Kufizimet e letersise gjate diktatures

KUFIZIMET NE LETERSINE SHQIPE GJATE
PERIUDHES SE “REALIZMIT SOCIALIST”

Pas Luftës së Dytë Botërore letërsia shqiptare eci në një rrugë mjaft të
vështirë e komplekse.
Gjatë katër dhjetëvjetëshave të parë të shekullit XX e sidomos gjatë viteve
'20 e '30 letërsia shqiptare pari një zhvillim të hovshëm dhe të gjithanshëm. U
rrit si numri i krijuesve, ashtu dhe numri i veprave letrare të botuara, të cilat u
ngritën në një shkallë më cilësore artistike, duke krijuar premisat për një
komunikim më të afërt me përvojat e përgjithshme letrare në Evropë.
Përmes shkrimtarëve të talentuar, të shkolluar nëpër qendra të ndryshme të
Evropës, në letërsinë shqiptare filloi të depërtojë fryma e drejtimeve dhe e
ndjeshmërive të reja krijuese letrare të kohës. Siç dihet, gjatë këtij harku kohor
shkrimtarë të mëdhenj të letërsisë shqiptare, si: Fishta, Konica, Noli, Poradeci,
Koliqi, Migjeni, Kuteli, shënuan disa nga kulmet më të larta të letërsisë
shqiptare, në llojet dhe zhanret e gjinive të ndryshme. Në këtë kontekst letrar
llojet e gjinisë lirike do të jenë ato që përparojnë, por një hov të dukshem do te
marrin edhe llojet epike si proza ,drama, kritikat letrare dhe teorite letrare.
Krejt ky fluks i pasur krijuesish të talentuar të moshave të ndryshme, të
nxitur dhe të mbështetur nga shtypi periodik letrar i drejtimeve dhe i shkollave
të ndryshme, do të vazhdojë, thuajse po me këtë ritëm edhe gjatë pjesës së parë
të viteve 40.
Për çudi, jehona e hovit të tillë krijues nuk u ndërpre menjëherë pas
përmbysjes së pushtimit nazist dhe vendosjes së pushtetit komunist. Pati një
tolerancë gjatë ditëve të para të pushtetit të ri ndaj frymës së lirë, liberale në
krijimtarinë artistike, e cila do të vazhdojë ta ketë këtë fat edhe për dy-tre vjet.
Por siç dihet, tanimë nuk ishte më ai rreth individualitetesh të jashtëzakonshëm
krijuesish të viteve'30. Noli e Koliqi do të vazhdojnë të krijojnë nëpër Evropë e
Amerikë, por të shkëputur totalisht nga letërsia në Shqipëri dhe pa kurrfarë

ndikimi mbi të. Lasgushi kishte pushuar së krijuari. Migjeni dhe Fishta nuk
ishin më. Nga ky rreth kolosësh të letërsisë shqiptare, vetëm Kuteli do
vazhdojë të jetë vazhdimi i natyrshëm i letërsisë së Pasluftës duke botuar sa
herë i hiqej çensura. Do të vazhdojnë fare ndryshe krijimtarinë e nisur që më
parë: Petro Marko, Vedat Kokona, Shefqet Musaraj, Fatmir Gjata, Sterjo
Spasse, Nonda Bulka Dhimitër Shuteriqi etj.
Nga poetët që krijuan në vitet e para të çlirimit dhe qe krijimtaria e tyre
pati jehonen e entuziasmit kolektiv te ketyre viteve ,jane: Aleks Caci,Luan
Qafezezi Llazar Siliqi etj.
Ne Republiken e Shqiperise pas vitit 1944 u vendos shteti i diktatures se
proletariatit,duke lejuar vetem nje letersi thellesisht te ideologjizuar e te
politizuar, brenda kerkesave dogmatike te se ashtuquajtures“metode e realizmit
socialist”. Mbizoterimi i kritereve ideologjike mbi ato estetike paralizonte
lirine e brendshme, fantazine krijuese dhe kerkimet per krijimin e
individualitetit artistik.
Letërsia e realizmit socialist në pjesën dërmuese të saj ka qenë një letërsi
propagandistike, pasi kjo pohohet panderprerë në gjithë literaturën politike,
kritike dhe letrare të regjimit në fuqi, për të treguar se sa shumë përputheshin
parimet e metodës së realizmit socialist me parimet e propagandës totalitare.
Letërsia e realizmit socialist së pari ishte një ligjërim i ndërtuar rreth një
utopie, një krijimi të ri që e përmbledhur në pak fjalë ishte “bota e re pa
shtypës dhe shfrytëzues”. Parimet bazë të metodës së realizmit socialist ishin
qëndrimi klasor, heroi pozitiv, fryma popullore etj. Tekstit letrar i ndalohej
errësimi i realitetit, figuracioni ekstravagant. Shkrimtarit i pamundësoheshin
zgjedhjet krijuese alternative, temat ishin të përcaktuara, e kështu me radhë. Të
gjitha këto në funksion të faktit se kjo letërsi duhej t’i shërbente
“ndërgjegjësimit revolucionar. të masave”.
Propaganda totalitare ndërtohet pikërisht mbi këto parime.. Sipas një
përkufizimi të përgjithshëm, propaganda është “tentativa për të ndikuar ne
opinionin publik dhe sjelljet shoqërore në mënyrë të tillë që kjo të sjellë
ndryshimin e sjelljes së njerëzve”.
Sejfulla Malëshova (1900 - 1971), i njohur me emrin letrar Lame Kodra,
është nga personalitetet e para disidente në kulturën shqiptare të Pasluftës.
Shumica e poezive të Lame Kodrës janë botuar në vëlllmin Vjersha (Tiranë,
1945), ku ai e quan veten poeti rebel. Sipas Malëshovës, Shqipërisë i duhej
integrimi kulturor dhe jo izolimi nga Evropa Perëndimore. Ai thoshte se detyra
e intelektualëve shqiptarë: Eshtë që të vendosin lidhje të ngushta kulturale me
popujt e Ballkanit, me Bashkimin Sovjetik, me Anglinë, Amerikën dhe me
gjithë boten demokratike e progressive.
Në vitin 1953, me një guxim të hapur intelektual, Kasëm Trebeshina (1926)
i dërgoi një "promemorie" Enver Hoxhës, duke e paralajmëruar se: ...
shkatërrimi më i madh do të ndodhë në botën shpirtërore shqiptare. Shpërblimi
për guximin e tij ishin tërë ato vjet burgimesh e persekutimesh dhe ndalimi i
botimit të veprave të tíj. Edhe pse vepra e tij nuk është botuar e plotë, nga
kritika serioze Trebeshina ka vlerësime nga më të lartat.
Enver Hoxha i kishte shpallur shkrimtarët “ndihmësit e partisë” dhe
shkrimtarët e përsërisnin papushim këtë dhe e konkretizonin me veprat e
tyre.
Kjo qe arsyeja pse letërsia u shndërrua në një katekizëm ideologjik
masiv të të gjitha shtresave të popullsisë, pasi një nga karakteristikat e
propagandës totalitare është shumëllojshmëria e arsenalit të përdorur:
letërsia, kinemaja, artet figurative, muzika, shtypi i shkruar, radio e më
vonë edhe televizioni.
Karakteristikë kryesore e kësaj periudhe është shkëputja jo e natyrshme e
letërsisë nga tradita e saj dhe ndikimi i fuqishëm, po ashtu jo i natyrshëm, që
ushtroi mbi të përvoja krijuese e metodës së realizmit socialist. Veçoria tjetër,
mbase më e rëndësishme dhe me pasoja më të rënda, është se letërsia shqiptare
do të zhvillohej e ndarë nga një kufi politik brutal dhe kufizimet e një regjimi
diktatorial. Kështu do të kemi: letërsi të zhvilluar brenda kufirit të shtetit
shqiptar; të shqiptarëve në përbërje të ish Jugosllavisë, kryesisht në Kosovë
dhe
në
Maqedoni,
si
dhe
të
shqiptarëve
të
diasporës.
Këto karakteristika ndikuan fuqishëm në rrjedhën e letërsisë shqiptare në
përgjithësi, si dhe në fizionominë, strukturën artistike apo frymëzimin tematik
të saj.
Kështu, pas luftës dhe gjatë viteve '50 do të duket qartë orientimi i ri në
fushën e letërsisë shqiptare, si në rrafshin tematik, dhe në atë të përvojave dhe
të metodave e prosedeve krijuese. Tematikisht letërsia u përqëndrua kryesisht,
në jehonën e lirisë së fituar nga Lufta Nacionalçlirimtare, kurse ngjyrimi i
aktualitetit dhe i botës reale u reduktua kryesisht në bardhë e zi. Si përvojë
shkrimi, veprat letrare të kësaj periudhe shpesh do të qëndrojnë ndërmjet
gjuhës së rrëfimit letrar dhe atij propagandistik. Kryesisht këtë vulë proceduese
kanë romanet e para gjatë viteve '50. Po kaq skematik ishte dhe mendimi kritik
zyrtar I asaj kohe, qe do ta perkrahte kete letersi
Nga fundi i viteve '50, e sidomos me fillimin e viteve '60, pra pas një
dekade e gjysmë që nga çlirimi, do të bëhen hapat e parë për ta nxjerrë nga ky
shabllon letërsinë shqiptare.
Ndërkaq, në vitet '60 botohet në Tiranë romani Shkrimtari i Mehmet
Myftiut (1930), i cili merret me fatin e artistit në diktaturë. Ky roman është
ndër veprat e para disidente në vendet e Lindjes. Ai denoncoi hetuesinë,
internimet dhe burgjet komuniste dhe rifuti në letërsi tema dhe personazhe
tabu,
që
i
kishte
përjashtuar
letërsia
zyrtare
e
kohës.
Po në vitet '60, me përmbledhjen e tij të parë me tregime “Njerëz të rinj”,
“Tokë e lashtë”, Bilal Xhaferi (1935-1987) solli një lirizëm të ngrohtë dhe
tepër human në letërsinë shqiptare. Ai rishfaqi personazhin e punëtorit me
virtytet dhe dobësitë njerëzore, duke iu kundërvënë punëtorit të trajtuar bardhë
e zi në letërsinë skematike. Ndërsa vëllimi i tij “ Lirishta e kuqe” u ndalua dhe
u hoq nga qarkullimi.
Në këtë kontekst te clirimit nga shabllonizmi duhet përmendur, pikërish viti
1958, kur Petro Marko do të botojë romanin e tij të parë "Hasta la Vista", që
sjell një tjetër tematikë në romanin shqiptar, një tjetër frymë dhe ndjeshmëri në
paraqitjen e personazheve (tanët dhe të huajt). Dy vjet më vonë ai do të botoië
dhe romanin "Qyteti i fundit" me prirje për të shmangur skematizmin. Pas tij
Ismail Kadare boton romanin "Gjenerali i ushtrisë së vdekur" (1962), që
shtegun e paralajmëruar nga romanet e Petro Markos, do ta ngrejë në një nivel
ndërkombëtar.
Pas romaneve të dy autorëve të përmendur, gjatë viteve '60, Jakov Xoxa do
të botojë romanin "Lumi i vdekur" që, nga një aspekt tjetër procedura, do të
konsolidojë prirjen e romaneve shqiptarë, për të kërkuar rrugë të reja në
paraqitjen e botës shqiptare. Pas Jakov Xoxës do të paraqitet Dritëro Agolli me
një seri romanesh, Dhimitër Xhuvani, Ali Abdihoxha, Skënder Drini, Sabri
Godo, Vath Koreshi etj., ndërsa majën e poezisë lirike do ta zenë Fatos Arapi,
Ismail Kadareja dhe Dritëro Agolli, të cilët do të çelin një rrugë të mbarë dhe
për një brez poetësh të rinj të talentuar si: Dhori Qiriazi, Bardhyl Londo,
Xhevahir Spahiu, Frederik Rreshpja, Natasha Lako etj.

Gjate kesaj periudhe ishte e ndaluar rreptesisht edhe botimi i veprave te
shkrimtareve perendimore modern si: Kafka,Xhojsi, Prusti, Eliot,Beget e shume te
tjere.Gjithashtu ndalohej edhe botimi ose qarkullimi i veprave te shkrimtareve te
arratisur si Ernest Koliqi,Martin Camaj,Arshi Pipa, Bilal Xhaferri etj.
Pati autorë që dolën kundër instrumentalizimit propagandistik dhe përfunduan
në burg.Hapësirat në cilat shtrihej letërsia e asaj kohe ishin të ngushta dhe plot
rrezik për autorët. Shumë prej tyre si Kasem Trebeshina, Dhimitër Xhuvani, Petro
Marko e të tjerë u dënuan nga Partia e Punes.
Deri ne vitin 1970 nuk ishte botuar asnje liber nga Kosova gje qe e kufizoi
integrimin e kultures e te letersise shqiptare ne rrjedhen bashkekohore te kultures e
te letersise boterore.
Pjesa e letërsisë shqiptare që zhvillohej në Kosovë, kishte afërsisht këto
shenja paradalluese: e shkëputur nga letërsia amë dhe nga një pjesë e traditës
letrare, ajo pothuajse nuk ishte fare në kontakt me të dhe nuk ishte e
informuar për atë që ndodhte në fushën e letërsisë brenda kufirit të shtetit
shqiptar.
Edhe para luftës, në Kosovën letrare herë pas here ilegalisht, mbase edhe
mund të depërtonte ndonjë vepër ose autor nga periudha e viteve '30, kryesisht
përmes atyre pak nxënësve që shkolloheshin aso kohe në Shqipëri. Pas luftës, në
vitet '50, krijuesit e parë të letërsisë shqiptare në Kosovë, për mbështetje kishin
kryesisht letërsinë gojore (të pasur), fare pak vepra nga fondi letrar i traditës si dhe
përvojat
e
huaja
letrare,
në
radhë
të
parë
ato
sllave.
Nga emrat e shkrimtarëve, të cilët e kishin filluar veprimtarinë e vet letrare para
luftës, do të përmendim këtu vetëm Esat Mekulin dhe Hivzi Sulejmanin. Mekuli u
shqua me lirikën e angazhuar shoqërore dhe kombëtare të shkruar gjatë viteve '30,
ndërsa i dyti solli përvojën e parë më serioze në llojin e prozës së gjatë me romanin
dy vëllimesh "Njerëzit I" dhe "Njerëzit Il", si dhe "Fëmijët e lumit tim". Para tyre
Hivzi Sulejmani do të shkruante disa nga tregimet, që edhe sot tingëllojnë
moderne.
Ishte poezia ajo që arriti majat e letërsisë shqiptare në Kosovë, duke filluar nga
fundi i viteve '50 e sidomos me emrat: Din Mehmeti, Fahredin Gunga, Rrahman
Dedaj, Enver Gjerqeku, Azem Shkreli, Ali Podrimja, Besim Bokshi, Eqrem Basha,
Sabri Hamiti. Ndërsa në prozë dallohen: Anton Pashku, Ramiz Kelmendi, Azem
Shkreli, Nazmi Rrahmani, Rexhep Qosja, Mehmet Kraja, Musa Ramadani etj.
Edhe në Kosovë shumë shkrimtarë patën fatin të burgosen, të persekutohen apo të
arratisen e të jetojnë jashtë truallit të tyre. Pushteti serb ushtronte dhunën më të
egër ndaj intelektualëve që me pushtetin e fjalës përpiqeshin të afirmonin vlerat
kombëtare shqiptare. Kështu e pësuan rreptë nga kjo çensurë: Adem Demaçi,
Ramadan Rexhepi, Kapllan Resuli (i cili pasi u arratis në Shqipëri u burgos edhe
këtu)
Krahas letërsisë shqiptare që krijohej dhe botohej kryesisht në Prishtinë, ajo
krijohej dhe botohej edhe në mesin e shqiptarëve të Maqedonisë, kryesisht me
prozën dhe poezinë e Murat Isakut, Abdylazis Islamit, e më pas, me veprën letrare
të Resul Shabanit, Adem Gajtanit, Agim Vincës, Din Mehmetit etj. Vlen të
përmendet dhe një personalitet i shquar i kulturës, Luan Starova, (shqiptari më i
përkthyer sot pas Kadaresë), por shumica e veprave të tij nuk janë në gjuhën
shqipe.
Edhe pse e zhvilluar në kushte të një izolimi gjeografik e ideologjik, fati dhe
perspektiva e letërsisë bashkëkohore shqiptare duhet vështruar në një kontekst dhe
më të gjerë gjeografik, d.m.th dhe përtej kornizës ngushtësisht nacionale.
Pavarësisht nga zhvillimet brenda Republikës së Shqipërisë, si dhe brenda
viseve etnike si: Kosovë, Maqedoni, Mali i Zi, kjo letërsi pati dhe njohu
zhvillime dhe në diasporë.
Sa i takon zhvillimeve të saj në diasporë, letërsia shqiptare mund të shikohet
gjeografikisht brenda dy vatrave:
Vatra historike e diasporës shqiptare: Itali, Greqi, Rumani, Bullgari, Turqi
etj.
Vatra të reja të diasporës shqiptare: Gjermani, Shtetet e Bashkuara të
Amerikës, etj.
Zhvillimet më të rëndësishme të letërsisë bashkëkohore shqiptare në diasporë
ndodhën në Itali, aty ku sot e kësaj dite jetojnë rreth 90.000 arbëreshë, që
vazhdojnë të flasin shqipen. Në përgjithësi mund të thuhet se një "rilindje" e
letërsisë arbëreshe ndodhi diku rreth fundit të viteve '50, kur dhe nisi të botohej
revista "Shejzat" nga Ernest Koliqi në Romë e më pas revistat "Zgjimi", "Katundi
ynë", "Zjarri", "Zëri i Arbëreshëvet", "Lidhja", "Bota shqiptare" etj. Këto revista
ndikuan në krijimin dhe publikimin e një brezi poetësh e shkrimtarësh që shkruan
në arbërisht. Veç të tjerash, një pjesë e tyre funksionoi dhe funksionon dhe si
shtëpi botuese, duke publikuar kolana të tëra me poezi dhe vepra të tjera letrare.
Ndër shkrimtarët më të rëndësishëm të kësaj vatre duhen përmendur:
Françesk Solano (1914), i njohur me pseudonimin Dushko Vetmo, i lindur në
Kozencë. Pas një periudhe të gjatë qëndrimi në Argjentinë, Uruguai dhe Kili, ku
dhe shugurohet prift, Solano kthehet në vendlindje. Aktiv në shumë fusha të
letrave, ai është kryesisht poet, prozator dhe dramaturg. Ndër veprat e tij më të
rëndësishme janë: Burbuqe t'egra, 1946, Shkretëtira prej gurit, dramë, 1974,
Tregimet e Lemit etj… Domenico Bellizzi (1931), prift nga Frasnita, i njohur me
pseudonimin Vorea Ujko, është një ndër trashëgimtarët më të denjë të Jeronim De
Radës e Zef Serembes. Ai me poezinë e tij arriti nivele të spikatura të ligjërimit
poetik, veçanërisht me veprat: Zgjimet e gjakut, Këngë arbëreshe, 1982, Hapma
derën zonja meme 1990 etj… Karmell Kandreva (1931), poet, bartës i identitetit
kombëtar me anë të një ligjërimi poetik origjinal si dhe luftëtar i angazhimit social
të arbëreshëve në ruajtjen e gjuhës dhe kulturës origjinale, ka shkruar triologjinë
poetike: Shpirti i arbërit rron; Shpirti i arbërit rron. Arbëreshi tregon; Shpirti i
arbërit rron. Zef Skiro Di Maxhio (1944), poet, përkthyes dhe dramaturg i shquar. I
angazhuar edhe si drejtor i revistës "Bota shqiptare", i shquar për tonin e tij ironik e
shpesh sarkastik, ai është autor i rreth dhjetë librave poetikë, ndër të cilat vlen të
përmenden: Nëpër udhat e parrajsit shqipëtarë e t'arbreshë. Poemë gjysmëserioze
arbëreshe,Oremira.Për token fisnike te Hores etj. Padyshim që letërsia arbëreshe
vazhdon jetën me të tjerë shkrimtarë, shumica syresh të rinj, duke luajtur kështu
një rol të rëndësishëm jo vetëm në diversitetin kulturor shqiptar, por edhe atë
italian.
Një tjetër vatër e rëndësishme historike, ku kanë lulëzuar shkrimet shqipe që në
fundin e shekullit XIX dhe ku jeta kulturore e elementëve shqiptarë ka qenë e
organizuar më së miri, është Ru-mania. Një ndër personazhet më të rëndësishëm të
letrave bashkëkohore shqiptare është Viktor Eftimiu (1889 - 1972) , autor i rreth
njëqind vëllimeve letrare të shkruara në rumanisht. Mjaft prej veprave dramatike të
tij janë ndërtuar mbi bazën e motiveve shqiptare e të fëmijërisë së tij në malet e
vendlindjes.
Po aq e rëndësishme sa dhe Rumania në pikëpamje të jetës kulturore shqiptare
mbetet edhe Bullgaria, ku janë njohur organizime të hershme të komunitetit
shqiptar. Një figurë që vlen të merret në konsideratë nga njerëzit e letrave shqipe,
është Thoma Kaçori, i cili shkroi në shqip disa romane e libra me tregime.
Në vatrat e reja të zhvillimít të letërsisë bashkëkohore shqiptare hyjnë ato
vende në të cilat emigruan për motive kryesisht politike një pjesë e
shkrimtarëve të talentuar shqiptarë, që duke mos u pajtuar me diktaturën
dhe duke ndjerë etjen për liri, realizuan në periudha të ndryshme të regjimit
komunist. Një nga shkrimtarët e diasporës me peshë më të madhe që jetoi e krijoi
në Gjermani, është Martin Camaj (1925 - 1992). Vepra e tij hyn në fondin më të
shquar. Ndërsa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës zhvilloi veprimtarinë më të
madhe studimore e letrare Arshi Pipa (1920- 1997), një ndër punëtorët më të
mëdhenj të letrave shqipe, intelektual i shquar, poet, përkthyes, studiues e
polemist. Më 1944 ai dre'tori revistën "Kritika" dhe po këtë vit botoi librin e parë
me poezi Lundërtarë. Në SHBA, ku emigroi në vitin 1958, punoi si profesor në
disa universitete americane deri sa doli në pension. Si dëshmi e asaj që kishte
përjetuar në kampet dhe burgjet komuniste ai botoi në Romë vëllimin me poezi
Libri i burgut 1959, dhe më vonë dhe vepra të tjera. Një ndihmesë të
jashtëzakonshme Arshi Pipa do të japë dhe në studimet letrare, sociologjike e
politike me vepra të dorës së parë, ku operon me metoda moderne studimi.
Si përfundim, mund të themi, se aktualisht po bëhen përpjekje që të gjitha
këto baza dhe këta krahë të shkëputur në kohë dhe në hapësirë të letërsisë
shqiptare, të komunikojnë dhe të integrojnë mes vetes për ta përcaktuar dhe
krijuar saktësisht nocionin letërsi kombëtare në gjuhën shqipe.
Pati dhe shkrimtarë të tjerë që talenti i tyre u ndërpre në mes dhe ata madje as
nuk arritën të botojnë deri para viteve '90 veprat e tyre, si: Astrit Delvina (1920 1990), një vëllim i tij me tregime "Ëndrra me ngjyra" u botua në vitin 1996; Pjetër
Arbnori (1930), disa novela dhe romane të tij janë botuar pas viteve '90.
Vëllimi poetik i Trifon Xhagjikës (1932 - 1963) “Atdheu është lakuriq” që u botua
më 1994, ilustron në mënyrë bindëse jo vetëm evoluimin e tij drejt një koncepti të
ri estetik, duke u shkëputur nga realizmi socialist, por ai bën një kthesë të vërtetë
në bindjet dhe ndjesitë e tij artistike. Në vjershën me titull "Apoteza e ditëve tona"
autori e vizaton me ngjyra dramatike gjendjen e dyzimit të individit dhe të
shoqërisëshqiptare.
Ndërsa Zef Zorba (1920 - 1993) me librin e tij të botuar mbas vdekjes "Buzë të
ngrira në gaz" (1994), dëshmon se ështe një poet hermetik, me forma poetike të
panjohura në poezinë shqipe. Poezia e tij është shenjë e një tjetër kohe, e kohës
universale që nuk e nxinin përmasat e kohës kur ai jetoi.
I lirë të botojë pas viteve '90 është dhe poeti Visar Zhiti (1952), i cili në disa nga
vëllimet e tij me poezi (Hedh një kafkë te këmbët tuaja - libri i burgut, Mbjellia e
vetëtimave etj.) arrin të reflektojë në një mënyrë tejet të ndjeshme raportin
ndërmjet tragjikes individuale dhe asaj kolektive dhe të rrezatojë dashuri e paqe në
realitetin me trondites.
Por përveç këtyre shkrimtarëve që e pësuan me internime apo burgje, çensura
shtetërore do të binte dhe mbi veprat e shkrimtarëve të tjerë, paçka se ata kishin
mundur të krijonin popullaritet në masën e madhe të lexuesve dhe në një farë
mënyre e kishin fituar një status mbrojtës. Kështu vepra e tyre ose ndalohej fare
ose detyrohej shkrimtari ta ripunonte atë përsëri. Kështu ndodhi me disa vepra të
Ismail Kadaresë, Dhimitër Xhuvanit, Fatos Arapit, Qamil Buxhelit, Naum Priftit,
Dritëro Agollit, Xhevahir Spahiut, Koço Kosta etj.
Keshtu shkrimtari Ismail Kadare, Jakov Xoxa e plot të tjerë shkruanin të
vërtetat e tyre të fshehura pas një sensi të dyzuar, duke e shpëtuar letërsinë dhe
veprën e tyre dhe për këtë arsye kemi disa vepra që edhe pse janë shkruar nën
terrorin e propagandës janë letërsi e mirëfilltë dhe ndonjëherë gjeniale si në rastin e
Kadaresë, kemi shkrimtarë që në ndonjë rast i merrte malli për letërsinë dhe bënin
ndonjë vjershë apo ndonjë tregim mes vjershave dhe tregimeve propagandistike.

Tiparet e letersise se Realizmit Socialist jane:
-Kthimi i serishem i misionit te shkrimtarit ne shoqeri dhe i rolit sherbyes te
letersise, me nje tematike te re kolektive e ideologjike.
-Artikulim i konflikteve shtresore shoqerore,te cilat i zgjidh heroi pozitiv,si
misionar i idese se perparimit.
-Nje neoromantizem rreth projektit te shoqerise te se ardhmes,pra teper larg kriterit
te realitetit te deklaruar.
-Konsiderimi i letersise si art i aplikuar per nevojat shoqerore e ideologjike.
-Format letrare me te preferuar,poema socrealiste me subjekt,tregimi dhe nje
zoterim i ngadalshem i romanit ne horizontin e pritjes se lexuesit.
- Mungon dramatika.
-Mungojne diskurset (fjalimet) letrare subjektive e “vershon” diskursi i
pergjithshem skematizues.
Megjithatë edhe gjatë periudhës së Socializmit lindi dhe u zhvillua një letërsi e
mirëfilltë e cila edhe pse nën censurë, u shkrua dhe u konfirmua. Në vitet e fundit
të agonisë socialiste edhe letërsia filloi të shfaqej më hapur dhe të mbante një
qëndrim kritik herë te hapur e herë të nënkuptuar.
Si perfundim mund te theksojme se gjate periudhes se Socializmit u zhvillua
edhe nje letersi e mirefillte shqipe e shkruar paralelisht me letersine e propagandes
dhe kjo është arsye që tashmë pas kaq vitesh, ky produkt duhet parë me kujdes, dhe
ajo çfarë është letërsi e mirefillte të shihet si e tillë, dhe ajo që është produkt
propagandistik të shihet si produkt propagandistik.

Punoi: Darla Evangjeli

Recomendados

Letersia nen Diktature por
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureOrnela Keçi
22.6K visualizações23 slides
Komunizmi ne Shqiperi por
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
44.2K visualizações18 slides
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST por
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
19.4K visualizações13 slides
Besa e Sami Frasherit por
Besa e Sami FrasheritBesa e Sami Frasherit
Besa e Sami FrasheritDiellza Çunaj
41K visualizações19 slides
Komunizmi ne shqiperi por
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
49.4K visualizações14 slides
Hebrenjtë në Shqipëri por
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K visualizações13 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Bashkimi Europian - Projekt histori por
Bashkimi Europian - Projekt histori Bashkimi Europian - Projekt histori
Bashkimi Europian - Projekt histori Mirsad - New
18.5K visualizações11 slides
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
50.3K visualizações24 slides
Figurat e rilindjes sonë kombëtare por
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
20.8K visualizações9 slides
Arsimi ne kohen e komunizmit por
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit#MesueseAurela Elezaj
27.1K visualizações10 slides
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) por
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
29.1K visualizações31 slides
Letersia dhe Folklori !!!! por
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!#MesueseAurela Elezaj
38.8K visualizações16 slides

Mais procurados(20)

Bashkimi Europian - Projekt histori por Mirsad - New
Bashkimi Europian - Projekt histori Bashkimi Europian - Projekt histori
Bashkimi Europian - Projekt histori
Mirsad - New18.5K visualizações
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.3K visualizações
Figurat e rilindjes sonë kombëtare por olinuhi
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi20.8K visualizações
Arsimi ne kohen e komunizmit por #MesueseAurela Elezaj
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
#MesueseAurela Elezaj27.1K visualizações
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) por Rexhino Kovaci
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Rexhino Kovaci29.1K visualizações
Letersia dhe Folklori !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj38.8K visualizações
Ismail kadare por Egzona Shabani
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
Egzona Shabani26.9K visualizações
Dyndjet barbare por GencRashiti
Dyndjet barbareDyndjet barbare
Dyndjet barbare
GencRashiti12.5K visualizações
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore por Mirsad
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad114.2K visualizações
Trashegimia natyrore kombetare por Klevis Balla
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetare
Klevis Balla23.7K visualizações
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K visualizações
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K visualizações
Regjimi komunist në shqipëri por Klea Vyshka
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
Klea Vyshka40K visualizações
Rilindja Kombetare Shqiptare por Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K visualizações
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre por Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K visualizações
Demokracia por Linda Dika
DemokraciaDemokracia
Demokracia
Linda Dika15.9K visualizações
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike por koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.3K visualizações
Projekt gjeografie klasa 9 por S Gashi
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi22.9K visualizações
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access por Rexhino Kovaci
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Rexhino Kovaci5.2K visualizações
Huazimet ne gjuhen shqipe por businessforlife
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
businessforlife5.3K visualizações

Destaque

Komunizmi vs demokracia por
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaErgi Nushi
7.8K visualizações21 slides
lasgush poradeci por
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeciornela rama
45K visualizações15 slides
ARTI PAMOR por
ARTI PAMORARTI PAMOR
ARTI PAMOR#MesueseAurela Elezaj
16K visualizações4 slides
Demokracia liberale dhe diktaturat por
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturattiti kallajxhiu
3.2K visualizações15 slides
projekt histori por
projekt historiprojekt histori
projekt historixhesiona pera
16.2K visualizações7 slides
Pasurite natyrore te trevave shqiptare por
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
61.7K visualizações10 slides

Destaque(19)

Komunizmi vs demokracia por Ergi Nushi
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
Ergi Nushi7.8K visualizações
lasgush poradeci por ornela rama
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
ornela rama45K visualizações
Demokracia liberale dhe diktaturat por titi kallajxhiu
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
titi kallajxhiu3.2K visualizações
projekt histori por xhesiona pera
projekt historiprojekt histori
projekt histori
xhesiona pera16.2K visualizações
Pasurite natyrore te trevave shqiptare por Darla Evangjeli
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Darla Evangjeli61.7K visualizações
Opening Credit Analysis Of Spiderman 2 por HafsahRakha
Opening Credit Analysis Of Spiderman 2Opening Credit Analysis Of Spiderman 2
Opening Credit Analysis Of Spiderman 2
HafsahRakha949 visualizações
The holy demon opening sequence evaluation por 09drewet
The holy demon opening sequence evaluationThe holy demon opening sequence evaluation
The holy demon opening sequence evaluation
09drewet1K visualizações
Clean code por Jirka Pénzeš
Clean codeClean code
Clean code
Jirka Pénzeš653 visualizações
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci por mikaela basha
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecidokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
mikaela basha6.7K visualizações
Recitim Eminescu por Elena Rosca
Recitim EminescuRecitim Eminescu
Recitim Eminescu
Elena Rosca761 visualizações
Kosovare Male And Female Brains por drpetty
Kosovare Male And Female BrainsKosovare Male And Female Brains
Kosovare Male And Female Brains
drpetty677 visualizações
Aleksander Moisiu por Ornela Keçi
Aleksander Moisiu Aleksander Moisiu
Aleksander Moisiu
Ornela Keçi2.9K visualizações
Projekt Histori XIb Ervis Cara por Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Ervis Cara788 visualizações
Klima por 5b1basurto
KlimaKlima
Klima
5b1basurto803 visualizações
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori por lira kuca
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historiMaggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
lira kuca2.8K visualizações
Letersi por Tmerri Cherrave
LetersiLetersi
Letersi
Tmerri Cherrave9.3K visualizações
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushke por Merkur Sinani
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushkeRilindasit kombetare qe luftuan me pushke
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushke
Merkur Sinani4.5K visualizações

Similar a Kufizimet e letersise gjate diktatures

Letersi por
LetersiLetersi
Letersiesipaja
271 visualizações9 slides
Letersi por
LetersiLetersi
Letersiesipaja
52 visualizações9 slides
Modernizmi ne letersi por
Modernizmi ne letersiModernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersiaxheta axheta
667 visualizações13 slides
Projekt por
ProjektProjekt
ProjektOrgest Balliu
13.4K visualizações12 slides
Ndre Mjeda - 2015 por
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
18.2K visualizações43 slides
Xhejms Xhojsi por
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms XhojsiArlind Nishori
559 visualizações1 slide

Similar a Kufizimet e letersise gjate diktatures(20)

Letersi por esipaja
LetersiLetersi
Letersi
esipaja271 visualizações
Letersi por esipaja
LetersiLetersi
Letersi
esipaja52 visualizações
Modernizmi ne letersi por axheta axheta
Modernizmi ne letersiModernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersi
axheta axheta667 visualizações
Projekt por Orgest Balliu
ProjektProjekt
Projekt
Orgest Balliu13.4K visualizações
Ndre Mjeda - 2015 por Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K visualizações
Xhejms Xhojsi por Arlind Nishori
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms Xhojsi
Arlind Nishori559 visualizações
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe por Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K visualizações
Dy Drinat #15 por Essat Bilali
Dy Drinat #15Dy Drinat #15
Dy Drinat #15
Essat Bilali1.9K visualizações
Shkrimtare te shquar shkrimtar por Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.4K visualizações
Histori por Brikena Plaku
HistoriHistori
Histori
Brikena Plaku1.1K visualizações
Koment vepre (1) por pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K visualizações
Viktor Hygo por businessforlife
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
businessforlife1.3K visualizações
Millosh Gjergj Nikolla por Vilma Kafexhiu
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
Vilma Kafexhiu17.8K visualizações
Gjergj Fishta por OrgesaIbri
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
OrgesaIbri1K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.1K visualizações
letersia moderniste por businessforlife
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
businessforlife1.4K visualizações
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha por Driton Nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Driton Nuha 16.5K visualizações
Gjergj Fishta por Elio Mema
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
Elio Mema8K visualizações
Golgota Shqiptare por Agjencia eMagic
Golgota ShqiptareGolgota Shqiptare
Golgota Shqiptare
Agjencia eMagic8.1K visualizações

Mais de Darla Evangjeli

Shqiperia ne Nato por
Shqiperia ne Nato Shqiperia ne Nato
Shqiperia ne Nato Darla Evangjeli
4.2K visualizações9 slides
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi por
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne ShqiperiBorxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne ShqiperiDarla Evangjeli
21.7K visualizações9 slides
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. por
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Darla Evangjeli
28K visualizações11 slides
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet por
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Darla Evangjeli
105.5K visualizações20 slides
Tregu i punes ne Shqiperi por
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Darla Evangjeli
42.2K visualizações10 slides
celulari im por
celulari im celulari im
celulari im Darla Evangjeli
1.2K visualizações2 slides

Mais de Darla Evangjeli(16)

Shqiperia ne Nato por Darla Evangjeli
Shqiperia ne Nato Shqiperia ne Nato
Shqiperia ne Nato
Darla Evangjeli4.2K visualizações
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi por Darla Evangjeli
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne ShqiperiBorxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi
Borxhi publik dhe deficiti buxhetor ne Shqiperi
Darla Evangjeli21.7K visualizações
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. por Darla Evangjeli
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Darla Evangjeli28K visualizações
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet por Darla Evangjeli
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Darla Evangjeli105.5K visualizações
Tregu i punes ne Shqiperi por Darla Evangjeli
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
Darla Evangjeli42.2K visualizações
celulari im por Darla Evangjeli
celulari im celulari im
celulari im
Darla Evangjeli1.2K visualizações
Healthy eating por Darla Evangjeli
Healthy eating Healthy eating
Healthy eating
Darla Evangjeli577 visualizações
How to save energy at home por Darla Evangjeli
How to save energy at homeHow to save energy at home
How to save energy at home
Darla Evangjeli1.4K visualizações
my dream job por Darla Evangjeli
my dream job my dream job
my dream job
Darla Evangjeli23.7K visualizações
Letter of recommendation por Darla Evangjeli
Letter of recommendation Letter of recommendation
Letter of recommendation
Darla Evangjeli809 visualizações
Mekanizmi i reaksionit kimik por Darla Evangjeli
Mekanizmi i reaksionit kimik Mekanizmi i reaksionit kimik
Mekanizmi i reaksionit kimik
Darla Evangjeli19.7K visualizações
Ndotja termike por Darla Evangjeli
Ndotja termike Ndotja termike
Ndotja termike
Darla Evangjeli50.7K visualizações
Personazhet e shekspirit por Darla Evangjeli
Personazhet e shekspirit Personazhet e shekspirit
Personazhet e shekspirit
Darla Evangjeli18.8K visualizações
Faik konica por Darla Evangjeli
Faik konicaFaik konica
Faik konica
Darla Evangjeli2.3K visualizações
Ndertimi i trurit por Darla Evangjeli
Ndertimi i truritNdertimi i trurit
Ndertimi i trurit
Darla Evangjeli33.7K visualizações
Pogradeci por Darla Evangjeli
PogradeciPogradeci
Pogradeci
Darla Evangjeli5.9K visualizações

Kufizimet e letersise gjate diktatures

 • 1. KUFIZIMET NE LETERSINE SHQIPE GJATE PERIUDHES SE “REALIZMIT SOCIALIST” Pas Luftës së Dytë Botërore letërsia shqiptare eci në një rrugë mjaft të vështirë e komplekse. Gjatë katër dhjetëvjetëshave të parë të shekullit XX e sidomos gjatë viteve '20 e '30 letërsia shqiptare pari një zhvillim të hovshëm dhe të gjithanshëm. U rrit si numri i krijuesve, ashtu dhe numri i veprave letrare të botuara, të cilat u ngritën në një shkallë më cilësore artistike, duke krijuar premisat për një komunikim më të afërt me përvojat e përgjithshme letrare në Evropë. Përmes shkrimtarëve të talentuar, të shkolluar nëpër qendra të ndryshme të Evropës, në letërsinë shqiptare filloi të depërtojë fryma e drejtimeve dhe e ndjeshmërive të reja krijuese letrare të kohës. Siç dihet, gjatë këtij harku kohor shkrimtarë të mëdhenj të letërsisë shqiptare, si: Fishta, Konica, Noli, Poradeci, Koliqi, Migjeni, Kuteli, shënuan disa nga kulmet më të larta të letërsisë shqiptare, në llojet dhe zhanret e gjinive të ndryshme. Në këtë kontekst letrar llojet e gjinisë lirike do të jenë ato që përparojnë, por një hov të dukshem do te marrin edhe llojet epike si proza ,drama, kritikat letrare dhe teorite letrare. Krejt ky fluks i pasur krijuesish të talentuar të moshave të ndryshme, të nxitur dhe të mbështetur nga shtypi periodik letrar i drejtimeve dhe i shkollave të ndryshme, do të vazhdojë, thuajse po me këtë ritëm edhe gjatë pjesës së parë të viteve 40. Për çudi, jehona e hovit të tillë krijues nuk u ndërpre menjëherë pas përmbysjes së pushtimit nazist dhe vendosjes së pushtetit komunist. Pati një tolerancë gjatë ditëve të para të pushtetit të ri ndaj frymës së lirë, liberale në krijimtarinë artistike, e cila do të vazhdojë ta ketë këtë fat edhe për dy-tre vjet. Por siç dihet, tanimë nuk ishte më ai rreth individualitetesh të jashtëzakonshëm krijuesish të viteve'30. Noli e Koliqi do të vazhdojnë të krijojnë nëpër Evropë e
 • 2. Amerikë, por të shkëputur totalisht nga letërsia në Shqipëri dhe pa kurrfarë ndikimi mbi të. Lasgushi kishte pushuar së krijuari. Migjeni dhe Fishta nuk ishin më. Nga ky rreth kolosësh të letërsisë shqiptare, vetëm Kuteli do vazhdojë të jetë vazhdimi i natyrshëm i letërsisë së Pasluftës duke botuar sa herë i hiqej çensura. Do të vazhdojnë fare ndryshe krijimtarinë e nisur që më parë: Petro Marko, Vedat Kokona, Shefqet Musaraj, Fatmir Gjata, Sterjo Spasse, Nonda Bulka Dhimitër Shuteriqi etj. Nga poetët që krijuan në vitet e para të çlirimit dhe qe krijimtaria e tyre pati jehonen e entuziasmit kolektiv te ketyre viteve ,jane: Aleks Caci,Luan Qafezezi Llazar Siliqi etj. Ne Republiken e Shqiperise pas vitit 1944 u vendos shteti i diktatures se proletariatit,duke lejuar vetem nje letersi thellesisht te ideologjizuar e te politizuar, brenda kerkesave dogmatike te se ashtuquajtures“metode e realizmit socialist”. Mbizoterimi i kritereve ideologjike mbi ato estetike paralizonte lirine e brendshme, fantazine krijuese dhe kerkimet per krijimin e individualitetit artistik. Letërsia e realizmit socialist në pjesën dërmuese të saj ka qenë një letërsi propagandistike, pasi kjo pohohet panderprerë në gjithë literaturën politike, kritike dhe letrare të regjimit në fuqi, për të treguar se sa shumë përputheshin parimet e metodës së realizmit socialist me parimet e propagandës totalitare. Letërsia e realizmit socialist së pari ishte një ligjërim i ndërtuar rreth një utopie, një krijimi të ri që e përmbledhur në pak fjalë ishte “bota e re pa shtypës dhe shfrytëzues”. Parimet bazë të metodës së realizmit socialist ishin qëndrimi klasor, heroi pozitiv, fryma popullore etj. Tekstit letrar i ndalohej errësimi i realitetit, figuracioni ekstravagant. Shkrimtarit i pamundësoheshin zgjedhjet krijuese alternative, temat ishin të përcaktuara, e kështu me radhë. Të gjitha këto në funksion të faktit se kjo letërsi duhej t’i shërbente “ndërgjegjësimit revolucionar. të masave”. Propaganda totalitare ndërtohet pikërisht mbi këto parime.. Sipas një përkufizimi të përgjithshëm, propaganda është “tentativa për të ndikuar ne
 • 3. opinionin publik dhe sjelljet shoqërore në mënyrë të tillë që kjo të sjellë ndryshimin e sjelljes së njerëzve”. Sejfulla Malëshova (1900 - 1971), i njohur me emrin letrar Lame Kodra, është nga personalitetet e para disidente në kulturën shqiptare të Pasluftës. Shumica e poezive të Lame Kodrës janë botuar në vëlllmin Vjersha (Tiranë, 1945), ku ai e quan veten poeti rebel. Sipas Malëshovës, Shqipërisë i duhej integrimi kulturor dhe jo izolimi nga Evropa Perëndimore. Ai thoshte se detyra e intelektualëve shqiptarë: Eshtë që të vendosin lidhje të ngushta kulturale me popujt e Ballkanit, me Bashkimin Sovjetik, me Anglinë, Amerikën dhe me gjithë boten demokratike e progressive. Në vitin 1953, me një guxim të hapur intelektual, Kasëm Trebeshina (1926) i dërgoi një "promemorie" Enver Hoxhës, duke e paralajmëruar se: ... shkatërrimi më i madh do të ndodhë në botën shpirtërore shqiptare. Shpërblimi për guximin e tij ishin tërë ato vjet burgimesh e persekutimesh dhe ndalimi i botimit të veprave të tíj. Edhe pse vepra e tij nuk është botuar e plotë, nga kritika serioze Trebeshina ka vlerësime nga më të lartat. Enver Hoxha i kishte shpallur shkrimtarët “ndihmësit e partisë” dhe shkrimtarët e përsërisnin papushim këtë dhe e konkretizonin me veprat e tyre. Kjo qe arsyeja pse letërsia u shndërrua në një katekizëm ideologjik masiv të të gjitha shtresave të popullsisë, pasi një nga karakteristikat e propagandës totalitare është shumëllojshmëria e arsenalit të përdorur: letërsia, kinemaja, artet figurative, muzika, shtypi i shkruar, radio e më vonë edhe televizioni. Karakteristikë kryesore e kësaj periudhe është shkëputja jo e natyrshme e letërsisë nga tradita e saj dhe ndikimi i fuqishëm, po ashtu jo i natyrshëm, që ushtroi mbi të përvoja krijuese e metodës së realizmit socialist. Veçoria tjetër, mbase më e rëndësishme dhe me pasoja më të rënda, është se letërsia shqiptare do të zhvillohej e ndarë nga një kufi politik brutal dhe kufizimet e një regjimi diktatorial. Kështu do të kemi: letërsi të zhvilluar brenda kufirit të shtetit shqiptar; të shqiptarëve në përbërje të ish Jugosllavisë, kryesisht në Kosovë dhe në Maqedoni, si dhe të shqiptarëve të diasporës. Këto karakteristika ndikuan fuqishëm në rrjedhën e letërsisë shqiptare në përgjithësi, si dhe në fizionominë, strukturën artistike apo frymëzimin tematik
 • 4. të saj. Kështu, pas luftës dhe gjatë viteve '50 do të duket qartë orientimi i ri në fushën e letërsisë shqiptare, si në rrafshin tematik, dhe në atë të përvojave dhe të metodave e prosedeve krijuese. Tematikisht letërsia u përqëndrua kryesisht, në jehonën e lirisë së fituar nga Lufta Nacionalçlirimtare, kurse ngjyrimi i aktualitetit dhe i botës reale u reduktua kryesisht në bardhë e zi. Si përvojë shkrimi, veprat letrare të kësaj periudhe shpesh do të qëndrojnë ndërmjet gjuhës së rrëfimit letrar dhe atij propagandistik. Kryesisht këtë vulë proceduese kanë romanet e para gjatë viteve '50. Po kaq skematik ishte dhe mendimi kritik zyrtar I asaj kohe, qe do ta perkrahte kete letersi Nga fundi i viteve '50, e sidomos me fillimin e viteve '60, pra pas një dekade e gjysmë që nga çlirimi, do të bëhen hapat e parë për ta nxjerrë nga ky shabllon letërsinë shqiptare. Ndërkaq, në vitet '60 botohet në Tiranë romani Shkrimtari i Mehmet Myftiut (1930), i cili merret me fatin e artistit në diktaturë. Ky roman është ndër veprat e para disidente në vendet e Lindjes. Ai denoncoi hetuesinë, internimet dhe burgjet komuniste dhe rifuti në letërsi tema dhe personazhe tabu, që i kishte përjashtuar letërsia zyrtare e kohës. Po në vitet '60, me përmbledhjen e tij të parë me tregime “Njerëz të rinj”, “Tokë e lashtë”, Bilal Xhaferi (1935-1987) solli një lirizëm të ngrohtë dhe tepër human në letërsinë shqiptare. Ai rishfaqi personazhin e punëtorit me virtytet dhe dobësitë njerëzore, duke iu kundërvënë punëtorit të trajtuar bardhë e zi në letërsinë skematike. Ndërsa vëllimi i tij “ Lirishta e kuqe” u ndalua dhe u hoq nga qarkullimi. Në këtë kontekst te clirimit nga shabllonizmi duhet përmendur, pikërish viti 1958, kur Petro Marko do të botojë romanin e tij të parë "Hasta la Vista", që sjell një tjetër tematikë në romanin shqiptar, një tjetër frymë dhe ndjeshmëri në paraqitjen e personazheve (tanët dhe të huajt). Dy vjet më vonë ai do të botoië dhe romanin "Qyteti i fundit" me prirje për të shmangur skematizmin. Pas tij Ismail Kadare boton romanin "Gjenerali i ushtrisë së vdekur" (1962), që shtegun e paralajmëruar nga romanet e Petro Markos, do ta ngrejë në një nivel ndërkombëtar. Pas romaneve të dy autorëve të përmendur, gjatë viteve '60, Jakov Xoxa do
 • 5. të botojë romanin "Lumi i vdekur" që, nga një aspekt tjetër procedura, do të konsolidojë prirjen e romaneve shqiptarë, për të kërkuar rrugë të reja në paraqitjen e botës shqiptare. Pas Jakov Xoxës do të paraqitet Dritëro Agolli me një seri romanesh, Dhimitër Xhuvani, Ali Abdihoxha, Skënder Drini, Sabri Godo, Vath Koreshi etj., ndërsa majën e poezisë lirike do ta zenë Fatos Arapi, Ismail Kadareja dhe Dritëro Agolli, të cilët do të çelin një rrugë të mbarë dhe për një brez poetësh të rinj të talentuar si: Dhori Qiriazi, Bardhyl Londo, Xhevahir Spahiu, Frederik Rreshpja, Natasha Lako etj. Gjate kesaj periudhe ishte e ndaluar rreptesisht edhe botimi i veprave te shkrimtareve perendimore modern si: Kafka,Xhojsi, Prusti, Eliot,Beget e shume te tjere.Gjithashtu ndalohej edhe botimi ose qarkullimi i veprave te shkrimtareve te arratisur si Ernest Koliqi,Martin Camaj,Arshi Pipa, Bilal Xhaferri etj. Pati autorë që dolën kundër instrumentalizimit propagandistik dhe përfunduan në burg.Hapësirat në cilat shtrihej letërsia e asaj kohe ishin të ngushta dhe plot rrezik për autorët. Shumë prej tyre si Kasem Trebeshina, Dhimitër Xhuvani, Petro Marko e të tjerë u dënuan nga Partia e Punes. Deri ne vitin 1970 nuk ishte botuar asnje liber nga Kosova gje qe e kufizoi integrimin e kultures e te letersise shqiptare ne rrjedhen bashkekohore te kultures e te letersise boterore. Pjesa e letërsisë shqiptare që zhvillohej në Kosovë, kishte afërsisht këto shenja paradalluese: e shkëputur nga letërsia amë dhe nga një pjesë e traditës letrare, ajo pothuajse nuk ishte fare në kontakt me të dhe nuk ishte e informuar për atë që ndodhte në fushën e letërsisë brenda kufirit të shtetit shqiptar. Edhe para luftës, në Kosovën letrare herë pas here ilegalisht, mbase edhe mund të depërtonte ndonjë vepër ose autor nga periudha e viteve '30, kryesisht përmes atyre pak nxënësve që shkolloheshin aso kohe në Shqipëri. Pas luftës, në vitet '50, krijuesit e parë të letërsisë shqiptare në Kosovë, për mbështetje kishin
 • 6. kryesisht letërsinë gojore (të pasur), fare pak vepra nga fondi letrar i traditës si dhe përvojat e huaja letrare, në radhë të parë ato sllave. Nga emrat e shkrimtarëve, të cilët e kishin filluar veprimtarinë e vet letrare para luftës, do të përmendim këtu vetëm Esat Mekulin dhe Hivzi Sulejmanin. Mekuli u shqua me lirikën e angazhuar shoqërore dhe kombëtare të shkruar gjatë viteve '30, ndërsa i dyti solli përvojën e parë më serioze në llojin e prozës së gjatë me romanin dy vëllimesh "Njerëzit I" dhe "Njerëzit Il", si dhe "Fëmijët e lumit tim". Para tyre Hivzi Sulejmani do të shkruante disa nga tregimet, që edhe sot tingëllojnë moderne. Ishte poezia ajo që arriti majat e letërsisë shqiptare në Kosovë, duke filluar nga fundi i viteve '50 e sidomos me emrat: Din Mehmeti, Fahredin Gunga, Rrahman Dedaj, Enver Gjerqeku, Azem Shkreli, Ali Podrimja, Besim Bokshi, Eqrem Basha, Sabri Hamiti. Ndërsa në prozë dallohen: Anton Pashku, Ramiz Kelmendi, Azem Shkreli, Nazmi Rrahmani, Rexhep Qosja, Mehmet Kraja, Musa Ramadani etj. Edhe në Kosovë shumë shkrimtarë patën fatin të burgosen, të persekutohen apo të arratisen e të jetojnë jashtë truallit të tyre. Pushteti serb ushtronte dhunën më të egër ndaj intelektualëve që me pushtetin e fjalës përpiqeshin të afirmonin vlerat kombëtare shqiptare. Kështu e pësuan rreptë nga kjo çensurë: Adem Demaçi, Ramadan Rexhepi, Kapllan Resuli (i cili pasi u arratis në Shqipëri u burgos edhe këtu) Krahas letërsisë shqiptare që krijohej dhe botohej kryesisht në Prishtinë, ajo krijohej dhe botohej edhe në mesin e shqiptarëve të Maqedonisë, kryesisht me prozën dhe poezinë e Murat Isakut, Abdylazis Islamit, e më pas, me veprën letrare të Resul Shabanit, Adem Gajtanit, Agim Vincës, Din Mehmetit etj. Vlen të përmendet dhe një personalitet i shquar i kulturës, Luan Starova, (shqiptari më i përkthyer sot pas Kadaresë), por shumica e veprave të tij nuk janë në gjuhën shqipe. Edhe pse e zhvilluar në kushte të një izolimi gjeografik e ideologjik, fati dhe perspektiva e letërsisë bashkëkohore shqiptare duhet vështruar në një kontekst dhe më të gjerë gjeografik, d.m.th dhe përtej kornizës ngushtësisht nacionale. Pavarësisht nga zhvillimet brenda Republikës së Shqipërisë, si dhe brenda viseve etnike si: Kosovë, Maqedoni, Mali i Zi, kjo letërsi pati dhe njohu zhvillime dhe në diasporë.
 • 7. Sa i takon zhvillimeve të saj në diasporë, letërsia shqiptare mund të shikohet gjeografikisht brenda dy vatrave: Vatra historike e diasporës shqiptare: Itali, Greqi, Rumani, Bullgari, Turqi etj. Vatra të reja të diasporës shqiptare: Gjermani, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, etj. Zhvillimet më të rëndësishme të letërsisë bashkëkohore shqiptare në diasporë ndodhën në Itali, aty ku sot e kësaj dite jetojnë rreth 90.000 arbëreshë, që vazhdojnë të flasin shqipen. Në përgjithësi mund të thuhet se një "rilindje" e letërsisë arbëreshe ndodhi diku rreth fundit të viteve '50, kur dhe nisi të botohej revista "Shejzat" nga Ernest Koliqi në Romë e më pas revistat "Zgjimi", "Katundi ynë", "Zjarri", "Zëri i Arbëreshëvet", "Lidhja", "Bota shqiptare" etj. Këto revista ndikuan në krijimin dhe publikimin e një brezi poetësh e shkrimtarësh që shkruan në arbërisht. Veç të tjerash, një pjesë e tyre funksionoi dhe funksionon dhe si shtëpi botuese, duke publikuar kolana të tëra me poezi dhe vepra të tjera letrare. Ndër shkrimtarët më të rëndësishëm të kësaj vatre duhen përmendur: Françesk Solano (1914), i njohur me pseudonimin Dushko Vetmo, i lindur në Kozencë. Pas një periudhe të gjatë qëndrimi në Argjentinë, Uruguai dhe Kili, ku dhe shugurohet prift, Solano kthehet në vendlindje. Aktiv në shumë fusha të letrave, ai është kryesisht poet, prozator dhe dramaturg. Ndër veprat e tij më të rëndësishme janë: Burbuqe t'egra, 1946, Shkretëtira prej gurit, dramë, 1974, Tregimet e Lemit etj… Domenico Bellizzi (1931), prift nga Frasnita, i njohur me pseudonimin Vorea Ujko, është një ndër trashëgimtarët më të denjë të Jeronim De Radës e Zef Serembes. Ai me poezinë e tij arriti nivele të spikatura të ligjërimit poetik, veçanërisht me veprat: Zgjimet e gjakut, Këngë arbëreshe, 1982, Hapma derën zonja meme 1990 etj… Karmell Kandreva (1931), poet, bartës i identitetit kombëtar me anë të një ligjërimi poetik origjinal si dhe luftëtar i angazhimit social të arbëreshëve në ruajtjen e gjuhës dhe kulturës origjinale, ka shkruar triologjinë poetike: Shpirti i arbërit rron; Shpirti i arbërit rron. Arbëreshi tregon; Shpirti i arbërit rron. Zef Skiro Di Maxhio (1944), poet, përkthyes dhe dramaturg i shquar. I angazhuar edhe si drejtor i revistës "Bota shqiptare", i shquar për tonin e tij ironik e shpesh sarkastik, ai është autor i rreth dhjetë librave poetikë, ndër të cilat vlen të përmenden: Nëpër udhat e parrajsit shqipëtarë e t'arbreshë. Poemë gjysmëserioze arbëreshe,Oremira.Për token fisnike te Hores etj. Padyshim që letërsia arbëreshe vazhdon jetën me të tjerë shkrimtarë, shumica syresh të rinj, duke luajtur kështu një rol të rëndësishëm jo vetëm në diversitetin kulturor shqiptar, por edhe atë
 • 8. italian. Një tjetër vatër e rëndësishme historike, ku kanë lulëzuar shkrimet shqipe që në fundin e shekullit XIX dhe ku jeta kulturore e elementëve shqiptarë ka qenë e organizuar më së miri, është Ru-mania. Një ndër personazhet më të rëndësishëm të letrave bashkëkohore shqiptare është Viktor Eftimiu (1889 - 1972) , autor i rreth njëqind vëllimeve letrare të shkruara në rumanisht. Mjaft prej veprave dramatike të tij janë ndërtuar mbi bazën e motiveve shqiptare e të fëmijërisë së tij në malet e vendlindjes. Po aq e rëndësishme sa dhe Rumania në pikëpamje të jetës kulturore shqiptare mbetet edhe Bullgaria, ku janë njohur organizime të hershme të komunitetit shqiptar. Një figurë që vlen të merret në konsideratë nga njerëzit e letrave shqipe, është Thoma Kaçori, i cili shkroi në shqip disa romane e libra me tregime. Në vatrat e reja të zhvillimít të letërsisë bashkëkohore shqiptare hyjnë ato vende në të cilat emigruan për motive kryesisht politike një pjesë e shkrimtarëve të talentuar shqiptarë, që duke mos u pajtuar me diktaturën dhe duke ndjerë etjen për liri, realizuan në periudha të ndryshme të regjimit komunist. Një nga shkrimtarët e diasporës me peshë më të madhe që jetoi e krijoi në Gjermani, është Martin Camaj (1925 - 1992). Vepra e tij hyn në fondin më të shquar. Ndërsa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës zhvilloi veprimtarinë më të madhe studimore e letrare Arshi Pipa (1920- 1997), një ndër punëtorët më të mëdhenj të letrave shqipe, intelektual i shquar, poet, përkthyes, studiues e polemist. Më 1944 ai dre'tori revistën "Kritika" dhe po këtë vit botoi librin e parë me poezi Lundërtarë. Në SHBA, ku emigroi në vitin 1958, punoi si profesor në disa universitete americane deri sa doli në pension. Si dëshmi e asaj që kishte përjetuar në kampet dhe burgjet komuniste ai botoi në Romë vëllimin me poezi Libri i burgut 1959, dhe më vonë dhe vepra të tjera. Një ndihmesë të jashtëzakonshme Arshi Pipa do të japë dhe në studimet letrare, sociologjike e politike me vepra të dorës së parë, ku operon me metoda moderne studimi. Si përfundim, mund të themi, se aktualisht po bëhen përpjekje që të gjitha këto baza dhe këta krahë të shkëputur në kohë dhe në hapësirë të letërsisë shqiptare, të komunikojnë dhe të integrojnë mes vetes për ta përcaktuar dhe krijuar saktësisht nocionin letërsi kombëtare në gjuhën shqipe.
 • 9. Pati dhe shkrimtarë të tjerë që talenti i tyre u ndërpre në mes dhe ata madje as nuk arritën të botojnë deri para viteve '90 veprat e tyre, si: Astrit Delvina (1920 1990), një vëllim i tij me tregime "Ëndrra me ngjyra" u botua në vitin 1996; Pjetër Arbnori (1930), disa novela dhe romane të tij janë botuar pas viteve '90. Vëllimi poetik i Trifon Xhagjikës (1932 - 1963) “Atdheu është lakuriq” që u botua më 1994, ilustron në mënyrë bindëse jo vetëm evoluimin e tij drejt një koncepti të ri estetik, duke u shkëputur nga realizmi socialist, por ai bën një kthesë të vërtetë në bindjet dhe ndjesitë e tij artistike. Në vjershën me titull "Apoteza e ditëve tona" autori e vizaton me ngjyra dramatike gjendjen e dyzimit të individit dhe të shoqërisëshqiptare. Ndërsa Zef Zorba (1920 - 1993) me librin e tij të botuar mbas vdekjes "Buzë të ngrira në gaz" (1994), dëshmon se ështe një poet hermetik, me forma poetike të panjohura në poezinë shqipe. Poezia e tij është shenjë e një tjetër kohe, e kohës universale që nuk e nxinin përmasat e kohës kur ai jetoi. I lirë të botojë pas viteve '90 është dhe poeti Visar Zhiti (1952), i cili në disa nga vëllimet e tij me poezi (Hedh një kafkë te këmbët tuaja - libri i burgut, Mbjellia e vetëtimave etj.) arrin të reflektojë në një mënyrë tejet të ndjeshme raportin ndërmjet tragjikes individuale dhe asaj kolektive dhe të rrezatojë dashuri e paqe në realitetin me trondites. Por përveç këtyre shkrimtarëve që e pësuan me internime apo burgje, çensura shtetërore do të binte dhe mbi veprat e shkrimtarëve të tjerë, paçka se ata kishin mundur të krijonin popullaritet në masën e madhe të lexuesve dhe në një farë mënyre e kishin fituar një status mbrojtës. Kështu vepra e tyre ose ndalohej fare ose detyrohej shkrimtari ta ripunonte atë përsëri. Kështu ndodhi me disa vepra të Ismail Kadaresë, Dhimitër Xhuvanit, Fatos Arapit, Qamil Buxhelit, Naum Priftit, Dritëro Agollit, Xhevahir Spahiut, Koço Kosta etj. Keshtu shkrimtari Ismail Kadare, Jakov Xoxa e plot të tjerë shkruanin të vërtetat e tyre të fshehura pas një sensi të dyzuar, duke e shpëtuar letërsinë dhe veprën e tyre dhe për këtë arsye kemi disa vepra që edhe pse janë shkruar nën terrorin e propagandës janë letërsi e mirëfilltë dhe ndonjëherë gjeniale si në rastin e
 • 10. Kadaresë, kemi shkrimtarë që në ndonjë rast i merrte malli për letërsinë dhe bënin ndonjë vjershë apo ndonjë tregim mes vjershave dhe tregimeve propagandistike. Tiparet e letersise se Realizmit Socialist jane: -Kthimi i serishem i misionit te shkrimtarit ne shoqeri dhe i rolit sherbyes te letersise, me nje tematike te re kolektive e ideologjike. -Artikulim i konflikteve shtresore shoqerore,te cilat i zgjidh heroi pozitiv,si misionar i idese se perparimit. -Nje neoromantizem rreth projektit te shoqerise te se ardhmes,pra teper larg kriterit te realitetit te deklaruar. -Konsiderimi i letersise si art i aplikuar per nevojat shoqerore e ideologjike. -Format letrare me te preferuar,poema socrealiste me subjekt,tregimi dhe nje zoterim i ngadalshem i romanit ne horizontin e pritjes se lexuesit. - Mungon dramatika. -Mungojne diskurset (fjalimet) letrare subjektive e “vershon” diskursi i pergjithshem skematizues. Megjithatë edhe gjatë periudhës së Socializmit lindi dhe u zhvillua një letërsi e mirëfilltë e cila edhe pse nën censurë, u shkrua dhe u konfirmua. Në vitet e fundit të agonisë socialiste edhe letërsia filloi të shfaqej më hapur dhe të mbante një qëndrim kritik herë te hapur e herë të nënkuptuar. Si perfundim mund te theksojme se gjate periudhes se Socializmit u zhvillua edhe nje letersi e mirefillte shqipe e shkruar paralelisht me letersine e propagandes dhe kjo është arsye që tashmë pas kaq vitesh, ky produkt duhet parë me kujdes, dhe ajo çfarë është letërsi e mirefillte të shihet si e tillë, dhe ajo që është produkt propagandistik të shihet si produkt propagandistik. Punoi: Darla Evangjeli