Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Destaque(20)

Anúncio

Idaman Tea SK Kg Idaman.pptx

 1. IDAMAN TEA SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPUNG IDAMAN PELABUHAN KLANG, SELANGOR
 2. PENGENALAN PRODUK IDAMAN TEA Idaman Tea merupakan minuman herba daripada daun pucuk jambu batu dan juga daun pudina menggunakan uncang yang diperbuat daripada serat daun nanas.
 3. OBJEKTIF MENGHASILKAN PRODUK  Mempromosikan minuman herba daripada daun pucuk jambu batu dan daun pudina yang tinggi antioksidan serta mempunyai pelbagai khasiat.  Membudayakan inovasi dalam memberi peluang kepada murid untuk lebih kreatif dan bijak berinteraksi seiring pelaksanaan Pentaksiran Bilik Darjah dan program Kefahaman Melalui Rekabentuk TS25.  Memperkenalkan masyarakat terhadap kepentingan produk mesra alam menggunakan kain serat nanas untuk dijadikan uncang yang boleh diurai dan selamat digunakan.  Usaha ke arah Program Rangsangan Ekonomi Sekolah Kebangsaan Kampung Idaman dalam menjana pendapatan sekolah.
 4. KEASLIAN PRODUK Tidak menggunakan bahan kimia Mengekalkan kaedah tradisional Uncang yang dihasilkan bersifat boleh dicuci dan diguna semula.
 5. ASPEK MESRA ALAM  Uncang dan kotak diperbuat daripada serat daun nanas untuk mengekalkan aspek mesra alam dan seratus peratus bahan semulajadi.  Uncang boleh diurai atau dibiodigradasikan.  Uncang bersifat ‘washable’ dan boleh digunakan sehingga 3 atau 4 kali.
 6. POTENSI SERTA IMPAK YANG BERKESAN  Menyediakan teh yang berkhasiat dan kaya dengan antioksida (telah dibuktikan hasil ujian makmal MARDI)  Menjana pendapatan sekolah- khidmat nasihat dari LPNM  Mengkomersialkan penggunaan bahan semulajadi yang selamat digunakan.  Membantu sekolah dalam membudayakan bidang inovasi selaras dengan kehendak KPM.
 7. MASALAH DAN HALANGAN  Kekurangan dana dalam mengkomersialkan produk secara berterusan dan stabil di pasaran.  Kekurangan ‘man power’ dan kekangan ruang dan masa  Sumber bahan mentah agak sukar diperolehi terutamanya daun pucuk jambu batu  Kurang pengalaman dan masih memerlukan bantuan dan tunjuk ajar pihak yang mahir dalam pemasaran produk.
 8. KEUTAMAAN BANTUAN ALATAN DAN SUMBER YANG DIPERLUKAN  Mesin pengisar bahan – daun pucuk jambu batu dan daun pudina  Mesin pengering – untuk mempercepatkan proses berbanding jemur di bawah matahari sebelum ini.  Lembar kain serat nanas untuk dijadikan uncang – anggaran 10 meter  Bantuan dana untuk pembelian anak pokok jambu batu, pemasaran dan juga packaging.
 9. BIL PENGLIBATAN/ TEMPAT/TARIKH TARIKH PERINGKAT PENCAPAIAN 1. INDONESIAN INVENTORS’ DAY (IYIA) Dewan Sasana Kriya, Taman Mini Indonesia Indah, Jakarta. 9 Oktober – 12 Oktober 2019 Antarabangsa Gold Award 2. KUALA LUMPUR ENGINEERING SCIENCE FAIR (KLESF) Mines International Exhibition Centre (MIECC) Seri Kembangan, Selangor. 1 November – 3 November 2019 Antarabangsa Silver Award 3. HARI INOVASI BERSAMA PELANGGAN Jabatan Pendidikan Negeri Selangor. 4 November – 5 November 2019 Negeri Johan 4. THAILAND INVENTORS’ DAY National Research Council of Thailand. Bangkok International Property, Invention, Innovation and Technology Exposition. (IPITEX) 2 Februari – 6 Februari 2020 Antarabangsa Gold Award & Anugerah Khas International I-New Gen Award 5. PERLIS INTERNATIONAL ENGINEERING INVENTION & INNOVATION EXHIBITION 2020 (Pi-ENVEX). Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) 21 Mac – 22 Mac 2020 Antarabangsa Gold Award 6. e-SEMINAR PENYELIDIKAN DAN INOVASI DALAM PENDIDIKAN (e- SPeDIP2020). Institut Pendidikan Guru Kampus Miri, Sarawak 24 Jun – 25 Jun 2020 Kebangsaan Anugerah Gangsa 7. 3rd DIGITALISED INTERNATIONAL INVENTION, INNOVATION DAN DESIGN JOHOR 2020 (DIIID JOHOR) UiTM Cawangan Johor. 27 Ogos 2020 Antarabangsa Gold Award
 10. ANTARA ANUGERAH YANG DIPEROLEHI SEPANJANG 2019 DAN 2020
 11. ANTARA ANUGERAH YANG DIPEROLEHI SEPANJANG 2019 DAN 2020
 12. PERKONGSIAN GAMBAR SEPANJANG PENGHASILAN PRODUK
 13. PERKONGSIAN GAMBAR SEPANJANG PENGHASILAN PRODUK
 14. MEMORI IDAMAN TEA..
 15. Dapat terubuk di petang waktu, Tepian alur Kuala Dua; Khasiat pucuk si jambu batu, Kian masyhur serata benua. Pancang jerat kayu bertunas, Tangkap pelanduk ikat di laman; Uncang serat dedaun nanas, Pelengkap produk teh Idaman.
 16. SEKIAN TERIMA KASIH
Anúncio