Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi

F
FacebookSoftware Engineer em Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Kimi
Elementët kimik në trupin e njeriut.
X-G 2014-2015
Naim Frashëri
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
65% oksigjen
18% karbon
10% hidrogjen
3% azot
1,6% kalcium
1% fosfor
0,35% kalium
0,15% klor
0,15% natrium
0,05% magnez
0,25% squfur
0,008% hekur
0,00004% jod.
Elementet e gr.1A jane shume te
rendesishem ne dieten e njeriut
sepse ato formojne perberje, te
cilat jane te pranishme ne
organizem ne formen e tretesirave
jonike.Te gjitha jonet mbajne
ngarkesa elektrike, keshtu ato jane
tretesira elektolitike mjaft te
mira.Dy jonet me te rendesishme
qe gjenden ne trupin e njeriut jane
jonet K+ dhe Na+.Perqendrimet
jonormale elektrolitike ne serumet
e gjakut mund te ndikojne ne
shfaqjen e semundjeve te
ndryshme.
Oksigjeni është element shumë i përhapur sa që pa të nuk mund të
paramendohet jeta. Kështu dy të tretat (diku reth 65%) e trupit të njeriut
përbëhen nga ky element i pazëvendësushëm. Këtë element në trupin e
njeriut e gjemë në formë të ujit.Oksigjeni është gaz i cili nuk digjet por e
ndihmon djegjen.Oksigjeni së bashku me hidrogjenin formojn ujin i cili
është komponimi më i përhapur në natyrë. Oksigjeni gjendet ne dy
modifikime alotropike si oksigjen i zakonshem (O2)dhe ozon (O3)
Perdorimi: Oksigjeni eshte perberesi kryesor i ajrit.Bimet e gjelberta e
krijojn oksigjenin gjate procesit te fotosintezes,ndersa njerzit dhe
shtazet e shfrytezojn ate gjate procesit te frymemarrjes dhe e lirojn
dyoksidin e karbonit.Oksigjeni eshte i nevojshem per fymemarrje,per
zhytesit,alpinistet,pilotet,perdoret ne mjeksi per ta letesuar
frymemarrjen e te te semureve,perdoret si lende per ta ndihmuar
djegjen.
Karboni (18%) është sinonim me jetën. Roli i saj
kryesor është për shkak të faktit se ajo ka katër
faqet lidhjes që lejojnë për ndërtimin e gjata,
zinxhirët komplekse të molekulave. Për më tepër,
lidhjet e karbonit mund të formohen dhe të thyhen
me një sasi modeste të energjisë, duke e lejuar për
kiminë organike dinamike që shkon në qelizat tona.
Ushqim që ne hamë përmban atomet radioaktive të
tilla si karbon.Ne vazhdimisht rinovojmë sasinë e
karbonit radioaktiv në trupin tonë.
Hidrogjeni është një gas, ky eshte elementi i pare i
tabeles periodike te elementeve. Hidrogjeni ka
vetem një elektron ne shtresen e pare elekronike,
kjo shtrese për të qenë e plotë duhet të ketë dy
elektone. Masa atomike e hidrogjenit eshte
1.008g/mol. Në bërthamën e tij ky element
përmban një proton që ka ngarkesë positive dhe në
shtresën e jashtme një elektron me ngarkesë
negative.Hidrogjeni eshte elementi me izakonshem
ne gjithesi e njekohesisht ka edhe atomet me te
vogla.
Përdorimet
-për të mbajtur qelizat në temperatura të ulëta
në laboratorë
në kriogjinikë
-si burim i gazit shumë të thatë të azotit
-për ruajtjen dhe transportimin e produkteve
ushqimore
-në krioruajtjen e gjakut, qelizave riprodhuese
Organizmi yne permban sasi te medha azoti, i cili luan nje rol
kryesor ne strukturen e proteinave. Kap peshen prej 3% ne trup.
Azoti eshte perberes I proteinave, acideve berthamore etj. Azoti ne
gjendje gazi gjendet ne mushkeri, nga qe ky element merret nga
frymemarrja.
• Eshte nje element mineral qe perben 1.5 deri ne 2 per qind te
peshes se trupit te personat e rritur. Nga kjo sasi, 99 per qind e
kalciumit gjendet ne kocka dhe te dhembet. Marrja e
mjaftueshme e Kalciumit eshte e domosdoshme per rritjen e
kockave. Marrja jo e mjaftueshme e tij gjate adoleshences dhe
rinise e ve individin ne rrezik per zhvillimin e osteporozes ne
jeten e mevonshme.
• Sasia e nevojshme e Kalciumit ne dite eshte 1200 mg dhe kjo
mund te merret gjate konsumimit ne tre vakte ne dite te
produkteve e permbajne Kalcium, si: qumesht, kos, djathe etj.
• Sherben ne punen e membranes, drejton ngacmimet e nervave,
rregullon tkurrjen e muskujve dhe mpiksjen e gjakut.
• Per thithjen e Ca nga zorret ndikon vitamina D. Meqenese
metabolizmi I ketij minerali ka lidhje te ngushta me fosforin,
eshte e domosdoshme qe bashke me Ca te merren dhe sasi P, sic
jane proteinat shtazore.
• mungesa e marrjes se ca ne sasine e nevojshme te femijet e
vegjel, provokon shfaqjen e rakitit, tek te rriturit osteporozen
• Perben 1% te peshes se trupit. Luan nje rol kryesor ne organizmin e
njeriut, kryesisht ne procesin e marrjes apo te clirimit te energjive te
organizmit.
• Fosfor ka ne berthamat e seciles qelize. Ai eshte pjese e acideve
berthamore, perberes energjetik dhe zbutes.
• I bashkohet kockave, duke u lidhur me elemente te tjere si hekuri,
potasi, natruimi, magnezi dhe kalciumi. Ai eshte I rendesishem per
riprodhim, rritjen e muskujve dhe furnizon nervat me lende
ushqimore.
• E permbajne ne rradhe te pare: mishi, peshku, vezet, arrat dhe ne
disa perime si dhe mielli, brumerat dhe buka.
• Eshte elementi me i bollshem ne qelize.
• Trupi permban rreth 250 miligrame kalium.
• Qeliza luan nje rol te rendesishem ne reagimet energjike,
sintezen e proteinave, si dhe ne ruajtjen e ekuilibrit te
acideve ne trup, ne punen e membranes, shtytjeve nervore,
tkurrjen muskulore, ndihmon ne terheqjen e O2 dhe
menjanon helmimet nga indet.
• Megjithese eshte e nevojshme ekzistenca e kaliumit ne
regjimin ushqimor, informacioni lidhur me nevojen e sasise
minimale te tij eshte i pakte.
• Por studimet shkencore tregojne se ushqimet bimore jane te
pasura me kete element. Joni I Kaliumit eshte gjetur ne
citoplazmen e qelizave.
• Na eshte I rendesishem ne punen e nervave dhe te muskujve. .
• Eshte elementi me i bollshem ne likuidin (lengun) e jashtem te qelizave.
• Si nje elektrolit ne likuidet jashte qelizes, natriumi ndihmon ne ruajtjen e presionit osmotik
jashte membranes se qelizes dhe ka nje ndikim te njejte si kaliumi brenda qelizes per ruajtjen
natyrale te balances se ujit.
• Nevoja ditore per te eshte llogaritur nga 3 ne 7 gr. Njeriu e merr Na nga ushqimet natyrore
dhe nje pjese ne formen e kripes se kuzhines, pastaj ajo thithet ne zorre.
• Nxjerrja nga organizmi behet kryesisht me ane te veshkave. Permbajtja e Na ne sallamet dhe
salcicet varet nga sasia e kripes qe u hidhet.
• Sot Na perdoret ne prodhimin e kaucukut artificial, prodhimin e llambave me gaz te rralluar,
me drite te verdhe.
• Ata jane burime te fuqishme drite dhe perdoren per ndricim rrugesh.
• Kloruri I Na ndihmon ne organizimin e rruazave te kuqe te gjakut.
• Ai percakton ritmin e zemres, ruan aftyesine e nxitjes se muskujve.
• Mungesa e plote e klorurit te Na sjell vdekjen, kurse mungesa e pjesshme sjell crregullime te
rendesishme. perme dhe te poshtme.
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
• Ne momentet e lindjes, ne trupin e
njeriut ndodhet 0.5 gr, ndersa ne
moshe te rritur ne trup ai ka nje sasi
21-28 gr, ku 50-60% ndodhet ne
kocka dhe roli kryesor i tij eshte ne
qelizat nervore per te lehtesuar
funksionimin e tyre.
• Ai eshte element perberes I enzimave
ne trup. Magnezi gjendet me shumice
ne ujerat e Detit te Vdekur, si dhe ne
ujera oqeanesh.
• Pa magnez nuk ka klorofil dhe pa
klorofil nuk ka jete. Kriperat e
Magnezit perdoren si purgative.
• Magnezi eshte perberes I duraluminit,
I cili perdoret ne prodhimin e
dritareve, dyerve, avioneve.
• Ndodhet ne cdo qelize te trupit te
njeriut. Me teper ndodhet ne floke,
lekure dhe thonj.
• Squfuri vepron si nje element
antihelmues, duke u perzier me
perberesit helmues dhe i shnderron ata
ne te pademshem apo i eliminon
plotesisht.
• Eshte perberes I shume aminoacdeve
dhe proteinave.
• Ne menyre te natyrshme, sasia e tij varion nga 3 ne 5 gr. Por edhe
kjo eshte e ndryshueshme, sepse varet nga mosha, gjinia,
madhesia, shendeti dhe sasia e rezervuar e tij ne trup.
• Ne te vertete, hekuri eshte nje lende me ngjyre gjaku qe
transporton oksigjen te mjaftueshem per frymemarrje dhe gaz
karbonik (dioksid karboni) nga qelizat ne mushkeri. cdo dite, trupi
yne me ane te ushqimit perfiton 10 deri 30 miligrame hekur. .
• Sasia e hekurit në gjakun e njeriut do të mjaftonte për një gozhdë.
Kjo sasi kur lidhet me oksigjenin merr ngjyrë të kuqe, kjo është
arsyeja që gjaku i njeriut të ketë këtë ngjyrë, të përafërt me
ngjyrën e ndryshkut (tek hekuri në natyrë).
• Adoleshenteve u duhet shume hekur per te ndihmuar qelizat e reja
muskulare te zhvilluara te thithin oksigjenin per energjine.
• Nje defekt I hekurit do te shkaktoje anemone, e cila con ne lodhje,
konfuzion mendor dhe dobesi.
• Djemte kane nevoje per 12 mg ne dite, ndersa vajzat per 15 mg ne
dite. Hekur permbajne produktet e mishit, bishtajat, dritherat
integrale, perimet jeshile, si spinaq, brokoli etj.
• Pamjaftueshmeria e Fe con ne anemi .Disa lende qe pengojne ne
perthithjen e Fe jane: fosfatet, filtatet dhe qumeshti dhe disa ilace.
• Ai ndodhet ne te gjitha qelizat e trupit, por 70-80 % e sasise se jodit
ndodhet ne gjendrat e tiroideve.
• Kjo lende eshte pjeserisht ne formen e hormoneve te trioksines qe
sintetizohet nga gjendra e tiroideve dhe luan nje rol te rendesishem ne
forcimin dhe metabolizmin e trupit.
• Jodi qe merret nga ushqimet perthithet nga zorret, kalon ne gjak dhe
fiksohet me shpejtesi nga qelizatper te sintetizuar hormonin e kesaj gjendre
(tiroksinen).
• Mungesa e jodit eshte faktori kryesor I gushes endemike e cila luftuhet me
an ate kripes se jodizuar.
• Ne 1940, shkencetaret konstatuan se njerezit te cilet, jetonin ne komuntitete qe
perdornin uje te pasuruar me perqendrime te larta te joneve fluor F-, kishin
probabilitet me te ulet per te patur problem me dhembet sesa njerezit e tjere.
• Peshtyma mund te furnizoje me jone hidroksil dhe mund te formohet nje apatit I ri,
por ky process ndodh shume ngadale.
• Ne qofte se jonet e fluorit jane te pranishme ne peshtyme, fomohet nje sasi e re,
fluorapatiti.
• 5Ca2+ + 3PO4
3- + F- = Ca5(PO4)3F
• Fluorapatiti I reziston sulmeve te acideve, keshtu qe zmalti I dhembeve I reziston
prishjes shume me mire se zmaltet te cilet, nuk jane te trajtuar me fluor.Por nga ana
tjeter perqendrime shume te larta te fluorit jane shume te rrezikshme ne jeten e
qenieve te gjalla.
• Ne njohim qe sasira te medha te fluorit mund te shkaktojne njollat lara-lara ne kafe te
dhembeve. Kjo semundje ndodh atehere kur nje person merr nje sasi shume te
madhe fluori, pervec asaj sasie qe merr ne ujin e pishem.
• Fluori eshte nje microelement qe gjendet ne shume inde te organizmit por kryesisht
ne kocka dhe dhembe. Bashke me Ca, P dhe vitaminat Fluori luan nje rol te
rendesishem ne formimin e zmalti dhe dhembeve dhe I reziston infeksioneve.
• Shumica e klorideve futen ne uje per vrasjen e mikrobeve. Ndaj pirja,
larja ose notime me uje te klorur mund te shtoje rrezikun e kancerit te
fshikezave urinare. Shumica e klorideve ka kimikatin e ashtu quajtur tri
– halo – metan.
• Per te zbuluar demet nga trihalometanet kerkuesit kontrolluan 1219
burra dhe 1271 gra me kancer ne qesken e urines.
• Ata gjeten se kanceret shtohen nga pirja e ujit te klorinuar dhe notimi
ne ato ujera. Njerezit qe marrin uje te pishem ne shtepi me me shume
se 49 mikrogram per liter trihalometane jane me te rrezikuar nga
kanceri I fshikezave urinare, sesa kur ka nen 8 mikrogram per liter.
• Tek ata qe pijne uje te klorur rreziku I kancerit eshte 35% me I madh se
ata qe nuk e pijne, ndersa larjet ne pellgje rritin rrezikun deri ne 57%.
• Edhe ata qe qendrojne gjate ne vaska ose jetojne ne komuna me nivele
te larta trihalometani jane me te rrezikuar nga kanceri I meshikezave te
urines.
• Kur trihalometani thithet nepermjet lekures ose mushkerive, tek ai
mund te kete me shume kancerogjen, sepse nuk I nenshtrohet largimit
Lendet ushyese Ushqimet qe I
permbajne
Ndikimi ne trupin tone
Kalciumi (Ca) Spinaq, qumesht, kos,
djathe, etj.
Forcon kockat dhe
dhembet,ndikon ne
funksionimin e nervave,
gjendrave dhe muskujve
Magnezi (Mg) Fasule te zeza,
thjerreza, kikirike
Ushqen rreth 300 enzimat te
cilat mbajne aktiv trupin tone
Zinku (Zn) Melci, mish, peshk, e
verdha e vezes,
midhjet
Ndihmon ne sherimin e
plageve, ne funksionimin e
trurit, ne rritjen dhe ne
zhvillimin e trupit, si dhe ne
punen e sistemit tone imunitar
• 1.Antimoni vjen nga djegjet e fosileve .100mg te tij shkaktojne vdekjen.
• 2.Arseniku vjen nga pesticidet .130mg shkaktojne kancer
• 3.Kadmiumi vjen nga prodhimi i baterive ,llaqeve,detergjenteve.Shkakton
helmim.
• 4.Kromi vjen nga industria e galvanizmit.Shkakton kancer me se tepermi
te mushkerive.
• 5.Bakri eshte helmues vjen nga industria e perpunimit te bakrit.Shkakton
helmim dhe demton melçine.
• 6.Merkuri vjen nga insekticidet.Helmimet me merkur eshte dekjeprures.
• 7.Berliumi vjen nga djegjet e fosileve .Shkakton kancer.
• 8.Nikeli vjen nga perdorimi si katalizator dhe perberes çeliqeve speciale
eshte teper helmues.
• 8.Selenivjen nga perdorimi i gomes ,industrine elektronike,eshte
vdekjeprures dhe kancerogjen.
• 9.Plumbi vjen nga shkarkimmet e tetraetilit te plumbit eshte helmues dhe
kancerogjen.
• 10.Zinku vjen nga derdhjet fonderike ne industri eshte helmues.
• Elementet e lartpermendur jane perdorur per te eleminuar figura te ndryshme
per te cilet historia tregon se arseniku dhe te tjere jane nder me te perdorurit
sepse doza te vogla te tj sjellin nje vdekje te ngadalte dhe te dhimshme.
• Napoleon Bonaparti
Vdekja: 1821
Dëshira e fundit: Që flokët e tij të priteshin dhe t’u ndaheshin miqve
Në një rastësi të çuditshme, analizat e fundit të disa prej fijeve të flokut që janë
ruajtur nga miqtë e tij, u zbulua se përmbanin sasi të madhe arseniku. Simptomat e
tij para vdekjes ngjajnë me helmimin nga arseniku. Ekzistojnë spekulime se muret e
dhomës së Bonapartit përmbanin arsenitk (jo e pazakonshme në atë kohë) dhe se
ishte pikërisht ambienti që e vrau, por të tjerë thonë se ai u helmua pak nga pak
nga anglezët.
• Vladimir Lenin
Themeluesi i komunizmit rus, Vladimir Lenin ka vdekur pasi u helmua nga pasuesi i
tij politik, Josef Stalin. Kjo thuhet në një teori të historianit, Lev Lurie. Sipas këtij
historiani kur Lenini po vuante nga disa sëmundje, Stalini ia shkurtojë rrugën për në
botën tjetër. Por ende nuk eshte zbuluar helmi. “Gjëja më e bukur është se truri i
Leninit ende ruhet në Moskë, kështu që mund ta investigojmë këtë çështje”,
shprehet historiani. Lenini në vitin 1921, harrojë shumicën e fjalëve dhe iu desh të
mësonte shqiptimin dhe shkrimin e tyre me dorën e majtë . Më vonë ai mbeti i
paralizuar në një krah dhe nuk ishte në gjendje të fliste. Nga autopsia u zbulua enët
e gjakut në tru i kishte shumë të ngurtësuara. Te gjitha keto mbeten nje mister per
shkencetaret te cilet i jane ven epunes te zbulojne elementin.Por mendohet se si
cdo burre te madh shteti edhe ate e kane helmuar me nje substansce teper te me
veprim progresiv dhe vdekjeprures si arseniku ose antimoni
1 de 23

Recomendados

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.5K visualizações30 slides
Hekuri ,elementi kimik me vlere... por
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.9K visualizações7 slides
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. por
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
24.8K visualizações27 slides
Mjedisi dhe njeriu por
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuKlarisa Klara
29.2K visualizações5 slides
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.8K visualizações34 slides
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
53K visualizações27 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut por
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
26.4K visualizações20 slides
Sëmundjet gjenetike por
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.8K visualizações15 slides
shkrimtaret e brezit te humbur por
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
47.4K visualizações12 slides
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.3K visualizações9 slides
turizmi ne shqiperi por
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
16.1K visualizações8 slides
Hebrenjtë në Shqipëri por
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K visualizações13 slides

Mais procurados(20)

Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut por irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.4K visualizações
Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.4K visualizações
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.3K visualizações
turizmi ne shqiperi por manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K visualizações
Hebrenjtë në Shqipëri por DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K visualizações
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone por Jugerta Poçi
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi32K visualizações
Prodhimi i energjise por roberto1723
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto172323.1K visualizações
Iris por I'ris Azizolli
IrisIris
Iris
I'ris Azizolli16.1K visualizações
Gazeta e shkolles por Mirsad - New
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K visualizações
Komunizmi ne Shqiperi por Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K visualizações
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem por ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.2K visualizações
prilli i thyer BISEDA LETRARE por manomano46
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
manomano4691.4K visualizações
Historia e zhvillimit te matematikes por Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.7K visualizações
Projekt ne fizike por Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K visualizações
Mjedisi por Klarisa Klara
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.8K visualizações
Siguria e fëmijëve në internet por enis vladi
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi18.1K visualizações
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.9K visualizações
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike por koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.3K visualizações

Destaque

Kimia por
KimiaKimia
KimiaHome
78.1K visualizações46 slides
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
38.8K visualizações32 slides
Projekt kimi (1) por
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
42.2K visualizações20 slides
Kimi por
KimiKimi
KimiDenaida Taragjini
12.1K visualizações45 slides
elementet kimik dhe roli i tyre por
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreFranceskasita
18.5K visualizações29 slides
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut por
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Google
7.4K visualizações21 slides

Destaque(20)

Kimia por Home
KimiaKimia
Kimia
Home78.1K visualizações
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por koralda
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda38.8K visualizações
Projekt kimi (1) por ermela01
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K visualizações
elementet kimik dhe roli i tyre por Franceskasita
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita18.5K visualizações
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut por Google
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Google7.4K visualizações
Projekt kimi por Ueda Rrukaj
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
Ueda Rrukaj25.2K visualizações
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona. por An An
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
An An126.8K visualizações
Tic-information project por Facebook
Tic-information projectTic-information project
Tic-information project
Facebook984 visualizações
Chirality and its biological role (Albanian language) - www.wespeakscience.com por Zeqir Kryeziu
Chirality and its biological role (Albanian language) - www.wespeakscience.comChirality and its biological role (Albanian language) - www.wespeakscience.com
Chirality and its biological role (Albanian language) - www.wespeakscience.com
Zeqir Kryeziu3.8K visualizações
Dr. musli vërbani bazat në usulul fikh(për fillestarë) por Libra Islame
Dr. musli vërbani  bazat në usulul fikh(për fillestarë)Dr. musli vërbani  bazat në usulul fikh(për fillestarë)
Dr. musli vërbani bazat në usulul fikh(për fillestarë)
Libra Islame751 visualizações
elementet kimike ne organizmin e njeriut por Gezim Zim
elementet kimike ne organizmin e njeriutelementet kimike ne organizmin e njeriut
elementet kimike ne organizmin e njeriut
Gezim Zim4.8K visualizações
kimi por Ylli Duva
kimi kimi
kimi
Ylli Duva1.1K visualizações
Kimi por hasanmusaj
KimiKimi
Kimi
hasanmusaj9.9K visualizações
kimi gjimnazi sami frasheri por elonaharizi
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
elonaharizi7.2K visualizações
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K visualizações
Azoti prezentacia por nanalomadze2010
Azoti prezentaciaAzoti prezentacia
Azoti prezentacia
nanalomadze20101.9K visualizações
Ju perzantojm por erzakollcaku
Ju perzantojmJu perzantojm
Ju perzantojm
erzakollcaku6.1K visualizações
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku por Monika Pahumi
M.p letërsia filobiblike gjon buzukuM.p letërsia filobiblike gjon buzuku
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku
Monika Pahumi10.1K visualizações
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM por Altin Emiri
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri10.2K visualizações

Similar a Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi

Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut por
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutLejdia Pashaj
6.3K visualizações10 slides
PROJEKT.pptx por
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxssuser47ddfa
33 visualizações23 slides
Roli i elementeve ne organizmin tone por
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Klodjan Hoxha
989 visualizações17 slides
Projekt 2 por
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2Mersi
1.7K visualizações28 slides
Elementët kimikë por
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë Esmer Alda
19.6K visualizações41 slides
Kimia ne jeten e perditshme por
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.7K visualizações14 slides

Similar a Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi(20)

Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut por Lejdia Pashaj
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Lejdia Pashaj6.3K visualizações
PROJEKT.pptx por ssuser47ddfa
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptx
ssuser47ddfa33 visualizações
Roli i elementeve ne organizmin tone por Klodjan Hoxha
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha989 visualizações
Projekt 2 por Mersi
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
Mersi 1.7K visualizações
Elementët kimikë por Esmer Alda
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K visualizações
Kimia ne jeten e perditshme por Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K visualizações
Elementet kimike por Dritan Baha
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha5.1K visualizações
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K visualizações
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina por #MesueseAurela Elezaj
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
#MesueseAurela Elezaj10.4K visualizações
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme. por Eva Ciciku
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Eva Ciciku30.6K visualizações
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet por Burim Derveni
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Burim Derveni52K visualizações
Nutricioni por melita luci
NutricioniNutricioni
Nutricioni
melita luci822 visualizações
Kimi..... por Eldaa3
Kimi.....Kimi.....
Kimi.....
Eldaa3124 visualizações
KIMI por Armando Selvija
KIMIKIMI
KIMI
Armando Selvija662 visualizações
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet por Korba Ferizaj
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.5K visualizações
Një jetë e shëndetshme por Mario Peleshka
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka2.7K visualizações
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli por irena kotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli6.9K visualizações
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. por Darla Evangjeli
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Darla Evangjeli28K visualizações

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi

 • 2. Kimi Elementët kimik në trupin e njeriut. X-G 2014-2015 Naim Frashëri
 • 4. 65% oksigjen 18% karbon 10% hidrogjen 3% azot 1,6% kalcium 1% fosfor 0,35% kalium 0,15% klor 0,15% natrium 0,05% magnez 0,25% squfur 0,008% hekur 0,00004% jod.
 • 5. Elementet e gr.1A jane shume te rendesishem ne dieten e njeriut sepse ato formojne perberje, te cilat jane te pranishme ne organizem ne formen e tretesirave jonike.Te gjitha jonet mbajne ngarkesa elektrike, keshtu ato jane tretesira elektolitike mjaft te mira.Dy jonet me te rendesishme qe gjenden ne trupin e njeriut jane jonet K+ dhe Na+.Perqendrimet jonormale elektrolitike ne serumet e gjakut mund te ndikojne ne shfaqjen e semundjeve te ndryshme.
 • 6. Oksigjeni është element shumë i përhapur sa që pa të nuk mund të paramendohet jeta. Kështu dy të tretat (diku reth 65%) e trupit të njeriut përbëhen nga ky element i pazëvendësushëm. Këtë element në trupin e njeriut e gjemë në formë të ujit.Oksigjeni është gaz i cili nuk digjet por e ndihmon djegjen.Oksigjeni së bashku me hidrogjenin formojn ujin i cili është komponimi më i përhapur në natyrë. Oksigjeni gjendet ne dy modifikime alotropike si oksigjen i zakonshem (O2)dhe ozon (O3) Perdorimi: Oksigjeni eshte perberesi kryesor i ajrit.Bimet e gjelberta e krijojn oksigjenin gjate procesit te fotosintezes,ndersa njerzit dhe shtazet e shfrytezojn ate gjate procesit te frymemarrjes dhe e lirojn dyoksidin e karbonit.Oksigjeni eshte i nevojshem per fymemarrje,per zhytesit,alpinistet,pilotet,perdoret ne mjeksi per ta letesuar frymemarrjen e te te semureve,perdoret si lende per ta ndihmuar djegjen.
 • 7. Karboni (18%) është sinonim me jetën. Roli i saj kryesor është për shkak të faktit se ajo ka katër faqet lidhjes që lejojnë për ndërtimin e gjata, zinxhirët komplekse të molekulave. Për më tepër, lidhjet e karbonit mund të formohen dhe të thyhen me një sasi modeste të energjisë, duke e lejuar për kiminë organike dinamike që shkon në qelizat tona. Ushqim që ne hamë përmban atomet radioaktive të tilla si karbon.Ne vazhdimisht rinovojmë sasinë e karbonit radioaktiv në trupin tonë.
 • 8. Hidrogjeni është një gas, ky eshte elementi i pare i tabeles periodike te elementeve. Hidrogjeni ka vetem një elektron ne shtresen e pare elekronike, kjo shtrese për të qenë e plotë duhet të ketë dy elektone. Masa atomike e hidrogjenit eshte 1.008g/mol. Në bërthamën e tij ky element përmban një proton që ka ngarkesë positive dhe në shtresën e jashtme një elektron me ngarkesë negative.Hidrogjeni eshte elementi me izakonshem ne gjithesi e njekohesisht ka edhe atomet me te vogla.
 • 9. Përdorimet -për të mbajtur qelizat në temperatura të ulëta në laboratorë në kriogjinikë -si burim i gazit shumë të thatë të azotit -për ruajtjen dhe transportimin e produkteve ushqimore -në krioruajtjen e gjakut, qelizave riprodhuese Organizmi yne permban sasi te medha azoti, i cili luan nje rol kryesor ne strukturen e proteinave. Kap peshen prej 3% ne trup. Azoti eshte perberes I proteinave, acideve berthamore etj. Azoti ne gjendje gazi gjendet ne mushkeri, nga qe ky element merret nga frymemarrja.
 • 10. • Eshte nje element mineral qe perben 1.5 deri ne 2 per qind te peshes se trupit te personat e rritur. Nga kjo sasi, 99 per qind e kalciumit gjendet ne kocka dhe te dhembet. Marrja e mjaftueshme e Kalciumit eshte e domosdoshme per rritjen e kockave. Marrja jo e mjaftueshme e tij gjate adoleshences dhe rinise e ve individin ne rrezik per zhvillimin e osteporozes ne jeten e mevonshme. • Sasia e nevojshme e Kalciumit ne dite eshte 1200 mg dhe kjo mund te merret gjate konsumimit ne tre vakte ne dite te produkteve e permbajne Kalcium, si: qumesht, kos, djathe etj. • Sherben ne punen e membranes, drejton ngacmimet e nervave, rregullon tkurrjen e muskujve dhe mpiksjen e gjakut. • Per thithjen e Ca nga zorret ndikon vitamina D. Meqenese metabolizmi I ketij minerali ka lidhje te ngushta me fosforin, eshte e domosdoshme qe bashke me Ca te merren dhe sasi P, sic jane proteinat shtazore. • mungesa e marrjes se ca ne sasine e nevojshme te femijet e vegjel, provokon shfaqjen e rakitit, tek te rriturit osteporozen
 • 11. • Perben 1% te peshes se trupit. Luan nje rol kryesor ne organizmin e njeriut, kryesisht ne procesin e marrjes apo te clirimit te energjive te organizmit. • Fosfor ka ne berthamat e seciles qelize. Ai eshte pjese e acideve berthamore, perberes energjetik dhe zbutes. • I bashkohet kockave, duke u lidhur me elemente te tjere si hekuri, potasi, natruimi, magnezi dhe kalciumi. Ai eshte I rendesishem per riprodhim, rritjen e muskujve dhe furnizon nervat me lende ushqimore. • E permbajne ne rradhe te pare: mishi, peshku, vezet, arrat dhe ne disa perime si dhe mielli, brumerat dhe buka.
 • 12. • Eshte elementi me i bollshem ne qelize. • Trupi permban rreth 250 miligrame kalium. • Qeliza luan nje rol te rendesishem ne reagimet energjike, sintezen e proteinave, si dhe ne ruajtjen e ekuilibrit te acideve ne trup, ne punen e membranes, shtytjeve nervore, tkurrjen muskulore, ndihmon ne terheqjen e O2 dhe menjanon helmimet nga indet. • Megjithese eshte e nevojshme ekzistenca e kaliumit ne regjimin ushqimor, informacioni lidhur me nevojen e sasise minimale te tij eshte i pakte. • Por studimet shkencore tregojne se ushqimet bimore jane te pasura me kete element. Joni I Kaliumit eshte gjetur ne citoplazmen e qelizave.
 • 13. • Na eshte I rendesishem ne punen e nervave dhe te muskujve. . • Eshte elementi me i bollshem ne likuidin (lengun) e jashtem te qelizave. • Si nje elektrolit ne likuidet jashte qelizes, natriumi ndihmon ne ruajtjen e presionit osmotik jashte membranes se qelizes dhe ka nje ndikim te njejte si kaliumi brenda qelizes per ruajtjen natyrale te balances se ujit. • Nevoja ditore per te eshte llogaritur nga 3 ne 7 gr. Njeriu e merr Na nga ushqimet natyrore dhe nje pjese ne formen e kripes se kuzhines, pastaj ajo thithet ne zorre. • Nxjerrja nga organizmi behet kryesisht me ane te veshkave. Permbajtja e Na ne sallamet dhe salcicet varet nga sasia e kripes qe u hidhet. • Sot Na perdoret ne prodhimin e kaucukut artificial, prodhimin e llambave me gaz te rralluar, me drite te verdhe. • Ata jane burime te fuqishme drite dhe perdoren per ndricim rrugesh. • Kloruri I Na ndihmon ne organizimin e rruazave te kuqe te gjakut. • Ai percakton ritmin e zemres, ruan aftyesine e nxitjes se muskujve. • Mungesa e plote e klorurit te Na sjell vdekjen, kurse mungesa e pjesshme sjell crregullime te rendesishme. perme dhe te poshtme.
 • 15. • Ne momentet e lindjes, ne trupin e njeriut ndodhet 0.5 gr, ndersa ne moshe te rritur ne trup ai ka nje sasi 21-28 gr, ku 50-60% ndodhet ne kocka dhe roli kryesor i tij eshte ne qelizat nervore per te lehtesuar funksionimin e tyre. • Ai eshte element perberes I enzimave ne trup. Magnezi gjendet me shumice ne ujerat e Detit te Vdekur, si dhe ne ujera oqeanesh. • Pa magnez nuk ka klorofil dhe pa klorofil nuk ka jete. Kriperat e Magnezit perdoren si purgative. • Magnezi eshte perberes I duraluminit, I cili perdoret ne prodhimin e dritareve, dyerve, avioneve.
 • 16. • Ndodhet ne cdo qelize te trupit te njeriut. Me teper ndodhet ne floke, lekure dhe thonj. • Squfuri vepron si nje element antihelmues, duke u perzier me perberesit helmues dhe i shnderron ata ne te pademshem apo i eliminon plotesisht. • Eshte perberes I shume aminoacdeve dhe proteinave.
 • 17. • Ne menyre te natyrshme, sasia e tij varion nga 3 ne 5 gr. Por edhe kjo eshte e ndryshueshme, sepse varet nga mosha, gjinia, madhesia, shendeti dhe sasia e rezervuar e tij ne trup. • Ne te vertete, hekuri eshte nje lende me ngjyre gjaku qe transporton oksigjen te mjaftueshem per frymemarrje dhe gaz karbonik (dioksid karboni) nga qelizat ne mushkeri. cdo dite, trupi yne me ane te ushqimit perfiton 10 deri 30 miligrame hekur. . • Sasia e hekurit në gjakun e njeriut do të mjaftonte për një gozhdë. Kjo sasi kur lidhet me oksigjenin merr ngjyrë të kuqe, kjo është arsyeja që gjaku i njeriut të ketë këtë ngjyrë, të përafërt me ngjyrën e ndryshkut (tek hekuri në natyrë). • Adoleshenteve u duhet shume hekur per te ndihmuar qelizat e reja muskulare te zhvilluara te thithin oksigjenin per energjine. • Nje defekt I hekurit do te shkaktoje anemone, e cila con ne lodhje, konfuzion mendor dhe dobesi. • Djemte kane nevoje per 12 mg ne dite, ndersa vajzat per 15 mg ne dite. Hekur permbajne produktet e mishit, bishtajat, dritherat integrale, perimet jeshile, si spinaq, brokoli etj. • Pamjaftueshmeria e Fe con ne anemi .Disa lende qe pengojne ne perthithjen e Fe jane: fosfatet, filtatet dhe qumeshti dhe disa ilace.
 • 18. • Ai ndodhet ne te gjitha qelizat e trupit, por 70-80 % e sasise se jodit ndodhet ne gjendrat e tiroideve. • Kjo lende eshte pjeserisht ne formen e hormoneve te trioksines qe sintetizohet nga gjendra e tiroideve dhe luan nje rol te rendesishem ne forcimin dhe metabolizmin e trupit. • Jodi qe merret nga ushqimet perthithet nga zorret, kalon ne gjak dhe fiksohet me shpejtesi nga qelizatper te sintetizuar hormonin e kesaj gjendre (tiroksinen). • Mungesa e jodit eshte faktori kryesor I gushes endemike e cila luftuhet me an ate kripes se jodizuar.
 • 19. • Ne 1940, shkencetaret konstatuan se njerezit te cilet, jetonin ne komuntitete qe perdornin uje te pasuruar me perqendrime te larta te joneve fluor F-, kishin probabilitet me te ulet per te patur problem me dhembet sesa njerezit e tjere. • Peshtyma mund te furnizoje me jone hidroksil dhe mund te formohet nje apatit I ri, por ky process ndodh shume ngadale. • Ne qofte se jonet e fluorit jane te pranishme ne peshtyme, fomohet nje sasi e re, fluorapatiti. • 5Ca2+ + 3PO4 3- + F- = Ca5(PO4)3F • Fluorapatiti I reziston sulmeve te acideve, keshtu qe zmalti I dhembeve I reziston prishjes shume me mire se zmaltet te cilet, nuk jane te trajtuar me fluor.Por nga ana tjeter perqendrime shume te larta te fluorit jane shume te rrezikshme ne jeten e qenieve te gjalla. • Ne njohim qe sasira te medha te fluorit mund te shkaktojne njollat lara-lara ne kafe te dhembeve. Kjo semundje ndodh atehere kur nje person merr nje sasi shume te madhe fluori, pervec asaj sasie qe merr ne ujin e pishem. • Fluori eshte nje microelement qe gjendet ne shume inde te organizmit por kryesisht ne kocka dhe dhembe. Bashke me Ca, P dhe vitaminat Fluori luan nje rol te rendesishem ne formimin e zmalti dhe dhembeve dhe I reziston infeksioneve.
 • 20. • Shumica e klorideve futen ne uje per vrasjen e mikrobeve. Ndaj pirja, larja ose notime me uje te klorur mund te shtoje rrezikun e kancerit te fshikezave urinare. Shumica e klorideve ka kimikatin e ashtu quajtur tri – halo – metan. • Per te zbuluar demet nga trihalometanet kerkuesit kontrolluan 1219 burra dhe 1271 gra me kancer ne qesken e urines. • Ata gjeten se kanceret shtohen nga pirja e ujit te klorinuar dhe notimi ne ato ujera. Njerezit qe marrin uje te pishem ne shtepi me me shume se 49 mikrogram per liter trihalometane jane me te rrezikuar nga kanceri I fshikezave urinare, sesa kur ka nen 8 mikrogram per liter. • Tek ata qe pijne uje te klorur rreziku I kancerit eshte 35% me I madh se ata qe nuk e pijne, ndersa larjet ne pellgje rritin rrezikun deri ne 57%. • Edhe ata qe qendrojne gjate ne vaska ose jetojne ne komuna me nivele te larta trihalometani jane me te rrezikuar nga kanceri I meshikezave te urines. • Kur trihalometani thithet nepermjet lekures ose mushkerive, tek ai mund te kete me shume kancerogjen, sepse nuk I nenshtrohet largimit
 • 21. Lendet ushyese Ushqimet qe I permbajne Ndikimi ne trupin tone Kalciumi (Ca) Spinaq, qumesht, kos, djathe, etj. Forcon kockat dhe dhembet,ndikon ne funksionimin e nervave, gjendrave dhe muskujve Magnezi (Mg) Fasule te zeza, thjerreza, kikirike Ushqen rreth 300 enzimat te cilat mbajne aktiv trupin tone Zinku (Zn) Melci, mish, peshk, e verdha e vezes, midhjet Ndihmon ne sherimin e plageve, ne funksionimin e trurit, ne rritjen dhe ne zhvillimin e trupit, si dhe ne punen e sistemit tone imunitar
 • 22. • 1.Antimoni vjen nga djegjet e fosileve .100mg te tij shkaktojne vdekjen. • 2.Arseniku vjen nga pesticidet .130mg shkaktojne kancer • 3.Kadmiumi vjen nga prodhimi i baterive ,llaqeve,detergjenteve.Shkakton helmim. • 4.Kromi vjen nga industria e galvanizmit.Shkakton kancer me se tepermi te mushkerive. • 5.Bakri eshte helmues vjen nga industria e perpunimit te bakrit.Shkakton helmim dhe demton melçine. • 6.Merkuri vjen nga insekticidet.Helmimet me merkur eshte dekjeprures. • 7.Berliumi vjen nga djegjet e fosileve .Shkakton kancer. • 8.Nikeli vjen nga perdorimi si katalizator dhe perberes çeliqeve speciale eshte teper helmues. • 8.Selenivjen nga perdorimi i gomes ,industrine elektronike,eshte vdekjeprures dhe kancerogjen. • 9.Plumbi vjen nga shkarkimmet e tetraetilit te plumbit eshte helmues dhe kancerogjen. • 10.Zinku vjen nga derdhjet fonderike ne industri eshte helmues.
 • 23. • Elementet e lartpermendur jane perdorur per te eleminuar figura te ndryshme per te cilet historia tregon se arseniku dhe te tjere jane nder me te perdorurit sepse doza te vogla te tj sjellin nje vdekje te ngadalte dhe te dhimshme. • Napoleon Bonaparti Vdekja: 1821 Dëshira e fundit: Që flokët e tij të priteshin dhe t’u ndaheshin miqve Në një rastësi të çuditshme, analizat e fundit të disa prej fijeve të flokut që janë ruajtur nga miqtë e tij, u zbulua se përmbanin sasi të madhe arseniku. Simptomat e tij para vdekjes ngjajnë me helmimin nga arseniku. Ekzistojnë spekulime se muret e dhomës së Bonapartit përmbanin arsenitk (jo e pazakonshme në atë kohë) dhe se ishte pikërisht ambienti që e vrau, por të tjerë thonë se ai u helmua pak nga pak nga anglezët. • Vladimir Lenin Themeluesi i komunizmit rus, Vladimir Lenin ka vdekur pasi u helmua nga pasuesi i tij politik, Josef Stalin. Kjo thuhet në një teori të historianit, Lev Lurie. Sipas këtij historiani kur Lenini po vuante nga disa sëmundje, Stalini ia shkurtojë rrugën për në botën tjetër. Por ende nuk eshte zbuluar helmi. “Gjëja më e bukur është se truri i Leninit ende ruhet në Moskë, kështu që mund ta investigojmë këtë çështje”, shprehet historiani. Lenini në vitin 1921, harrojë shumicën e fjalëve dhe iu desh të mësonte shqiptimin dhe shkrimin e tyre me dorën e majtë . Më vonë ai mbeti i paralizuar në një krah dhe nuk ishte në gjendje të fliste. Nga autopsia u zbulua enët e gjakut në tru i kishte shumë të ngurtësuara. Te gjitha keto mbeten nje mister per shkencetaret te cilet i jane ven epunes te zbulojne elementin.Por mendohet se si cdo burre te madh shteti edhe ate e kane helmuar me nje substansce teper te me veprim progresiv dhe vdekjeprures si arseniku ose antimoni