Ndertimi i trurit

Projekt Biologjie klasa 11

PROJEKT
Lënda : Biologji
Tema: “Ne nuk jemi të përsosur”
Nëntema: Ndërtimi i trurit .
Objektivat:
Të njoh konceptin themelor te trurit.
Të vlerësoj rëndësinë e trurit
Të analizoj strukturën e trurit.
Të përshkruaj të gjitha pjesët përbërëse te tij .
Synimi i projektit: Përmes këtyre informacioneve duhet të
kuptoj rolin dhe rendësine e trurit tek njeriu.
Truri (lat. cerebrum dhe greq. ἐγκέφαλον - enkefalon - "në kokë" )
tek njeriu dhekafshët kurrizore është pjesa e trupit që gjendet në kokë i mbrojtur
nga kafka dhe cipa trunore dhe që shërben për kapjen, përpunimin dhe ruajtjen e njoftimeve të
marra (në nje nivel të lartë) nëpërmjet organeve shqisore (syve, veshëve, etj.) për t´i shndërruar
në lëvizje që janë mjeti i ndërveprimit me mjedisin e jashtëm. Truri është qendra e kontrollit
të sistemit nervor qendror. Truri te shumica e kafshëve është i vendosur në kokë pranë aparatit
shqisor dhe gojës. Kafshët jokurrizore nuk zotërojnë një tru qendror apo një grumbull të
veçuar ganglionesh. Truri është një organ tejet i ndërlikuar. Truri i njeriut, p.sh. përbëhet nga më
shumë se 100 miliardë neurone, secili i lidhur me mëse 10.000 të tjerë.
Truri i njeriut Truri i maces.
Truri i miut .
Disa fakte te rendesishme per trurin.
Truri njerezor eshte pjesa me e nderlikuar dhe me e panjohur e anatomise se
njeriut. Mund te kete shume gjera qe ne(njerezit) nuk i dime, por ka edhe disa fakte
interesante qe i kemi zbuluar.
1. Impulsi nervor drejt dhe prej trurit leviz me nje shpejtesi pre 170 milje/ore(273.5
km/ore). E keni menduar ndonjehere se si eshte e mundur qe ju te reagoni aq shpejt
ndaj gjerave qe ju rrethojne ose, pse ndjeni dhimbje kur vriteni?
Kjo ndodh fale nje levizje shume te shpejte te impulsit nervor nga truri juaj drejt
pjeses tjeter se trupit dhe anasjelltas, duke sjelle reagime me nje shpejtesi shume te
larte.
2. Truri punon me te njejten sasi energjie sikunder nje lambe 10 vatshe me poc
qelqi. Imazi i kartonave me llamben siper kokes, kur iu vjen nje mendim, nuk eshte
shume larg krahasimit me realitetin. Truri juaj prodhon/gjeneron aq energji sa nje
llambe me poc qelqi, edhe kur ju jeni duke fjetur.
3. Qelizat e truri te njeriut mund te mbajne 5 here me shume informacion se nje
enciklopedi. Shkencetaret duhet ende te percaktojne nje kufi
magazinimi/rezervimi… gjithsesi duke u shprehur ne terma elektronike, kapaciteti
i trurit njerezor mendohet se eshte midis 3 dhe 1000 terrabajteve. Arkiva Nacionale
Britanike permban mbi 900 vjet histori, dhe ze vetem 70 terrabajt. Tani mendoni se
sa e fuqishme eshte mendja/memorja juaj!
4. Truri juaj perdor 20% te oksigjenit qe futet ne qarkullimin e gjakut. Truri eshte
vetem 2% e peshes trupore dhe konsumon me shume oksigjen se cdo organ tjeter,
duke e bere mjaft te ndjeshem nga demtimet qe shkaktohen nga mungesa e
oksigjenit. Keshtu qe merrni fryme thelle, ne menyre qe truri juaj te mund te notoje
ne oskigjenin e nevojshem.
5. Truri ka aktivitet me te larte(punon me shume) naten se diten. Logjikisht, ju
mund te mendoni se gjithe ato levizje te nderlikuara gjate dites, procesi i te
menduarit, nderveprime me njerezit e tjere, te folurit dhe veprime te tjera te kryera
gjete dites marrin/kerkojne me shume energji sesa, te themi, te qendruarit shtrire ne
shtrat. Por, e kunderta eshte e vertete. Kur ju pushoni, truri fillon te punoje edhe
pse shkencetaret ende nuk dine ta shpjegojne kete dukuri!
Pjeset e trurit:
Truri i njeriut ndahet ne kater pjese kryesore:
Truri i madh
Truri i ndermjetem
Truri i vogel
Trungu i trurit
Puna e trurit
Truri deshifron mesazhe qe vijne nga organizmi dhe me pas krijon mesazhe per te
transmetuar. Truri mund te krahasohet me nje kompjuter shume te madh, ku dicka
shkon deri ne nje pike perpara se te rikthehet ne cyberspace. Truri i dergon
mesazhe te gjithe organizmit. Pa trurin, nuk do te kishte mundesi te shikonte,
degjonte, prekte, shijonte, te nuhaste madje as te levizte. Gjate nates, kur njerezit
flene, truri pushon nga pothuajse te gjithe
Qendrat e kontrollit ne tru.
Pjese te ndryshme te trurit kane funksione te ndryshme. Diencefali permban dy
pjese hipotalamusin dhe talamusin. hipotalamusi rregullon temperaturen, oreksin
dhe menyren se si flene njerezit. Talamusi percepton ndjesite.
Fakte te tjera mbi trurin
Truri i nje te rrituri peshon rreth 1500 gr. Truri permban miliarda me qeliza
nervore. Tek njerezit truri vazhdon te rritet deri ne moshen 20 vjec. Pjesa e majte e
trurit eshte e lidhur me arsyen dhe mendimin, nderkohe qe ana e djathte eshte
zakonisht ajo artistikja.
1. TRURI I MADH -CEREBRUM
Truri i madh perben pjesen me te madhe te trurit. Ai eshte lehtesishte i dallueshem
per shkak se siperfaqja e tij eshte shume e rrudhosur. Truri i madh eshte i perbere
nga dy hemisfera : njera e majte dhe tjetra e djathte . Ato lidhen dhe komunikojne
me njera tjetren permes nje trakti te madh qe quhet trupi kallos. Disa thellime qe
quhen sulkuse , e ndajne cdo hemisfere ne kater lobe. Lobi i perparme quhet lobi
frontal pas tij ndodhen lobi parietal dhe lobi temporal. Ne pjesen e pasme ndodhet
lobi oksipital.
TRURI I MADH NE PRERJE TERTHORE përbën këto pjesë:
1. Koren trunore
2. Masen e bardhe
3. Kapsulen e brendshme (internal capsula)
FUNKSIONET E TRURIT TË MADH janë:
1. Te Menduarit
2. Te Folurit
3. Ndjeshmeria
4. Te Pamurit
5. Sistemi i Emocioneve,
6. Rregullimi hormonal i Organizmit,
7. Koordinimi i levizjeve te Ekstremiteteve.
2. TRURI I VOGEL –CEREBELLUM
Truri i vogel gjendet poshte lobit oksipital te trurit. Ai ka dy pjese kryesore , te
perbera kryesisht nga lenda e bardhe. Ne nje prerje terthore , kjo lende ka pamjen e
nje peme ,ndaj quhet edhe pema e jetes. Mbi lenden e bardhe vendoset lenda gri ,
qe formon rrudhosje te shumeta. Ne trurin e vogel mberrijne informacione nga
syri,veshi,kycet dhe muskujt skeletore
3. TRURI I NDERMJETEM
Truri i ndermjetem perbehet nga dy struktura te rendesishme , qe quhen talamusi
dhe hipotalamusi . Talamusi ai ka forme vezake dhe eshte i perbere nga shume
berthama, qe kane funksione te ndryshme. Ne to perfundojne te gjitha
informacionet ndijore. Hipotalamusi gjithashtu eshte i perbere nga shume
berthama. Ai kontrollon qendren e hipofizes dhe sherben si ure lidhese midis
sistemit nervor dhe ati endokrin.
4. TRUNGU TRUNOR - brain stem
Trungu i trurit përbëhet nga tri pjese:
1. Palca e zgjatur - medulla oblongata
2. Ura - pons
3. Truri i mesem – midbrain
Truri i mesem : Sherben si nje stacion nderlidhes per traktet qe vijne nga truri i
madh dhe shkojne ne palcen kurrizore dhe trurin e vogel.
Ura: Pershkohet nga tufa nervash qe lidhin trurin e vogel me pjeset e tjera te trurit.
Ajo bashke me palcen e zgjatur kontribojne ne kontrollin e frymekembimit.
Palca e zgjatur: Permban shume qendra refleksesh qe marrin pjese ne rregullimin
e rrahjeve te zemres, frymemarjes , tkurrjes se eneve te gjakut etj…
URA -PONS përbëhet nga:
1. Nervat kranial -12 Nerva
2. Qendrat per Frymemarrje dhe pune te Zemres
3. Demtimi shkakton Vdekje te menjehershme.
Mendimi Personal
Pa trurin njerezit nuk do te mund te jetonin. Truri eshte ai qe i
ben njerezit te mendojnë, te reagojne dhe te funksionojnë.
Gjithashtu eshte nje ndër organet me të mëdha në trupin e
njeriut. Duke bërë këtë projekt ndjeva kënaqesine te njoh pjesen
më të vecantë dhe të nderlikuar në trupin e njeriut . Shumë
informacione te mahnitshme i mësova nëpërmjet këtij projekti.
Truri yne eshte nje mrekulli e natyres i cili na sherben per
funksione shume te rendesishme te jetes sone te perditeshme si
pershembull reagimin tone ndaj ngacmimeve, levizjen tone ,
shikimin , nuhatjen , shijimin e ushqimeve dhe memorizimin e
casteve te jetes.
Referencat
Wikipedia (http://sq.wikipedia.org/wiki/Truri)
http://www.ikub.al/GJENIU_CATEGORY/1102160123/Ar
ticle-Si-te-njihni-disa-fakte-te-rendesishme-per-trurin-.aspx
Libri i biologjise 11
http://rinstinkt.wordpress.com/tag/truri-i-madh/
Anatomia e kokes
(http://f.qytetiislam.info/index.php?threads/10/#axzz2S3ma
KNFd)
Ju Faleminderit 

Recomendados

Truri i njeriut ne teresi por
Truri i njeriut ne teresiTruri i njeriut ne teresi
Truri i njeriut ne teresiSara Rama
8K visualizações13 slides
Struktura dhe Funksionet e Sistemit Nervor por
Struktura dhe Funksionet e Sistemit NervorStruktura dhe Funksionet e Sistemit Nervor
Struktura dhe Funksionet e Sistemit NervorQlirimDubova
7.5K visualizações18 slides
SISTEMI NERVOR por
SISTEMI NERVORSISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVORAdela Sota
19.6K visualizações8 slides
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut por
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutProjekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutShkelzen Tarja
28.2K visualizações24 slides
SISTEMI NERVOR TE NJERIU por
SISTEMI NERVOR TE NJERIUSISTEMI NERVOR TE NJERIU
SISTEMI NERVOR TE NJERIUElona Haskaj
4.3K visualizações12 slides
Uji eshte jete por
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jetesonja prendi
45.3K visualizações10 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE por
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
21.8K visualizações5 slides
Te drejtat e femijeve por
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
41K visualizações12 slides
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji) por
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Fleurati
39.4K visualizações17 slides
Matematika ne jeten e perditshme por
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.6K visualizações15 slides
problemet e respektimit te te dr por
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drDonalda Kellezi
8.1K visualizações41 slides
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike por
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
43.2K visualizações24 slides

Mais procurados(20)

RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE por Edlira Ekmekciu
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
Edlira Ekmekciu21.8K visualizações
Te drejtat e femijeve por 22062002
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
2206200241K visualizações
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji) por Fleurati
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Fleurati39.4K visualizações
Matematika ne jeten e perditshme por Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.6K visualizações
problemet e respektimit te te dr por Donalda Kellezi
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te dr
Donalda Kellezi8.1K visualizações
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike por koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.2K visualizações
Siguria e fëmijëve në internet por enis vladi
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi18.1K visualizações
Yndyrat dhe sheqernat por Vilma Kafexhiu
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
Vilma Kafexhiu31K visualizações
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.4K visualizações
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit por Marinela Abedini
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Marinela Abedini13.6K visualizações
Kequshqyerja dhe semundjet por Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.1K visualizações
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi por Alimerko Brunilda
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Alimerko Brunilda27.2K visualizações
Shkaqet e ndotjes akustike por olinuhi
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi36.1K visualizações
Hebrenjtë në Shqipëri por DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K visualizações
Monarket e ndricuar por AdoraHallunej
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
AdoraHallunej14.5K visualizações
Enzimat por An An
EnzimatEnzimat
Enzimat
An An43.8K visualizações
Komunizmi ne shqiperi por Elton Gjoka
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.3K visualizações
Siguria ne internet por Rinorbislimi
Siguria ne internetSiguria ne internet
Siguria ne internet
Rinorbislimi5.7K visualizações
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ? por Klarisa Klara
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Klarisa Klara28.7K visualizações

Similar a Ndertimi i trurit

Cipa e trurit te madh por
Cipa e trurit te madhCipa e trurit te madh
Cipa e trurit te madhNatyrë Ramusholli
2.6K visualizações11 slides
Shpirti - koncept por
Shpirti - konceptShpirti - koncept
Shpirti - konceptali lacej
839 visualizações20 slides
Harun Jahja ``Mrekullia E Krijimit Te Njeriut`` por
Harun Jahja ``Mrekullia E Krijimit Te Njeriut``Harun Jahja ``Mrekullia E Krijimit Te Njeriut``
Harun Jahja ``Mrekullia E Krijimit Te Njeriut``Adriatik Rexha
1.4K visualizações56 slides
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut " por
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Denis Lezo
33K visualizações33 slides
Sistemi limbik dhe menyra se si funksionon por
Sistemi limbik dhe menyra se si funksiononSistemi limbik dhe menyra se si funksionon
Sistemi limbik dhe menyra se si funksiononBesfort N Haziri - Prishtine
4.9K visualizações10 slides
Ç'janë çakrat por
Ç'janë çakratÇ'janë çakrat
Ç'janë çakratFitahh
1.1K visualizações6 slides

Similar a Ndertimi i trurit(18)

Cipa e trurit te madh por Natyrë Ramusholli
Cipa e trurit te madhCipa e trurit te madh
Cipa e trurit te madh
Natyrë Ramusholli2.6K visualizações
Shpirti - koncept por ali lacej
Shpirti - konceptShpirti - koncept
Shpirti - koncept
ali lacej839 visualizações
Harun Jahja ``Mrekullia E Krijimit Te Njeriut`` por Adriatik Rexha
Harun Jahja ``Mrekullia E Krijimit Te Njeriut``Harun Jahja ``Mrekullia E Krijimit Te Njeriut``
Harun Jahja ``Mrekullia E Krijimit Te Njeriut``
Adriatik Rexha1.4K visualizações
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut " por Denis Lezo
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Denis Lezo33K visualizações
Ç'janë çakrat por Fitahh
Ç'janë çakratÇ'janë çakrat
Ç'janë çakrat
Fitahh1.1K visualizações
dukurit e vetedijes---psikologji 2016 por edmir alla
dukurit e vetedijes---psikologji 2016dukurit e vetedijes---psikologji 2016
dukurit e vetedijes---psikologji 2016
edmir alla4.2K visualizações
Punim seminarik por BJashari
Punim seminarikPunim seminarik
Punim seminarik
BJashari4K visualizações
Dreams endrrat por AlbaLimani
Dreams endrratDreams endrrat
Dreams endrrat
AlbaLimani190 visualizações
Harun Jahja ``Mrekullit Në Trupat Tanë`` por Adriatik Rexha
Harun Jahja ``Mrekullit Në Trupat Tanë``Harun Jahja ``Mrekullit Në Trupat Tanë``
Harun Jahja ``Mrekullit Në Trupat Tanë``
Adriatik Rexha562 visualizações
Kimia-Qeliza Shtazore por Denisa Caushi
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
Denisa Caushi12.1K visualizações
Sistemi nervor por Atien Mati
Sistemi nervorSistemi nervor
Sistemi nervor
Atien Mati172 visualizações
Mammals por Er! Haxhiaj
MammalsMammals
Mammals
Er! Haxhiaj1.6K visualizações
Skeleti yne Aron Mane shkolla"Albanet"klasa VII por lira kuca
Skeleti yne Aron Mane  shkolla"Albanet"klasa VIISkeleti yne Aron Mane  shkolla"Albanet"klasa VII
Skeleti yne Aron Mane shkolla"Albanet"klasa VII
lira kuca1.1K visualizações
New microsoft word document (2) por Reddona
New microsoft word document (2)New microsoft word document (2)
New microsoft word document (2)
Reddona1.6K visualizações
New microsoft word document (2) por Reddona
New microsoft word document (2)New microsoft word document (2)
New microsoft word document (2)
Reddona374 visualizações
Skeleti i njeriut por AndiKrasniqi4
Skeleti i njeriutSkeleti i njeriut
Skeleti i njeriut
AndiKrasniqi41.6K visualizações
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX por lira kuca
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXJoana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
lira kuca2.7K visualizações

Mais de Darla Evangjeli

Shqiperia ne Nato por
Shqiperia ne Nato Shqiperia ne Nato
Shqiperia ne Nato Darla Evangjeli
4.2K visualizações9 slides
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi por
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne ShqiperiBorxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne ShqiperiDarla Evangjeli
21.7K visualizações9 slides
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. por
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Darla Evangjeli
28K visualizações11 slides
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet por
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Darla Evangjeli
105.4K visualizações20 slides
Tregu i punes ne Shqiperi por
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Darla Evangjeli
42.1K visualizações10 slides
celulari im por
celulari im celulari im
celulari im Darla Evangjeli
1.2K visualizações2 slides

Mais de Darla Evangjeli(17)

Shqiperia ne Nato por Darla Evangjeli
Shqiperia ne Nato Shqiperia ne Nato
Shqiperia ne Nato
Darla Evangjeli4.2K visualizações
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi por Darla Evangjeli
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne ShqiperiBorxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi
Darla Evangjeli21.7K visualizações
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. por Darla Evangjeli
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Darla Evangjeli28K visualizações
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet por Darla Evangjeli
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Darla Evangjeli105.4K visualizações
Tregu i punes ne Shqiperi por Darla Evangjeli
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
Darla Evangjeli42.1K visualizações
celulari im por Darla Evangjeli
celulari im celulari im
celulari im
Darla Evangjeli1.2K visualizações
Kufizimet e letersise gjate diktatures por Darla Evangjeli
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli9.9K visualizações
Healthy eating por Darla Evangjeli
Healthy eating Healthy eating
Healthy eating
Darla Evangjeli577 visualizações
How to save energy at home por Darla Evangjeli
How to save energy at homeHow to save energy at home
How to save energy at home
Darla Evangjeli1.4K visualizações
Pasurite natyrore te trevave shqiptare por Darla Evangjeli
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Darla Evangjeli61.6K visualizações
my dream job por Darla Evangjeli
my dream job my dream job
my dream job
Darla Evangjeli23.7K visualizações
Letter of recommendation por Darla Evangjeli
Letter of recommendation Letter of recommendation
Letter of recommendation
Darla Evangjeli808 visualizações
Mekanizmi i reaksionit kimik por Darla Evangjeli
Mekanizmi i reaksionit kimik Mekanizmi i reaksionit kimik
Mekanizmi i reaksionit kimik
Darla Evangjeli19.7K visualizações
Ndotja termike por Darla Evangjeli
Ndotja termike Ndotja termike
Ndotja termike
Darla Evangjeli50.7K visualizações
Personazhet e shekspirit por Darla Evangjeli
Personazhet e shekspirit Personazhet e shekspirit
Personazhet e shekspirit
Darla Evangjeli18.8K visualizações
Faik konica por Darla Evangjeli
Faik konicaFaik konica
Faik konica
Darla Evangjeli2.3K visualizações
Pogradeci por Darla Evangjeli
PogradeciPogradeci
Pogradeci
Darla Evangjeli5.9K visualizações

Ndertimi i trurit

 • 1. PROJEKT Lënda : Biologji Tema: “Ne nuk jemi të përsosur” Nëntema: Ndërtimi i trurit . Objektivat: Të njoh konceptin themelor te trurit. Të vlerësoj rëndësinë e trurit Të analizoj strukturën e trurit. Të përshkruaj të gjitha pjesët përbërëse te tij . Synimi i projektit: Përmes këtyre informacioneve duhet të kuptoj rolin dhe rendësine e trurit tek njeriu.
 • 2. Truri (lat. cerebrum dhe greq. ἐγκέφαλον - enkefalon - "në kokë" ) tek njeriu dhekafshët kurrizore është pjesa e trupit që gjendet në kokë i mbrojtur nga kafka dhe cipa trunore dhe që shërben për kapjen, përpunimin dhe ruajtjen e njoftimeve të marra (në nje nivel të lartë) nëpërmjet organeve shqisore (syve, veshëve, etj.) për t´i shndërruar në lëvizje që janë mjeti i ndërveprimit me mjedisin e jashtëm. Truri është qendra e kontrollit të sistemit nervor qendror. Truri te shumica e kafshëve është i vendosur në kokë pranë aparatit shqisor dhe gojës. Kafshët jokurrizore nuk zotërojnë një tru qendror apo një grumbull të veçuar ganglionesh. Truri është një organ tejet i ndërlikuar. Truri i njeriut, p.sh. përbëhet nga më shumë se 100 miliardë neurone, secili i lidhur me mëse 10.000 të tjerë. Truri i njeriut Truri i maces. Truri i miut . Disa fakte te rendesishme per trurin. Truri njerezor eshte pjesa me e nderlikuar dhe me e panjohur e anatomise se njeriut. Mund te kete shume gjera qe ne(njerezit) nuk i dime, por ka edhe disa fakte interesante qe i kemi zbuluar.
 • 3. 1. Impulsi nervor drejt dhe prej trurit leviz me nje shpejtesi pre 170 milje/ore(273.5 km/ore). E keni menduar ndonjehere se si eshte e mundur qe ju te reagoni aq shpejt ndaj gjerave qe ju rrethojne ose, pse ndjeni dhimbje kur vriteni? Kjo ndodh fale nje levizje shume te shpejte te impulsit nervor nga truri juaj drejt pjeses tjeter se trupit dhe anasjelltas, duke sjelle reagime me nje shpejtesi shume te larte. 2. Truri punon me te njejten sasi energjie sikunder nje lambe 10 vatshe me poc qelqi. Imazi i kartonave me llamben siper kokes, kur iu vjen nje mendim, nuk eshte shume larg krahasimit me realitetin. Truri juaj prodhon/gjeneron aq energji sa nje llambe me poc qelqi, edhe kur ju jeni duke fjetur. 3. Qelizat e truri te njeriut mund te mbajne 5 here me shume informacion se nje enciklopedi. Shkencetaret duhet ende te percaktojne nje kufi magazinimi/rezervimi… gjithsesi duke u shprehur ne terma elektronike, kapaciteti i trurit njerezor mendohet se eshte midis 3 dhe 1000 terrabajteve. Arkiva Nacionale Britanike permban mbi 900 vjet histori, dhe ze vetem 70 terrabajt. Tani mendoni se sa e fuqishme eshte mendja/memorja juaj!
 • 4. 4. Truri juaj perdor 20% te oksigjenit qe futet ne qarkullimin e gjakut. Truri eshte vetem 2% e peshes trupore dhe konsumon me shume oksigjen se cdo organ tjeter, duke e bere mjaft te ndjeshem nga demtimet qe shkaktohen nga mungesa e oksigjenit. Keshtu qe merrni fryme thelle, ne menyre qe truri juaj te mund te notoje ne oskigjenin e nevojshem. 5. Truri ka aktivitet me te larte(punon me shume) naten se diten. Logjikisht, ju mund te mendoni se gjithe ato levizje te nderlikuara gjate dites, procesi i te menduarit, nderveprime me njerezit e tjere, te folurit dhe veprime te tjera te kryera gjete dites marrin/kerkojne me shume energji sesa, te themi, te qendruarit shtrire ne shtrat. Por, e kunderta eshte e vertete. Kur ju pushoni, truri fillon te punoje edhe pse shkencetaret ende nuk dine ta shpjegojne kete dukuri! Pjeset e trurit: Truri i njeriut ndahet ne kater pjese kryesore: Truri i madh Truri i ndermjetem Truri i vogel Trungu i trurit Puna e trurit Truri deshifron mesazhe qe vijne nga organizmi dhe me pas krijon mesazhe per te transmetuar. Truri mund te krahasohet me nje kompjuter shume te madh, ku dicka shkon deri ne nje pike perpara se te rikthehet ne cyberspace. Truri i dergon mesazhe te gjithe organizmit. Pa trurin, nuk do te kishte mundesi te shikonte, degjonte, prekte, shijonte, te nuhaste madje as te levizte. Gjate nates, kur njerezit flene, truri pushon nga pothuajse te gjithe
 • 5. Qendrat e kontrollit ne tru. Pjese te ndryshme te trurit kane funksione te ndryshme. Diencefali permban dy pjese hipotalamusin dhe talamusin. hipotalamusi rregullon temperaturen, oreksin dhe menyren se si flene njerezit. Talamusi percepton ndjesite. Fakte te tjera mbi trurin Truri i nje te rrituri peshon rreth 1500 gr. Truri permban miliarda me qeliza nervore. Tek njerezit truri vazhdon te rritet deri ne moshen 20 vjec. Pjesa e majte e trurit eshte e lidhur me arsyen dhe mendimin, nderkohe qe ana e djathte eshte zakonisht ajo artistikja. 1. TRURI I MADH -CEREBRUM Truri i madh perben pjesen me te madhe te trurit. Ai eshte lehtesishte i dallueshem per shkak se siperfaqja e tij eshte shume e rrudhosur. Truri i madh eshte i perbere nga dy hemisfera : njera e majte dhe tjetra e djathte . Ato lidhen dhe komunikojne me njera tjetren permes nje trakti te madh qe quhet trupi kallos. Disa thellime qe quhen sulkuse , e ndajne cdo hemisfere ne kater lobe. Lobi i perparme quhet lobi frontal pas tij ndodhen lobi parietal dhe lobi temporal. Ne pjesen e pasme ndodhet lobi oksipital. TRURI I MADH NE PRERJE TERTHORE përbën këto pjesë: 1. Koren trunore 2. Masen e bardhe 3. Kapsulen e brendshme (internal capsula)
 • 6. FUNKSIONET E TRURIT TË MADH janë: 1. Te Menduarit 2. Te Folurit 3. Ndjeshmeria 4. Te Pamurit 5. Sistemi i Emocioneve, 6. Rregullimi hormonal i Organizmit, 7. Koordinimi i levizjeve te Ekstremiteteve. 2. TRURI I VOGEL –CEREBELLUM Truri i vogel gjendet poshte lobit oksipital te trurit. Ai ka dy pjese kryesore , te perbera kryesisht nga lenda e bardhe. Ne nje prerje terthore , kjo lende ka pamjen e nje peme ,ndaj quhet edhe pema e jetes. Mbi lenden e bardhe vendoset lenda gri , qe formon rrudhosje te shumeta. Ne trurin e vogel mberrijne informacione nga syri,veshi,kycet dhe muskujt skeletore 3. TRURI I NDERMJETEM Truri i ndermjetem perbehet nga dy struktura te rendesishme , qe quhen talamusi dhe hipotalamusi . Talamusi ai ka forme vezake dhe eshte i perbere nga shume
 • 7. berthama, qe kane funksione te ndryshme. Ne to perfundojne te gjitha informacionet ndijore. Hipotalamusi gjithashtu eshte i perbere nga shume berthama. Ai kontrollon qendren e hipofizes dhe sherben si ure lidhese midis sistemit nervor dhe ati endokrin. 4. TRUNGU TRUNOR - brain stem Trungu i trurit përbëhet nga tri pjese: 1. Palca e zgjatur - medulla oblongata 2. Ura - pons 3. Truri i mesem – midbrain Truri i mesem : Sherben si nje stacion nderlidhes per traktet qe vijne nga truri i madh dhe shkojne ne palcen kurrizore dhe trurin e vogel. Ura: Pershkohet nga tufa nervash qe lidhin trurin e vogel me pjeset e tjera te trurit. Ajo bashke me palcen e zgjatur kontribojne ne kontrollin e frymekembimit. Palca e zgjatur: Permban shume qendra refleksesh qe marrin pjese ne rregullimin e rrahjeve te zemres, frymemarjes , tkurrjes se eneve te gjakut etj… URA -PONS përbëhet nga: 1. Nervat kranial -12 Nerva 2. Qendrat per Frymemarrje dhe pune te Zemres 3. Demtimi shkakton Vdekje te menjehershme.
 • 8. Mendimi Personal Pa trurin njerezit nuk do te mund te jetonin. Truri eshte ai qe i ben njerezit te mendojnë, te reagojne dhe te funksionojnë. Gjithashtu eshte nje ndër organet me të mëdha në trupin e njeriut. Duke bërë këtë projekt ndjeva kënaqesine te njoh pjesen më të vecantë dhe të nderlikuar në trupin e njeriut . Shumë informacione te mahnitshme i mësova nëpërmjet këtij projekti. Truri yne eshte nje mrekulli e natyres i cili na sherben per funksione shume te rendesishme te jetes sone te perditeshme si pershembull reagimin tone ndaj ngacmimeve, levizjen tone , shikimin , nuhatjen , shijimin e ushqimeve dhe memorizimin e casteve te jetes.
 • 9. Referencat Wikipedia (http://sq.wikipedia.org/wiki/Truri) http://www.ikub.al/GJENIU_CATEGORY/1102160123/Ar ticle-Si-te-njihni-disa-fakte-te-rendesishme-per-trurin-.aspx Libri i biologjise 11 http://rinstinkt.wordpress.com/tag/truri-i-madh/ Anatomia e kokes (http://f.qytetiislam.info/index.php?threads/10/#axzz2S3ma KNFd) Ju Faleminderit 