtes 5Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5
Ferdi Nuredini2.2K visualizações
E Drejta Romake por Refik Mustafa
E Drejta Romake E Drejta Romake
E Drejta Romake
Refik Mustafa28.2K visualizações
Historia e se Drejtes 3 por Ferdi Nuredini
Historia e se Drejtes 3Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3
Ferdi Nuredini2.4K visualizações
Levizjet nacionaliste ne ballkan por Arlinda
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Arlinda 7.2K visualizações
Historia e se Drejtes 7-1 por Ferdi Nuredini
Historia e se Drejtes 7-1Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1
Ferdi Nuredini2K visualizações
Punim seminarik por Durim Krasniqi
Punim seminarikPunim seminarik
Punim seminarik
Durim Krasniqi2.1K visualizações
Rënia e shtetit romak por Ysni Ismaili
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romak
Ysni Ismaili1.2K visualizações
Histori por XhuLia Muca
HistoriHistori
Histori
XhuLia Muca6.1K visualizações
Historia e institucioneve juridike dhe shtetërore por Florian Murseli
Historia e institucioneve juridike dhe shtetëroreHistoria e institucioneve juridike dhe shtetërore
Historia e institucioneve juridike dhe shtetërore
Florian Murseli11.3K visualizações
Rusia gjatë shek.XVII-XVIII por ErollMustafi
Rusia gjatë shek.XVII-XVIIIRusia gjatë shek.XVII-XVIII
Rusia gjatë shek.XVII-XVIII
ErollMustafi1.2K visualizações
Si u islamizuan shqiptaret? por amarstafa
Si u islamizuan shqiptaret?Si u islamizuan shqiptaret?
Si u islamizuan shqiptaret?
amarstafa43 visualizações
Islamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg Stadtmuller por Marjan DODAJ
Islamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg StadtmullerIslamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg Stadtmuller
Islamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg Stadtmuller
Marjan DODAJ1.6K visualizações
Permbledhje nga : E drejta-romake por Ervina Krasniqi
Permbledhje nga : E drejta-romake Permbledhje nga : E drejta-romake
Permbledhje nga : E drejta-romake
Ervina Krasniqi21.4K visualizações
Cameria por Selda20Ademi
CameriaCameria
Cameria
Selda20Ademi4.6K visualizações

Mais de Edlira Ekmekciu

Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores por
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftoresMe se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftoresEdlira Ekmekciu
6.2K visualizações30 slides
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane por
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropianeShqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropianeEdlira Ekmekciu
253 visualizações15 slides
Greqia por
GreqiaGreqia
GreqiaEdlira Ekmekciu
1.5K visualizações13 slides
Drejtori si lider pedagogjik por
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikEdlira Ekmekciu
1.9K visualizações25 slides
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar por
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuarSinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuarEdlira Ekmekciu
462 visualizações27 slides
Nje bashkepunim i suksesshem por
Nje bashkepunim i suksesshemNje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshemEdlira Ekmekciu
211 visualizações16 slides

Mais de Edlira Ekmekciu(9)

Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores por Edlira Ekmekciu
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftoresMe se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Edlira Ekmekciu6.2K visualizações
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane por Edlira Ekmekciu
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropianeShqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Edlira Ekmekciu253 visualizações
Greqia por Edlira Ekmekciu
GreqiaGreqia
Greqia
Edlira Ekmekciu1.5K visualizações
Drejtori si lider pedagogjik por Edlira Ekmekciu
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjik
Edlira Ekmekciu1.9K visualizações
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar por Edlira Ekmekciu
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuarSinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Edlira Ekmekciu462 visualizações
Nje bashkepunim i suksesshem por Edlira Ekmekciu
Nje bashkepunim i suksesshemNje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshem
Edlira Ekmekciu211 visualizações
Standardet e reja te mesuesit por Edlira Ekmekciu
Standardet e reja te mesuesitStandardet e reja te mesuesit
Standardet e reja te mesuesit
Edlira Ekmekciu141 visualizações
Drejtori si lider pedagogjik por Edlira Ekmekciu
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjik
Edlira Ekmekciu311 visualizações
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE por Edlira Ekmekciu
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
Edlira Ekmekciu21.8K visualizações

Roma e vjeter

 • 1. 1 PUNOI:XHONATAN EKMEKҪIU KLASA :VI A SHKOLLA 9 VJEҪARE”SULË HARRI”
 • 2. 2 POZITA GJEOGRAFIKE DHE KUSHTET HISTORIKO-SHOQERORE NE ROMEN E LASHTE. Roma e lashtë është emri për civilizimin që filloi në Romë, në shekullin e 8 para Krishtit. Ishte mbreteria e pare, pastaj u bë një Republikë dhe më vonë u bë një Perandori, disa vite përpara vitit 0 p.e.s. Perandoria ishte aq e madhe se ajo ishte e ndarë në dy pjesë :Perandoria Romake Perendimore dhe Lindore Romake, rajonet e përfshira nga Britania e deri në Lindjen e Mesme. Perandoria Perëndimore ra nga barbaret në vitin 476 pas Krishtit. Perandoria Lindore, e quajtur Perandoria Bizantine (për shkak të emrit të qytetit të tij kapitalit Byzanthium) ra në 1453 pas Krishtit për shkak të pushtimit turk.
 • 3. 3 Roma e lashtë është një qytetërim që u rrit nga një komunitet I vogël bujqësor, themeluar në Gadishullin italian ne fillim te shekullin te 10 para Krishtit. I vendosur përgjatë Detit Mesdhe, ajo u bë një nga perandoritë më të mëdha në botën e lashtë. Në shekujt e saj të ekzistencës, qytetërimi romak kaloi nga një mbretëri në një republikë oligarkike, në një perandori gjithnjë e më shumë autokratike. Ajo dominoi Europën Jug-Perëndimore, Jug-Lindore / Ballkan dhe në rajonin e Mesdheut nëpërmjet pushtimit dhe asimilimit. Rrënuar nga paqëndrueshmëria e brendshme dhe të sulmuar nga popujt e ndryshëm ne emigrime, pjesa perëndimore e perandorisë, duke përfshirë edhe Italinë, Hispania, Gali, Britani e Madhe dhe Afrikën u shkatërrua duke krijuar mbretëri të pavarur në shekullin e 5 pas Krishtit. Perandoria Lindore Romake, e cila ishte i qeverisur nga Konstandinopoja, që përbëhet nga Greqia, Ballkan, Azi e Vogël, Siri dhe Egjipt, i shpëtoi kësaj krize. Pavarësisht humbjes më vonë të Sirisë dhe Egjiptit, të Perandorisë Islame Arabe, Perandoria Romake Lindore do të jetojë edhe per një mijëvjeçar, deri sa mbetjet e tij të fundit ishin aneksuar së fundi nga Perandoria Otomane Turke. Kjo fazë mesjetare e Perandorisë zakonisht është e referuar si Perandoria Bizantine nga historianët. Qytetërimit romak është grupuar shpesh në antikitetit klasik me Greqinë e lashtë, një qytetërim që frymëzoi shumë kulturen e Romës antike. Roma antike kontriboi shumë në zhvillimin e së drejtës, luftes, artit, letërsise, arkitekturë, teknologji, fene dhe gjuhë në botën perëndimore, dhe historia e saj vazhdon të ketë një ndikim të madh në botën e sotme.
 • 4. 4 Sipas një legjende, Roma u themelua më 21 prill, 753 BC nga vëllezërit binjake qe zbriten nga Enea, princi trojan. Romulus and Remus ishin nipat e mbretit Latin, Numitor e Alba Longa. Mbreti u dëbua nga froni i tij nga vëllai i tij mizor Amulius .Mbreti i ri nga frika se Romuli and Remi do të marrin përsëri fronin, urdheroi të mbyten ne uje. Një ulkonje i shpëtoi dhe i rriti ata, dhe kur ata u rriten sa duhet, ata kthyen fronin e Alba Longa në Numitor. Binjakët pastaj themeluan qytetin e tyre, por Romuli vrau Remin në një grindje mbi të cilën një prej tyre duhet të mbretëronte si mbret i Romës, edhe pse sipas disa burimeve shtetërore sherri ishte se kush ishte duke ia dhënë emrin e tyre qytetit. Romuli u bë burim i emrit të qytetit. Qyteti ishte privuar ndaj grave, legjenda thotë se Latinet i ftuan Sabinet në një festival dhe i vodhen vajzat e pamartuara te tyre, që edhe quan në integrimin e Latineve dhe Sabineve. Sipas traditës dhe shkrimtarëve më vonë si Livy, Republika Romake u krijua rreth 509 pes, kur i
 • 5. 5 fundit i shtatë mbretërve të Romës, Tarquin ishte rrëzuar, dhe një sistem i bazuar në magjistratët e zgjedhur çdo vit dhe kuvendet e ndryshme përfaqësues është themeluar . Kushtetuta kishte vendosur një seri të kontrollit dhe balancimit, dhe një ndarje te pushteteve. Magjistratët më të rëndësishem janë dy konsuj, të cilët së bashku ushtronin autoritet ekzekutiv në formën e Imperium, apo komandë ushtarake. Konsujt e kishin per detyre për të punuar me senatin, e cila ishte fillimisht një këshill konsultativ i fisnikërisë se nivelit të larte, por u rrit në madhësi dhe fuqi me kalimin e kohës. Romakët filluan t’i kontrollonin gradualisht popujt e tjerë të gadishullit italian, duke përfshirë Etruscans. Pastaj moren pjesen me te madhe te detit Mesdhe dhe u bene popull dominues.
 • 6. 6 Në vitin 44 p.e.s, Cezari u vra nga senatoret, të cilët kundërshtuan pushtetin absolut te Cezarit dhe kërkuan për të rivendosur qeverinë kushtetuese, por pas një triumvirati te dytë, i përbërë nga trashëgimtari i caktuar i Cezarit, Oktaviani, dhe përkrahësit e tij te hershem, Mark Antony dhe Lepidus, Oktaviani mori fuqi. Sidoqoftë, kjo aleancë shpejt zbriti në një betejë për dominim. Lepidus ishte në mërgim, dhe kur Oktavian mundi Antonyn dhe Kleopatren e Egjiptit në betejën e Actiumit në 31 pes, ai u bë sundimtari i padiskutueshëm i Romës. Pasi i mundi armiqte e tij, Oktavian Augustus mori emrin dhe mori pothuajse pushtet absolut, duke mbajtur vetëm një shtirje "false" republikane të qeverisjes. Pasardhësi i tij i caktuar, Tiberit, morën pushtetin pa opozitë serioze, duke vendosur dinastine Julio- Claudiane, e cila zgjati deri në vdekjen e Neros në 68. Kishte zgjerim territorial të asaj që tani ishte Perandoria Romake dhe ajo mbeti shtet i sigurt, pavarësisht nga një seri e perandorëve
 • 7. 7 te korruptuar . Sundimi i tyre u pasua nga dinastia Flavian. Gjatë mbretërimit të "Pesë Perandoreve te mirë" (96-180), Perandoria arriti zhvillimin me te madh te saj :territorial, ekonomik, kulturor. Shteti ishte i siguruar nga kercenimet e brendshme dhe kërcënimet e jashtme. Me pushtimin e Dakias gjatë sundimit të Trajan, Perandoria arriti kulmin e zgjerimit territorial të saj; sundimi i Romës, tani u shtri 2.5 milion milje katrore (6.5 milion km ²). Sëmundja Antonine që përfshiu Perandorinë në 165-180 ,vrau rreth pesë milionë njerëz. Perandoria Perendimore ishte vazhdimisht e ngacmuar nga dyndjet barbare, dhe rënia graduale e Perandorisë perëndimore vazhdoi gjatë shekujve. Në shekullin e 4-t, emigrimi perendimor i Huneve e detyroi Visigothsin për të kërkuar strehim brenda kufijve të Perandorisë Romake. Në vitin 410, Visigoths, nën udhëheqjen e Alaric I, mori qytetin e Romës . Vandalët pushtuan provincat romake në Gali, Hispania, dhe Afrikën veriore, dhe në 455 Romën. Më 4 shtator, 476, shefi Odoacer detyroi perandorin e fundit romak në perëndim, Romulus Augustus, të heq dorë. Pasi ka zgjatur për rreth 1200 vjet, sundimit te Romës në Perëndim i erdhi fundi. Perandoria Lindore do të pësonte një fat të ngjashëm, megjithëse jo dramatik. Justiniani arriti ti rrimare Afriken e Veriut dhe Italine, por pasurite bizantine në Perëndim ishin reduktuar në
 • 8. 8 Italinë jugore dhe Sicili brenda disa viteve pas vdekjes së Justinianit. Bizanti ishte I kërcënuar nga ngritja e Islamit, ndjekësit e të cilit pushtuan me shpejtësi territoret në Siri dhe Egjipt, dhe së shpejti paraqiti një kërcënim të drejtpërdrejtë për Konstandinopojën. Bizanti, megjithatë, arriti të ndalë zgjerimin islamik në tokat e tyre gjatë shekullit 8, dhe duke filluar në shekullin e 9-te i rimoren pjesë të pushtuara . Në vitin 1000 pas Krishtit Perandoria Lindore ishte në kulmin e saj: Basileios II i rimori Bullgarine dhe Armenine, kultura dhe tregtia filloi te lulëzoje. Megjithatë, së shpejti pas zgjerimit u ndal befas në vitin 1071 në Betejën e Manzikert. Kjo çoi në fundin e perandorisë, në një rënie dramatike. Disa shekuj me grindje të brendshme dhe dyndjet turke në fund të fundit I hapen rrugën perandorit Alexius I Comnenus të dërgojë një thirrje për ndihmë nga Perëndimi në 1095. Perëndimi reagoi me kryqëzatat, përfundimisht duke rezultuar në marrjen e Konstandinopojës nga pjesëmarrësit në kryqëzata e katërt. Pas rimarrjes se Konstandinopojës nga forcat perandorake, perandoria ishte pak më shumë se një shtet grek i mbyllur ne bregdetin Egje. Perandoria Lindore mori fund kur Mehmeti II pushtoi Kostandinopojën më 29 maj, 1453. Qyteti perandorak i Romës ishte qendra më e madhe urbane e kohës së vet, me një popullsi prej rreth një milion njerëz. Shoqëria romake është parë kryesisht si hierarkike, me skllevër (servi) në fund, freedmen (liberti) mbi ta, dhe pa-lindur qytetarëve (cives) në krye. Një ndarje e klasës bazuar fillimisht në shërbimin ushtarak u bë më e rëndësishme. Anëtarësia e këtyre klasave ishte vendosur periodikisht nga Censors, sipas pronësise.Me te pasur ishin senatoret, te cilet dominuan politikën dhe komandën e ushtrisë. Njësi bazë e shoqërisë romake ishin familjet. Familje përfshirë kokën (zakonisht babai) i shtëpisë, Familias baba (baba i familjes), gruaja e tij, fëmijët dhe të afërmit e tjerë. Në klasat e sipërme, skllevërit dhe shërbëtorët ishin gjithashtu pjesë e familjes. Kreu i familjes kishte fuqi të madhe (patria
 • 9. 9 potestas, pushtet babait ") mbi ata që jetojnë me të:" Ai mund të detyrojë martesën (zakonisht për para) dhe zgjidhjen e saj, të shesë fëmijët e tij në skllavëri, kërkesa pronësore në ngarkim të tij si të vetin, si dhe kishin edhe të drejtën për të ndëshkuar ose të vrarë anëtarët e familjes (edhe pse kjo e drejtë e fundit me sa duket pushoi se ushtruari pas shekullit 1 pes) Roma antike komandoi një zonë te madhe te tokës, me burime të jashtëzakonshme natyrore dhe njerëzore. Si e tillë, ekonomia e Romës mbeti e përqëndruar në bujqësi dhe tregti. Aneksimi i Egjiptit, Sicilise dhe Tunizia në Afrikën e Veriut siguronte një furnizim të vazhdueshëm të drithërave. Nga ana e tij, vaji I ullirit dhe vera ishin të eksporteve kryesore të Italisë.
 • 10. 10 ARSIMI Në Republikën e hershme, nuk ka pasur shkolla publike, kështu që djemtë ishin të mësuar të lexojnë dhe shkruajnë nga prindërit e tyre, ose nga skllevër të arsimuar, të quajtur paedagogi, zakonisht me origjinë greke. Në rast se prindërit e tyre mund të përballonin arsimin, djemtë dhe disa vajza në moshën 7vjecare u dërguan në një shkollë private jashtë shtëpisë e quajtur ludus, ku një mësues (e quajtur litterator apo ludi Magister, dhe shpesh me origjinë greke) i mësonte lexim themelor, shkrim, aritmetikë, deri në moshën 11vjecare. Duke filluar në moshën 12vjecare, studentët shkonin në shkollat e mesme, ku mësuesi (i quajtur tani grammatikus) i mësonte rreth literaturës greke dhe romake. Në moshën 16, disa studentë vazhdonin në shkollë :retorikë (ku mësuesi, pothuajse gjithmonë grek, u quajt një orator). Edukimi në këtë nivel i përgatiste studentët për karrierë ligjore, dhe kërkohej që studentët te mësonin përmendësh ligjet e Romës. Nxënësit shkonin në shkollë çdo ditë, përveç festivaleve fetare dhe ditëve të tregut. Ka pasur edhe pushime verore
 • 11. 11 USHTRIA Ushtria e hershme Romake (c. 500 pes) ishte, si ato të qytet-shteteve të tjera bashkëkohore të ndikuar nga civilizimi grek, një milici qytetare e cila praktikonte taktika hoplite. Ushtria ishte e vogël (popullsia e meshkujve e lirë e moshës ushtarake ishte atëherë rreth 9.000) dhe e organizuar në pesë klasa (paralelisht me centuriata comitia, trupi i qytetarëve të organizuar politikisht), me tre hoplites sigurimin dhe ofrimin e dy të lehta të këmbësorisë. Fillimisht ushtria romake ishte e kufizuar taktikisht dhe qëndrimi i saj gjatë kësaj periudhe ishte kryesisht mbrojtës. Nga shekulli 3 pes, Romakët braktisen formimin hoplite ,në favor të një sistemi më fleksibël në të cilin grupe të vogla prej 120 (ose në disa raste 60) burra maniples mund të benin manovrim më të pavarur në fushëbetejë. Tridhjetë maniples organizuar në tre linja me trupa mbështetëse përbënin një ushtri, që arriti në mes 4.000 dhe 5.000 burra.
 • 12. 12 ARTET, MUZIKA, LETERSIA ,FEJA, ARKITEKTURA Jeta në Romën e lashtë sillej rreth qytetit të Romës, e vendosur mbi shtatë male. Qyteti kishte një numër të madh të strukturave monumentale si Koloseu, Forumi i Trajan dhe Pantheon. Ajo kishte burime me ujë të pijshëm që rifurnizohej nga qindra milje të ujesjellesave, teatro, gjimnaze, komplekse dushesh e plot biblioteka dhe dyqane, sheshe, dhe kanalizime funksionale. Gjatë gjithë territorit nën kontroll të Romës lashtë, arkitektura rezidenciale varionte nga shtëpitë modeste në vila shumë vendeshe. Në kryeqytetin e Romës, ka qenë rezidenca perandorake e Diellit qiellzor elegante, nga e cila rrjedh fjala pallati. Klasat e ulëta dhe të mesme Plebiane jetonin në qendër të qytetit, të mbushura me apartamente, ose Insulae të cilat ishin gati si getot moderne. Gjatë Republikës Romake, feja romake u organizua nën një sistem të rreptë të zyrave priftëror, të cilat u mbajtën nga njerëzit e rangut
 • 13. 13 senatorial. Kolegji i Pontifices ishte organi me I larte në këtë hierarki, dhe shefi e prifi i saj, Pontifex Maximus, ishte kreu i shtetit fetar. Pikturat e stileve romake tregojnë ndikimet greke, dhe shembuj të mbijetuar janë afresket qe perdoren kryesisht për të zbukuruar muret dhe tavanet e vendit ,vilat, megjithëse letërsia romake përmend pikturat prej druri, fildishi, si dhe materiale të tjera. Letërsia latine ishte nga fillimi i saj shumë e ndikuar kryesisht nga autorë greke. Disa nga veprat më të hershme janë të ruajtur: epikat historike tregojne historinë e hershme ushtarake të Romës. Muzika romake u bazua kryesisht në muzikën greke, dhe luajti një rol të rëndësishëm në shumë aspekte të jetës romake. Inxhinieria romake si dhe inxhinieria ushtarake romake përbënte një pjesë të madhe të epërsisë teknologjike dhe trashëgiminë e Romës, dhe ato kanë kontribuar në ndërtimin e qindra rrugëve, urave, ujesjelles, banja, teatrove dhe
 • 14. 14 stadiumeve. Shumë monumente, të tilla si Koloseu, Pont du Gard, dhe Pantheon, ende mbeten si Dhiata të inxhinierisë romake dhe kulturës. Romakët ishin njohur veçanërisht për arkitekturën e tyre, e cila është grupuar me traditat greke në "arkitekturë klasike" Në shekullin 1 pes, romakët filluan të përdorin konkreten, gjerësisht. Betoni u shpik në fund të shekullit të 3 para Krishtit. Betoni bëri te mundur të shtroheshin rrugët romake të qëndrueshme, shumë prej të cilave janë ende në përdorim një mijë vjet pas rënies së Romës. Ndërtimi i një rrjeti të gjerë të udhëtimit dhe efikas në të gjithë Perandorinë rriti fuqinë dhe ndikimin e Romës .Romakët ndërtuan kanale (ujesjelles)të shumta të furnizimit me ujë në qytetet dhe vendet industriale dhe për të ndihmuar bujqësine e tyre. Qyteti i Romës u sigurua nga 11ujesjelles kombinuar me një gjatësi prej 350 km .Shumica ishin ndërtuar nën sipërfaqe, me vetëm disa pjesë të vogla mbi toke,mbështetur ne harqe.