O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
2016 február
2016 február
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 4 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Mais de RaM Colosseum Parkoló (20)

Anúncio

Ez február-2016

  1. 1. PARKOLUNK EZ Parkolók február Havi Hirlevél 01.02.2016 20.szám Bálint-nap Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élök védöszentje. Világszerte, de föleg az angolszász országokban Bálint napján (február 14-én) tartják. A Bálint-nap (angolulValentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvü elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerüvé az 1990-es évektöl kezdödöen. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket. Az angolszász területen e nap népszerüsége Geoffrey Chaucer, angol költönek a „Madarak parlamentje“ (Parlement of Fowls) címü költeményére nyúlik vissza, mely 1383-ban feltehetöen II. Richárd király udvarában megtartott Valentin ünnepségekre készült és melyet azon elsö alkalommal adtak elö. A költemény arról szól, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennöje köré, hogy így mindegyikük egy társra találjon. A 15. század vége óta vannak Valentin párok Angliában, akik egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. A virágok ajándékozásával való kapcsolat visszavezethetö Samuel Pepys költö feleségére Elizabeth Pepysre, aki 1667-ben férje szerelmes levelére egy virágcsokorral válaszolt. Az angol nemesi társaság köreiben ettöl kezdödöen a levél és a virágcsokor kapcsolata utánzás révén meghonosodott. Az ország magyar lakói is számon tartották a szentet. (Ez olvasható az Érdy-kódexben is.) A „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet. A népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idö van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.
  2. 2. Page 2 Februári viccek EZ Parkolók nevettetö rovata Traffi Egy közlekedési rendört kiraknak egy elhagyatott útszakaszra, hogy mérje az autósok sebességét. Ott üldögél a kocsiban egész nap, de az a néhány véletlenül arra tévedö autó is betartja a sebességkorlátozást. Este aztán végre jön egy autó, amely jócskán gyorsabban az engedélyezettnél. A rendör gyorsan bekapcsolja a villogót, a szirénát, és a renitens autó után indul. Megállítja, odalép a vezetö ajtajához és így szól: - Hehe, magára vártam egész nap! Mire az autós: - Biztos úr, pedig jöttem amilyen gyorsan csak tudtam! Nem hazudott... A fiatal tanárnö kérdi a gyerekeket, hogy milyen madarakat ismernek. - Sirály, veréb... Mire Pistike: - Kerekes bagoly. Erre a tanárnö: - Kerekes bagoly? Olyan nincs. - De van! Tessék átjönni holnap este hozzánk vacsorára és megmutatom. Másnap a csinos tanárnö át is megy. - Szia Pistike! Na, lássuk hol az a kerekes bagoly? - Mindjárt hívom - bekiabál a szomszéd szobába.- Nagypapa gyere, itt van az a csaj, akit ígértem neked. Képzeld, még bugyi sincs rajta! Kigurul a nagypapa tolószékben ülve: - Húúú, húúú! Mókás beszólások tanulóvezetöktöl Oktató : 30-as övezet, jobbkéz-szabály. A tanuló nem ad elsöbbséget, lefékezek, majd tájékoztatom, hogy elsöbbséget kellett volna adnia. Tanuló: Szombaton is? -------------------------------------------------------------------- - Tanuló: Ha zöld lesz, akkor mi is elinduljunk? Oktató: Dehogyis, várjuk meg, hátha van még egy 4. szín is. -------------------------------------------------------------------- - Tanuló: Ezt most nem értem, ha jobbra kanyarodok, miért indul be az ablaktörlö? Valamivel össze van kötve? Oktató: Az a baj, hogy Te az ablaktörlövel szoktál jobbra indexelni. Parkolóházi ajánlataink! xxxx
  3. 3. Felismernek minket a jövö autói A jövőben a hozzáférést kezelő rendszerek képesek lesznek felismerni a hozzáférésre jogosult embereket, amint megközelítik a járművet, és a személyes beállítások alapján konfigurálják az autót, amíg odaér. A Continental mérnökei jelenleg többek között egy olyan rendszer kialakításán dolgoznak, mely képes lesz felismerni a sofőrt és az autó vezetésére jogosult személyeket már akkor, amikor még csak közelednek a járművükhöz. Ezt követően kinyitják az ajtót, felkapcsolják a világítást, valamint beállítják az ülést, mire a vezető odaér. A fejlesztések egyik kiemelt célja, hogy a vezetők és utasok kényelmét még magasabb szintre emelhessék a jövőben. Jelenleg is dolgoznak egy olyan rendszer megvalósításán, amely automatikusan felismeri a sofőrt, amint az megközelíti a járművet. A rendszer ezután képes például aktiválni a belső és/vagy külső világítást, hogy a sofőr könnyebben megtalálja és megközelítse autóját a sötétben. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a rendszer még azelőtt elvégzi az olyan személyre szabott beállításokat, mint az üléspozíció, légkondicionálás és szórakoztatási preferenciák, hogy a sofőr beszállna az autóba. A Közeledésre Nyíló (Approach Unlock) megoldás képes feloldani az autózárat, és akár kismértékben kinyitni az ajtót is, ha egy arra jogosult személy közeledik a jármű felé. Ugyanez a rendszer automatikusan bezárja az autót, miután a sofőr kiszállt belőle, és eltávolodott a járműtől. Az új megközelítési megoldások tervezése és megvalósítása során a Continental természetesen számol az okostelefonok és egyéb mobil eszközök, mint például okosórák alkalmazásával is. A Gateway Key egy kiváló példa arra, hogy az autóipari beszállító hogyan képes kombinálni a kényelmet és a biztonságot az ilyen megoldások során. A sofőr slusszkulcsa ebben az esetben egyfajta közvetítőként szolgál, és egy biztonságos, autóipari használatra alkalmas vezeték nélküli szabvány segítségével kapcsolódik össze a járművel. A kulcs képes az okostelefonokról vagy okosórákról küldött parancsokat fogadni, Bluetooth Low Energy­n (Bluetooth LE, vagy Bluetooth Smart) keresztül. Az ajtók kinyitása és az ablakok leengedése például azok közé a funkciók közé tartozik, amelyeket távolról egy alkalmazás segítségével is vezérelhetünk akár. A fejlesztők az NFC (near field communication) integrálását is tervezik, amely már sok okostelefon modellben elérhető. Az a megoldás kétirányú kommunikációt szállít az autó, a kulcs és az okostelefon között, ami azt jelenti, hogy az adatközvetítés során a jármű is képes információkat küldeni a mobil fogadó eszköznek. Ilyen lehet többek között a jármű aktuális pozíciójára vonatkozó GPS adat, információ arról, hogy nyitva vagy zárva van­e a jármű, vagy akár olyan részletes adat is, mint a gumiabroncs­nyomás, a tartályban lévő üzemanyag mennyisége és folytathatnánk a sort tovább.
  4. 4. Téli népszokások EZ Parkolók Kft. Budapest, Magyarország. Minden jog fenntartva. EZ Parkolók Kft. - 1066 Budapest Zichy Jenö utca 9. telefonszám: +36 1 302 5366; fax: +36 1 302 5367; e-mail: info@ezpark.hu; web: http://www.ezpark.hu Docushop akció Gyüjtse hüség pontjait és vásárolja le a BigMall.hu webáruházban! Minden vásárlónk 15% kedvezményt kap az összes termékünkböl és szolgáltatásunkból! Akár otthonra, akár irodába! Most már müszaki cikkek is! WWW.docushop.hu Irodaellátás felsöfokon! Leiratkozás: info@ezpark.hu 1.10. Farsang (Vízkereszt ­ Hamvazószerda) A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata a jelmezes­álarcos alakoskodás. A XV. század óta szólnak az adatok a férfi­női ruhacseréről, álarcviselésről, az állatalakoskodások különböző formáiról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. A XVI. századtól említik Cibere és Konc, vagyis a Böjti Ételek és a Húsételek tréfás küzdelmét is. Napjaink leglátványosabb farsangi alakoskodása a Mohácson lakó délszlávok csoportos busójárása. E busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan meg van szabva. A busóálarcot eredetileg csak a felnőtt sokác férfiaknak volt szabad felölteniük, a legények másfajta álarcot viseltek. A farsangi alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket is előadnak, ilyenkor kerül színre a tréfás halottas játék vagy lakodalom is. A farsangi lakodalmas játékok közül leglátványosabb a nyugat dunántúli rönkhúzással összekötött mókaházasság. A kidöntött fát húzták végig az úton a leányokból, legényekből álló párok. A menet közben bohókás esküvő játszódott le. A rönkhúzást olyankor rendezték meg, mikor a községben, abban az évben nem volt lakodalom. Régebben az ország sok részén szokás volt húshagyókedden a pártában maradt leányokkal tuskót húzatni. Szokásos volt a farsang idején a lányok, asszonyok külön farsangolása is. A farsang gondolatköre elsősorban a házasság témája körül forgott. Azokat a lányokat, akik pártában maradtak, farsang végén szokás volt kicsúfolni. Szatmárban pl. kongóztak: húshagyókedden a pártában maradt lányok ablaka alatt pléhdarabokat ütögettek a fiúk. Zoborvidéken a farsang utolsó előtti vasárnapját Talalaj­ vasárnapnak (talalaj­vasárnapi énekek), míg farsang vasárnapját Sardó­vasárnapnak nevezték (sardózás). 1.11. Balázsjárás, Gergelyjárás (február 3, március 12) Balázs­napi szokás a balázsolás (Balázs püspök ünnepe): a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. Balázs (a diákok patrónusa) és Gergely (I. Gregorianus pápa) napja volt az iskolások ünnepe. Ilyenkor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyűjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak.

×