Anúncio

Aina cortés tradicions catalanes

ESO1
18 de Jan de 2018
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio

Último(20)

Anúncio

Aina cortés tradicions catalanes

  1. Tradicions Catalanes Aina Cortés
  2. Índex . Pa amb tomàquet . Les sardanes . El tio . Els castellers . Els gegants . San Jordi
  3. Pa amb tomàquet El pa amb tomàquet es una típica recepta de la cuina Catalana. Ha estat considerat el plat insígnia de la cuina catalana. Consisteix en una llesca de pa sucada amb mitg tomàquet, i amanida amb oli i sal. Tradicionalment, el pa amb tomàquet amb una arengada a sobre, era el àpat de un pagès. Es pot acompanyar amb botifarres, fuet, pernil, formatges, anxoves o un altre peix adobat, o verdures rostides a la graella com l’escalivada. El pa amb tomàquet ha assolit un cert reconeixement a Espanya com a "plat català".
  4. Les sardanes La sardana és una dansa popular catalana considerada el ball nacional de Catalunya. És una dansa col·lectiva que ballen homes i dones agafats de les mans formant una rotllana, i puntejant amb els peus els compassos de la musica interpretada per la cobla. El nom pot fer referència tant al ball com a la música. Per a ballar la sardana, un nombre indeterminat de dansaires fan una rotllana agafats per les mans i mirant al centre, ballant cap a dreta i esquerra amb un tempo bastant estable. Els components de la rotllana han de ser preferiblement parelles formades per home-dona.
  5. El tio El tió de Nadal és un dels elements de la mitologia catalana i aragonesa i una tradició molt arrelada a Catalunya, Aragó, Occitània i Andorra. Malgrat les múltiples variants locals, la tradició consisteix a aplegar un tros de soca o branca gruixuda dies abans del dia de Nadal, normalment el 8 de desembre, dia de la Puríssima Concepció, se'l col·loca en algun racó de casa amb una manta perquè no tingui fred i on se l'alimenta diàriament fins al dia que es fa cagar, es a dir que el piquen amb un pal cantant una cançó. Hi ha llars on el tió és simplement una peça de fusta (una o diverses cadires, per exemple), un tros de suro, o una caixa, de mides diferents segons convingui per l'espai i mides dels regals, que haurà de cagar.
  6. Els castellers Els castells són les torres humanes que es construeixen des de fa més de dos-cents anys al Camp de Tarragona i al Penedès, com a resultat de l'expansió de la Muixeraga Valenciana. A partir dels anys 80 del segle XX els castells es van anar estenent progressivament per tot Catalunya, Catalunya del Nord i les Illes Balears convertint-se en un símbol molt potent de la identitat catalana. Hi han colles de molts llocs, firmades per mes de 100 persones. Les construccions més habituals tenen les estructures bàsiques d'1 (pilar), dos (torre), tres, quatre i cinc, tot i que ja s'han fet construccions de fins a 10 castellers a la base.
  7. Els gegants Els gegants són unes figures d'imatgeria festiva de grans dimensions que representen majoritàriament reis, nobles o personatges amb indumentària tradicional. Tot i ser uns elements populars, es pot determinar que l'estructura actual va sorgir del Seguici Popular del Corpus Christi. Al costat dels capgrossos, són un element molt destacat de les festes majors de molts pobles dels Països Catalans, en les quals sovint representen els antics benefactors de la localitat.
  8. Sant Jordi La Diada de Sant Jordi a Catalunya és una festa que se celebra el 23 d'abril amb el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l'amor,[1] i és també una jornada que reivindica la cultura catalana.[2] És el dia dels enamorats, i per això des del segle XV és costum regalar una rosa vermella «com la sang» a l'estimada. A la dècada de 1930 s'hi afegeix el costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del dia del llibre. El mateix dia també és la Diada Nacional de l'Aragó.
  9. Fi Aina Cortés
Anúncio