Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Último(20)

Destaque(20)

Anúncio

Akivator (monoblok).pptx

 1. Glavni predstavnik ove grupe aparata je monoblok. Ostali funkcionalni aparati predstavljaju njegovu manju ili veću modifikaciju. Monoblok je pasivni, bimaksilarni, mobilni aparat. Aktivira se delovanjem mišića orofacijalne regije čiji promenjeni tonus i kontrakcije sam inicira svojim prisustvom u ustima. Ovakva terapija predstavlja biološki pristup u korekciji nepravilnosti jer se kao izvor sile koristi mišićna aktivnost a ne mehanička sila (u slučaju potrebe može se ugraditi neki od aktivnih elemenata). Funkcionalni aparati se koriste kod: odvikavanja od loših navika (sisanje prsta, grickanje noktiju I sl.) korekcije nepravilnosti zagrižaja (distalni, dubok, strm, dentoalveolarno otvoren zagrižaj) korekcije nepravilnih funkcija (gutanje, disanje, govor) Idealno vreme za primenu ovih aparata je: od 10-te do 12-te godine kod devojčica od 11-te do 13-te godine kod dečaka Funkcionalni aparati Monoblok
 2. Iako se ovaj aparat koristi vec preko 100 godina, pravu primenu je nasao tek 30 godina ovoga veka, kada je dobio sadasnji oblik. U medjuvremenu se pojavio veliki broj modifikacija koje se i dan danas koriste.
 3. Aktivator je pasivni ortodontski apparat koji za delovanje koristi funkcionalne sile nastale aktiviranjem orofacijalne musculature. Osnovni zadatak aparata je da utice na ispravljanje nepravilnosti polozaja vilice I zuba.
 4. Aktivator sluzi za korigovanjem sagitalnih, donekle vertikalnih i u manjoj meri transferzarne nepravilnosti.
 5. Moze se upotrebljavati u mlecnoj, mesovitoj I u stalnoj denticiji.
 6. Efikasnost je mnogo veca u mlecnoj i mesovitoj denticiji, posto se u tom peridu moze jos uvek uticati na rast vilica.
 7. U sastavu ovog aparata se nalazi akrilatna ploca sa labijalnim lukom za gornju i donju vilicu. U svrhu terapije se u apparat moze ugraditi i ortodontski zavrtanj I izraditi potrebni elementi od zice.
 8. Da bi se lakse predstavio njegov odnos prema tkivima u ustima I razumela njegova izrada, potrebno je prikazati activator na modelu u sagitalnom I transverzalnom preseku. On se odnosi na nepravilnost pri kojoj postoji uskost gornje vilice sa protruzijom fronta, distalnim zagrizajem I distalnim polozajem donje vilice.
 9. U sagitalnom preseku ( slika 108, skolska knjiga Ortodontski aparati ) vidi se da donji sekutici dosezu do akrilata i upiru u njega sto sprecava njihovo pomeranje.
 10. Prema lingvalnim stranama gornjih sekutica je odstranjen akrilat I stvoren proctor potreban za retrudiranje gornjih sekutica pomocu labijalnog luka.
 11. Uocava se da ploca akrilata prekriva delimicno sluzokozu tvrdog nepca I lingvalne strane mandibule. Aktivator prema jeziku ima konkavan oblik.
 12. U transverzalnom preseku (slika 109) bitno je zapaziti da akrilat izmedju lukova bocnih zuba ima bukalno usmerene kose povrsine. Iskosen pravac omogucuje sirenje zubnih lukova, a istovremeno se zubi spustaju niz kose povrsine. Ovakvim postupkom koriguje se I vertikalna nepravilnost.
 13. Aktivator po Grudeu
Anúncio