Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet

Burim Derveni
Burim DerveniAksion Plus
Punoi: Burim Derveni
    Kl: XI E
    Projekt Kimi  1
 TE DIME CFARE JANE YNDYRNAT,
 PROTEINAT DHE KARBOHIDRATET.
 TE DIME RENDESINE E TYRE NE
 ORGANIZMIN TONE.
 Të DIME NDERIMIN E TYRE DHE
 FUNKSIONET QE KANE.
 Të DIME EFEKTET POZITIVE DHE
 NEGATIVE TE TYRE NE ORGANIZMIN
 TONE.
          Projekt Kimi  2
 Emri proteinë rrjedh nga greqishtja “prota” dhe do të thotë
  i rëndësishëm.
  Ato përbëjnë një pjesë të madhe të të gjithë organizmit
  tonë dhe luajnë efekte jetike.
  Formohen nga vargje aminoacidesh të lidhur me lidhje
  peptidike.
  Ka gjithsej 20 lloje aminoacidesh ku 9 jane themelore dhe
  11 jo-themelore.
  9 proteinat esenciale nuk prodhohen dot nga trupi ynë
  prandaj është me shumë rëndës të merren nëpërmjet
  ushqimeve me përmbajtje të lartë proteinash.
  Proteinat jo-themelore prodhohen nga trupi ynë, por për
  prodhimin e tyre duhen proteinat e tjera që shërbejnë si
  katalizatorë.
                 Projekt Kimi         3
 Formimi i organeve të brendshme si mëlcia, muskujt,
  ligamentet, kockat etj. Ruajtja e formës trupore.
  Përbëjnë 15% të trupit tonë.
  Shërbejnë si katalizatorë.
  Transportojnë oksigjenon në gjak.
  Marrin pjesë në transportin aktiv të lëndëve ushqyese.
  Nga to formohen edhe antirupat që mbrojnë trupin
  nga sëmundjet.
  Rregullimi i hormoneve dhe matobolizmit të
  ushqimeve.
                Projekt Kimi         4
 Proteinat ndahen në proteina me vlerë biologjike të
 lartë (treten shpejt) proteina me vlerë biologjike të ulët
 (treten me vështirësi)
 Proteina e hirrës - thartirat, ka vlerën më të lartë
 bilogjike pra është kualiteti më i lartë i proteinës dhe
 tretet shumë shpejt në organizëm.
 Proteina e kazeinës - proteina e qumështit. Ka vlerën
 mesatare biologjike dhe tretet më ngadalë në
 organizmin e njeriut.
 Proteina e sojës - bizelja, fasulja, arrat, kikirikat, etj.
 ka vlerën më të ulët biologjike dhe tretet shumë
 ngadalë në organizmin e njeriut.
                Projekt Kimi          5
 Proteina e plotë është ajo proteinë e cila përmban 9
  amino acidet themelore pra është proteinë e kompletuar
  dhe është shumë e rëndësishme për shëndetin e njeriut.
  Proteinë të plotë përmbajnë: hirra, vezët, qumështi, djathi,
  kosi, mishi i bardhë i pulës, mishi i peshkut, mishi i kuq
  (bifteku,përshuta),etj.
  Proteina e mangët - e paplotë është proteinë e
  pakompletuar sepse i mungojnë 2 apo 3 amino acide nga 9
  amino acidet themelore, pra nuk i ka të gjitha amino acidet
  themelore.
  Edhe kjo proteinë është e dobishme për shëndetin e njeriut
  dhe ka mundësi të kompletohet, të bëhet proteinë e plotë.
  Proteinë të mangët-paplotë përmbajnë: drithërat, bizelja,
  fasulja, kikirikat, arrat, farat, Projekt Kimi         6
 Mungesa e proteinës rezulton në lodhje të përgjithshme të
 njeriut, në dobësimin e muskujve dhe indeve, në ndjeshmëri
 ndaj infeksioneve, dhe gjithashtu shfaqë dëshirën për
 konsumimin më të madh të sheqernave gjatë ditës, siç është
 çokollata dhe ëmbëlsirat tjera të cilat mund të shkaktojnë
 trashjen - rritjen e peshës trupore.
 Më parë, në bazë të disa studimeve është menduar se
 konsumimi i lartë i ushqimit me proteina
 mund ti shkaktojë stres veshkëve dhe mëlqisë sepse këto organe
 duhet të punojnë më tepër në mënyrë që të nxjerrin materiet
 toksike të mbetura nëpërmjet urinës, dhe gjithashtu mund të
 shkaktojë humbjen e kalciumit të eshtrave nëpërmjet urinës.
 Kurse tani studimet e fundit tregojnë se përdorimi i lartë i
 ushqimit me proteina nuk mund të shkaktojë kurfarë stresi
 veshkëve dhe mëlqisë, sepse proteina është substancë
 termogjenike e cila mund të lirohet nga trupi edhe nëpërmjet
 nxehtësisë.
                 Projekt Kimi         7
 Lipidet (lipos-gr-yndyrë) në përgjithësi përkufizohen
 si yndyrëra të patretshme në ujë, por treten në tretës
 tjerë organik p.sh. tretës të lipideve
 janë acetoni ose benzeni. Në natyrë ndodhen edhe
 si molekula të tilla si vajra, kolesterole,
 sterole, vitamina(A, D, E dhe K ), monogliceride,
 digliceride, fosfolipide, etj. Funksionet kryesore
 biologjike të lipideve janë: depozitimi i energjisë,
 veprojnë si komponentë strukturor në membranën
 qelizore, dhe si molekula sinjalizuese.


               Projekt Kimi         8
 Lipidet janë një grup komponimesh që kanë shumë
  funksione biologjike, të tilla si komponente strukturore në
  membranën qelizore, deponimin e burimeve të energjisë
  etj. Lipide në përgjithësi janë hidropfobik apo amfifilike të
  vogla që kanë origjinë tërësisht ose pjesërisht nga dy lloje
  substancash biokimike: ketonet dhe grupet izofrene. Duke
  marrë parasysh këtë, lipidet ndahen në:
  alkine yndyrore
  glicerolipide
  glicerofosfolipide
  sfingolipide
  saharolipide
  poliketone (ketone të përbëra)

                  Projekt Kimi           9
 Yndyrnat janë bazë, në shumë procese të organizmit dhe
 janë një formë e përqendruar e energjisë. Marrja e tepruar e
 yndyrnave, mund të çojë në dhjamosje. Mishi, djathi, vaji i
 palmës, vaji i arrës së kokosit, dhjamërat e kafshëve, vezët,
 peshqit, arrat, kanë yndyrna të tretshme.
 Obeziteti është një ndër sëmundjet më shqetësuese të të
 gjithë shoqërisë njerëzore sot. Obeziteti vjen si pasojë
 mbiushqyerjes, sidomos me yndyrna, të cilat duke qenë se
 nuk konsumohen energjikisht depozitohen si dhjam.
 Sipas disa kërkimeve arsyeja që ne na pëlqejnë kaq shumë
 yndyrnat është fakti se edhe vetë truri jonë përbëhet nga
 50% ynfyrë (mielina dhe membrama e neuroneve)

                 Projekt Kimi           10
 Karbohidratet janë materie të përbëra nga karboni,
 hidrogjeni dhe oksigjeni, dhe zakonisht kategorizohen
 si sheqera,nisheste dhe fibra.
 Sheqeri i cili gjendet në përmbajtjen e ushqimit
 përcaktohet si monosaharid apo dysaharid.
 Monosaharidet janë njësi e vetme e sheqerit dhe kur
 shumë njësi të tilla lidhen, atëherë formohen nishestet
 (karbohidratet që gjenden në bimë) dhe glikogjeni
 (karbohidrate që ruhen në trupin e njeriut).Në
 monosaharide bëjnë pjesë:glukoza (e njohur si sheqeri
 i gjakut), fruktoza (sheqeri i pemëve),dhe galaktoza.

               Projekt Kimi         11
 Karbohidratet e thjeshta-(sheqer i thjeshtë), janë
 monosaharidet dhe dysaharidet.
 Karbohidratet e thjeshta treten shpejtë në organizëm dhe
 rrisin nivelin e sheqerit në gjak shumë shpejtë. Në këtë rast
 pankreasi detyrohet të prodhojë më shumë insulinë e cila
 merr glukozën më shpejtë nga gjaku dhe e ruan atë si
 glikogjen apo yndyrë në trupin e njeriut, në mënyrë që të
 rikthehet niveli normal i sheqerit në gjak.
 Karbohidratet e thjeshta janë: sheqeri i bardhë-sukroza,
 ëmbëlsirat,tortet,kiflet,pijet e gazuara,lëngjet me sukroze-
 sheqer të përpunuar, qokolata,bombonet,biskotat,qipsat
 dhe gjithë artikujt që përmbajnë sheqer të rafineruar.
                 Projekt Kimi           12
 Karbohidratet e përbëra-(sheqer natyral) janë
 polisaharidet të cilat formohen nga bashkimi i tri apo më
 shumë njësive të sheqerit.
 Karbohidratet e përbëra treten dhe depërtojnë në gjak më
 ngadalë, diku për 1 deri 3 orë, çka do të thotë se niveli i
 sheqerit në gjak rritet ngadalë dhe mbetet i qëndrueshëm,
 dhe në këtë rast pankreasi detyrohet të prodhoj vetëm një
 sasi të vogël të insulinës.Kjo mundëson të kemi energji për
 një kohë më të gjatë dhe mos të ndihemi të uritur.
 Karbohidratet e përbëra janë: drithërat, orizi, pemët, patatet,
 domatet, qumështi dhe produktet e qumshtit,lëngjet pa
 sheqer shtesë-të bardhë, shpagetat, gruri, bizelja, fasulja.
 Karbohidratet e përbëra janë shumë të rëndësishme për
 shëndetin e njeriut, janë ushqime jetësore sepse përmbajnë
 shumë vitamina dhe minerale si: vitaminat B,vitamin E, zink,
 magnezium, hekur dhe gjithashtu rrisin rezervat e energjisë
 së deponuar.           Projekt Kimi         13
 Karbohidratet me indeks glikemik të lartë edhe pse mund
 të jenë disa karbohidrate të përbëra (si patatet e pjekura dhe
 orizi i bardhë) ato treten shpejtë në organizëm dhe rrisin
 shumë shpejtë nivelin e sheqerit në gjak që do të thotë se nuk
 janë shumë të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për
 personat me sëmundje të diabetit-sheqerit te të cilët rritja e
 nivelit të sheqerit në gjak mund të shkaktojë probleme të
 mëdha shëndetësore.

 Karbohidratet me indeks glikemik të ulët të cilat
 gjithashtu mund të jenë disa karbohidrate të thjeshta (siç janë
 pemët) treten më ngadal dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak
 më ngadal që do të thotë se janë shumë të nevojshme dhe të
 dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për personat me
 sëmundje të diabetit-sheqerit.
                 Projekt Kimi         14
1 de 14

Recomendados

Yndyrat dhe sheqernat por
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatVilma Kafexhiu
31K visualizações7 slides
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi por
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimiRoli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimiMirsad - New
5.3K visualizações19 slides
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
58.5K visualizações29 slides
Te ushqyerit shendetshem por
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
55.6K visualizações11 slides
Projekt Harxhimet por
Projekt HarxhimetProjekt Harxhimet
Projekt Harxhimetluisballa1
2.3K visualizações5 slides
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.4K visualizações23 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Energjia dhe Burimet e Energjisë por
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
28K visualizações10 slides
Ushqyerja e shëndetshme por
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
51.1K visualizações10 slides
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem por
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
7.1K visualizações9 slides
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. por
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
24.7K visualizações27 slides
Filozofia gjate shekullit XVII por
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
6.7K visualizações5 slides
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE por
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
21.9K visualizações5 slides

Mais procurados(20)

Energjia dhe Burimet e Energjisë por Klajdi Proko
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko28K visualizações
Ushqyerja e shëndetshme por Exhitah Vasija
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
Exhitah Vasija51.1K visualizações
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem por ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K visualizações
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. por ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K visualizações
Filozofia gjate shekullit XVII por Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K visualizações
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE por Edlira Ekmekciu
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
Edlira Ekmekciu21.9K visualizações
Aparati i ekskretimit por Matilda Gremi
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
Matilda Gremi37.8K visualizações
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme por Riku Verri
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri22.6K visualizações
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet por Korba Ferizaj
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.5K visualizações
Energjia, llojet dhe perdorimi por BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.7K visualizações
Matematika ne jeten e perditshme por Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.6K visualizações
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM por Altin Emiri
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri10.2K visualizações
Mjedisi por Megi Collaku
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Megi Collaku171.3K visualizações
Projekt Kimi - Karbohidratet por Marinela Abedini
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
Marinela Abedini14K visualizações
Trashegimia natyrore e shqiperise por melissa cani
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani23.4K visualizações
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona. por An An
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
An An126.8K visualizações
Biologji por Ina Dena
BiologjiBiologji
Biologji
Ina Dena11.4K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K visualizações
Te ushqehemi dhe jo te hame! por Egla Mërzheku
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Egla Mërzheku5.1K visualizações
Ndotja e mjedisit semundjet por 16211903
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
1621190323.5K visualizações

Similar a Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet

NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE por
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
18.8K visualizações42 slides
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina por
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina#MesueseAurela Elezaj
10.4K visualizações10 slides
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME gregorjupa
18.2K visualizações9 slides
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme. por
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Eva Ciciku
30.6K visualizações13 slides
Projekt kimi por
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimiUeda Rrukaj
25.2K visualizações10 slides
Një jetë e shëndetshme por
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
2.7K visualizações12 slides

Similar a Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet(20)

Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina por #MesueseAurela Elezaj
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
#MesueseAurela Elezaj10.4K visualizações
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K visualizações
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme. por Eva Ciciku
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Eva Ciciku30.6K visualizações
Projekt kimi por Ueda Rrukaj
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
Ueda Rrukaj25.2K visualizações
Një jetë e shëndetshme por Mario Peleshka
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka2.7K visualizações
Ushqyerja por ornela rama
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
ornela rama13K visualizações
Ushqyerja e shendetshme por Ervis Duti
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti7.1K visualizações
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik por Septic Flesh
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Septic Flesh20.2K visualizações
Nutricioni por melita luci
NutricioniNutricioni
Nutricioni
melita luci822 visualizações
Te ushqyerit por Xhesika Merko
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
Xhesika Merko4.4K visualizações
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01 por Merkur Sinani
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Merkur Sinani1.8K visualizações
Piramida ushqimore por XhuLia Muca
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K visualizações
Piramida Ushqimore por Marinela Abedini
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
Marinela Abedini30.9K visualizações
Mishiii por AnitaKrasniqi4
MishiiiMishiii
Mishiii
AnitaKrasniqi490 visualizações
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit) por Xhoana Pepa
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Xhoana Pepa1.9K visualizações
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli por irena kotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli6.9K visualizações
Ushqimet por Daniela Muhaj
UshqimetUshqimet
Ushqimet
Daniela Muhaj971 visualizações
Projekt biologji por Kristjana Llolli
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
Kristjana Llolli7.7K visualizações

Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet

 • 1. Punoi: Burim Derveni Kl: XI E Projekt Kimi 1
 • 2.  TE DIME CFARE JANE YNDYRNAT, PROTEINAT DHE KARBOHIDRATET.  TE DIME RENDESINE E TYRE NE ORGANIZMIN TONE.  Të DIME NDERIMIN E TYRE DHE FUNKSIONET QE KANE.  Të DIME EFEKTET POZITIVE DHE NEGATIVE TE TYRE NE ORGANIZMIN TONE. Projekt Kimi 2
 • 3.  Emri proteinë rrjedh nga greqishtja “prota” dhe do të thotë i rëndësishëm.  Ato përbëjnë një pjesë të madhe të të gjithë organizmit tonë dhe luajnë efekte jetike.  Formohen nga vargje aminoacidesh të lidhur me lidhje peptidike.  Ka gjithsej 20 lloje aminoacidesh ku 9 jane themelore dhe 11 jo-themelore.  9 proteinat esenciale nuk prodhohen dot nga trupi ynë prandaj është me shumë rëndës të merren nëpërmjet ushqimeve me përmbajtje të lartë proteinash.  Proteinat jo-themelore prodhohen nga trupi ynë, por për prodhimin e tyre duhen proteinat e tjera që shërbejnë si katalizatorë. Projekt Kimi 3
 • 4.  Formimi i organeve të brendshme si mëlcia, muskujt, ligamentet, kockat etj. Ruajtja e formës trupore.  Përbëjnë 15% të trupit tonë.  Shërbejnë si katalizatorë.  Transportojnë oksigjenon në gjak.  Marrin pjesë në transportin aktiv të lëndëve ushqyese.  Nga to formohen edhe antirupat që mbrojnë trupin nga sëmundjet.  Rregullimi i hormoneve dhe matobolizmit të ushqimeve. Projekt Kimi 4
 • 5.  Proteinat ndahen në proteina me vlerë biologjike të lartë (treten shpejt) proteina me vlerë biologjike të ulët (treten me vështirësi)  Proteina e hirrës - thartirat, ka vlerën më të lartë bilogjike pra është kualiteti më i lartë i proteinës dhe tretet shumë shpejt në organizëm.  Proteina e kazeinës - proteina e qumështit. Ka vlerën mesatare biologjike dhe tretet më ngadalë në organizmin e njeriut.  Proteina e sojës - bizelja, fasulja, arrat, kikirikat, etj. ka vlerën më të ulët biologjike dhe tretet shumë ngadalë në organizmin e njeriut. Projekt Kimi 5
 • 6.  Proteina e plotë është ajo proteinë e cila përmban 9 amino acidet themelore pra është proteinë e kompletuar dhe është shumë e rëndësishme për shëndetin e njeriut.  Proteinë të plotë përmbajnë: hirra, vezët, qumështi, djathi, kosi, mishi i bardhë i pulës, mishi i peshkut, mishi i kuq (bifteku,përshuta),etj.  Proteina e mangët - e paplotë është proteinë e pakompletuar sepse i mungojnë 2 apo 3 amino acide nga 9 amino acidet themelore, pra nuk i ka të gjitha amino acidet themelore.  Edhe kjo proteinë është e dobishme për shëndetin e njeriut dhe ka mundësi të kompletohet, të bëhet proteinë e plotë.  Proteinë të mangët-paplotë përmbajnë: drithërat, bizelja, fasulja, kikirikat, arrat, farat, Projekt Kimi 6
 • 7.  Mungesa e proteinës rezulton në lodhje të përgjithshme të njeriut, në dobësimin e muskujve dhe indeve, në ndjeshmëri ndaj infeksioneve, dhe gjithashtu shfaqë dëshirën për konsumimin më të madh të sheqernave gjatë ditës, siç është çokollata dhe ëmbëlsirat tjera të cilat mund të shkaktojnë trashjen - rritjen e peshës trupore.  Më parë, në bazë të disa studimeve është menduar se konsumimi i lartë i ushqimit me proteina  mund ti shkaktojë stres veshkëve dhe mëlqisë sepse këto organe duhet të punojnë më tepër në mënyrë që të nxjerrin materiet toksike të mbetura nëpërmjet urinës, dhe gjithashtu mund të shkaktojë humbjen e kalciumit të eshtrave nëpërmjet urinës.  Kurse tani studimet e fundit tregojnë se përdorimi i lartë i ushqimit me proteina nuk mund të shkaktojë kurfarë stresi veshkëve dhe mëlqisë, sepse proteina është substancë termogjenike e cila mund të lirohet nga trupi edhe nëpërmjet nxehtësisë. Projekt Kimi 7
 • 8.  Lipidet (lipos-gr-yndyrë) në përgjithësi përkufizohen si yndyrëra të patretshme në ujë, por treten në tretës tjerë organik p.sh. tretës të lipideve janë acetoni ose benzeni. Në natyrë ndodhen edhe si molekula të tilla si vajra, kolesterole, sterole, vitamina(A, D, E dhe K ), monogliceride, digliceride, fosfolipide, etj. Funksionet kryesore biologjike të lipideve janë: depozitimi i energjisë, veprojnë si komponentë strukturor në membranën qelizore, dhe si molekula sinjalizuese. Projekt Kimi 8
 • 9.  Lipidet janë një grup komponimesh që kanë shumë funksione biologjike, të tilla si komponente strukturore në membranën qelizore, deponimin e burimeve të energjisë etj. Lipide në përgjithësi janë hidropfobik apo amfifilike të vogla që kanë origjinë tërësisht ose pjesërisht nga dy lloje substancash biokimike: ketonet dhe grupet izofrene. Duke marrë parasysh këtë, lipidet ndahen në:  alkine yndyrore  glicerolipide  glicerofosfolipide  sfingolipide  saharolipide  poliketone (ketone të përbëra) Projekt Kimi 9
 • 10.  Yndyrnat janë bazë, në shumë procese të organizmit dhe janë një formë e përqendruar e energjisë. Marrja e tepruar e yndyrnave, mund të çojë në dhjamosje. Mishi, djathi, vaji i palmës, vaji i arrës së kokosit, dhjamërat e kafshëve, vezët, peshqit, arrat, kanë yndyrna të tretshme.  Obeziteti është një ndër sëmundjet më shqetësuese të të gjithë shoqërisë njerëzore sot. Obeziteti vjen si pasojë mbiushqyerjes, sidomos me yndyrna, të cilat duke qenë se nuk konsumohen energjikisht depozitohen si dhjam.  Sipas disa kërkimeve arsyeja që ne na pëlqejnë kaq shumë yndyrnat është fakti se edhe vetë truri jonë përbëhet nga 50% ynfyrë (mielina dhe membrama e neuroneve) Projekt Kimi 10
 • 11.  Karbohidratet janë materie të përbëra nga karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni, dhe zakonisht kategorizohen si sheqera,nisheste dhe fibra.  Sheqeri i cili gjendet në përmbajtjen e ushqimit përcaktohet si monosaharid apo dysaharid.  Monosaharidet janë njësi e vetme e sheqerit dhe kur shumë njësi të tilla lidhen, atëherë formohen nishestet (karbohidratet që gjenden në bimë) dhe glikogjeni (karbohidrate që ruhen në trupin e njeriut).Në monosaharide bëjnë pjesë:glukoza (e njohur si sheqeri i gjakut), fruktoza (sheqeri i pemëve),dhe galaktoza. Projekt Kimi 11
 • 12.  Karbohidratet e thjeshta-(sheqer i thjeshtë), janë monosaharidet dhe dysaharidet.  Karbohidratet e thjeshta treten shpejtë në organizëm dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak shumë shpejtë. Në këtë rast pankreasi detyrohet të prodhojë më shumë insulinë e cila merr glukozën më shpejtë nga gjaku dhe e ruan atë si glikogjen apo yndyrë në trupin e njeriut, në mënyrë që të rikthehet niveli normal i sheqerit në gjak.  Karbohidratet e thjeshta janë: sheqeri i bardhë-sukroza, ëmbëlsirat,tortet,kiflet,pijet e gazuara,lëngjet me sukroze- sheqer të përpunuar, qokolata,bombonet,biskotat,qipsat dhe gjithë artikujt që përmbajnë sheqer të rafineruar. Projekt Kimi 12
 • 13.  Karbohidratet e përbëra-(sheqer natyral) janë polisaharidet të cilat formohen nga bashkimi i tri apo më shumë njësive të sheqerit.  Karbohidratet e përbëra treten dhe depërtojnë në gjak më ngadalë, diku për 1 deri 3 orë, çka do të thotë se niveli i sheqerit në gjak rritet ngadalë dhe mbetet i qëndrueshëm, dhe në këtë rast pankreasi detyrohet të prodhoj vetëm një sasi të vogël të insulinës.Kjo mundëson të kemi energji për një kohë më të gjatë dhe mos të ndihemi të uritur.  Karbohidratet e përbëra janë: drithërat, orizi, pemët, patatet, domatet, qumështi dhe produktet e qumshtit,lëngjet pa sheqer shtesë-të bardhë, shpagetat, gruri, bizelja, fasulja.  Karbohidratet e përbëra janë shumë të rëndësishme për shëndetin e njeriut, janë ushqime jetësore sepse përmbajnë shumë vitamina dhe minerale si: vitaminat B,vitamin E, zink, magnezium, hekur dhe gjithashtu rrisin rezervat e energjisë së deponuar. Projekt Kimi 13
 • 14.  Karbohidratet me indeks glikemik të lartë edhe pse mund të jenë disa karbohidrate të përbëra (si patatet e pjekura dhe orizi i bardhë) ato treten shpejtë në organizëm dhe rrisin shumë shpejtë nivelin e sheqerit në gjak që do të thotë se nuk janë shumë të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për personat me sëmundje të diabetit-sheqerit te të cilët rritja e nivelit të sheqerit në gjak mund të shkaktojë probleme të mëdha shëndetësore.  Karbohidratet me indeks glikemik të ulët të cilat gjithashtu mund të jenë disa karbohidrate të thjeshta (siç janë pemët) treten më ngadal dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak më ngadal që do të thotë se janë shumë të nevojshme dhe të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për personat me sëmundje të diabetit-sheqerit. Projekt Kimi 14