O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Cărți de dragoste
– Dragoste de
cărți
Iubirea este marea temă a literaturii din
toate timpurile pentru că acest sentiment ...
“ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE,
ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI”
de Camil Petrescu
Ştefan Gheorghidiu şi Ela
Iubirea lor ia naştere su...
“BALTAGUL” de Mihail Sadoveanu
Dragostea Vitoriei pentru Nechifor Lipan
se păstrase ca în tinereţe; acest lucru o face să ...
“ENIGMA OTILIEI”
de George Călinescu
Afecţiunea dintre Felix şi Otilia se naşte şi creşte sub
semnul situaţiei familiale a...
“ADAM ȘI EVA” de Liviu Rebreanu
Un roman de dragoste mai aparte. Cuplul
arhetipal și androginic se caută și se reîntregeșt...
“TRISTAN SI ISOLDA”
Legendă celtică medievală
Iubirea dintre Tristan și Isolda este o dramă a
iubirii nepieritoare, dar în...
“ROMEO ȘI JULIETA”
de William Shakespeare
Romeo și Julieta sunt probabil cel mai celebru cuplu de
îndrăgostiți. Lipsa de a...
“REGINA NOPȚII”
de Lilia Calancea
Adriana și Dimitris
E un roman de dragoste despre o
femeie care are totul pentru a fi fe...
“ANNA KARENINA”
de Lev Tolstoi
Istoria a două iubiri, istorie care se desfășoară paralel, contrapunctic: cea care
îi uneșt...
Carti de dragoste dragoste de carti
Carti de dragoste dragoste de carti
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Carti de dragoste dragoste de carti

9.854 visualizações

Publicada em

Carti de dragoste dragoste de carti

Publicada em: Educação
  • Entre para ver os comentários

Carti de dragoste dragoste de carti

  1. 1. Cărți de dragoste – Dragoste de cărți Iubirea este marea temă a literaturii din toate timpurile pentru că acest sentiment este etern uman. Dante o consideră o forță cosmică, « iubirea care mișcă sori și stele ». Sentimentul iubirii, deși etern și repetabil, pare să se sustragă încercărilor de definire. Iubirile nu se repetă; orice iubire e un caz particular, unic, absolut .
  2. 2. “ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI” de Camil Petrescu Ştefan Gheorghidiu şi Ela Iubirea lor ia naştere sub semnul orgoliului. Cuplul trăieşte o perioadă liniştit, cu iluzia comuniunii perfecte. Moştenirea primită modifică acest echilibru; sentimentul care domină devine gelozia. „Acei care se iubesc au drept de viaţă şi de moarte, unul asupra celuilalt.”
  3. 3. “BALTAGUL” de Mihail Sadoveanu Dragostea Vitoriei pentru Nechifor Lipan se păstrase ca în tinereţe; acest lucru o face să fie neliniştită şi împovărată de gânduri când acesta lipseşte.
  4. 4. “ENIGMA OTILIEI” de George Călinescu Afecţiunea dintre Felix şi Otilia se naşte şi creşte sub semnul situaţiei familiale a eroilor. Este o dragoste între tineri, care tind să se protejeze reciproc. Otilia are faţă de Felix atenţii părinteşti. El găseşte în ea tot ce i-a „lipsit în copilărie”. Pentru Otilia, Pascalopol nu e rivalul lui Felix, ci bărbatul capabil să o ocrotească. Otilia îl alege pe acela care nu-i răpeşte libertatea şi nu-i impune constrângeri, fie ele şi de ordin afectiv.
  5. 5. “ADAM ȘI EVA” de Liviu Rebreanu Un roman de dragoste mai aparte. Cuplul arhetipal și androginic se caută și se reîntregește în șapte perioade istorice foarte diferite. Personajul principal, Toma Novac, trece prin mai multe vieți, este pe rând păstor în India, guvernator în Egipt, scrib în Babilon, cavaler roman în Roma în epoca domniei împăratului Tiberiu, călugăr în Germania medievală, medic în Franța revoluției franceze, și în fine profesor universitar la București. El se îndrăgostește pe rând de 7 personaje feminine diferite: de Navamalika, Isit, Hamma, Servilla, Maria, Yvonne, și de Ileana.
  6. 6. “TRISTAN SI ISOLDA” Legendă celtică medievală Iubirea dintre Tristan și Isolda este o dramă a iubirii nepieritoare, dar în același timp a răzbunării, trădării și despărțirii… Deși finalul acestei iubiri imposibile va aduce moartea celor doi îndrăgostiți, mesajul legendei este unul ce dă naștere speranței.
  7. 7. “ROMEO ȘI JULIETA” de William Shakespeare Romeo și Julieta sunt probabil cel mai celebru cuplu de îndrăgostiți. Lipsa de armonie și înțelegere din societatea în care trăiesc cei doi, moravurile vremii, lipsa unor criterii valorice și morale fac povestea de dragoste să aibă un final nefericit.
  8. 8. “REGINA NOPȚII” de Lilia Calancea Adriana și Dimitris E un roman de dragoste despre o femeie care are totul pentru a fi fericită, dar nu e. Și nici nu vrea să se prefacă că e fericită, cum o fac multe femei. În apogeul frământărilor hotărăște să părăsească lumea care n-o mai interesează și pleacă acolo unde n-o așteaptă nimeni… „Dacă pe o femeie n-o poți reține cu dragostea, atunci n-o mai poți reține cu nimic”.
  9. 9. “ANNA KARENINA” de Lev Tolstoi Istoria a două iubiri, istorie care se desfășoară paralel, contrapunctic: cea care îi unește pe Kitty și Levin în armonia vieții calme de familie, și iubirea vinovată dintre tânăra soție a bătrânului Karenin și frumosul ofițer, contele Vronski. Rareori în întreaga literatură universală a fost realizat cu atâta finețe și forță de studiu al evoluției sentimentelor - de dragoste pură, de dorință, de suferință, de gelozie, de milă, de remușcare, de obsesii, de disperare - ca cel pe care Tolstoi îl face asupra membrilor triunghiului conjugal.

×