O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Caracterizare in Antiteza a lui Toma Alimos          Toma Alimos este eroul acestei balade haiducesti cu acelasi titlu,Hai...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Caracterizare in antiteza a lui toma alimos

9.596 visualizações

Publicada em

  • Seja o primeiro a comentar

Caracterizare in antiteza a lui toma alimos

  1. 1. Caracterizare in Antiteza a lui Toma Alimos Toma Alimos este eroul acestei balade haiducesti cu acelasi titlu,Haiducul este unpersonaj real care intruchipeaza insusirile poporului.Autorul anonym a tesut in jurul lui o auralegendara devenind astfel un adevarat erou popular. Personajul este un : ,,Haiduc din Tara de Jos” al carui portret apare chiar de la inceputrealizat de narator prin mijlocul de caracterizare directa ca fiind:,,nalt la stat/marela sfat/siviteaz cum n-a mai stat”. Daca dupa aspectul fizic se retine statura sa impresionanta insusirilesale morale se contureaza indeosebi din atitudine,fapte,si relatia cu alte personaje,princaracterizarea indirecta :,,Ochii-l negri arunca/Peste varfuri ce vedea”. In acelasi timp autorul l-a mai caracterizat si pe Manea dupa aspectul fizic in moddirect ca fii foarte urat si artagos: Manea,slutul/Si uratul/Manea grosul /s-artagosul”. Haiducul Toma Alimos este si un mare iubitor al naturii:,,ca-mi sunt mie fratiori/depoteri ascunzatori”aceasta caracterizare este una indirecta facand partea din categoria relatiacu alte personaje. Aparitia vijelioasa a boierului Manea este vazuta de Toma ca un prilej de a cinsti cucineva un pahar de vin.De aceea sincer si ospitalier ii raspunde lui Manea cu politetea omuluibucuros de a se intalni cu o ruda:,,Multumescu-ti frate Mane ! “ Din partea lui Manea Tomaprimeste un raspuns neprietenos in ciuda politetii cu care vorbeste el:,,Pe la mine ce-ai catat?”Astfel Manea fiind caracterizat ca fiind opusul lui Toma,fiiind un artagos.Aceastacaracterizare este una indirecta facand partea din categoria relatia cu alte personaje. O alta caracterizare atribuita in mod indirect lui Manea este lasitate de care da dovadain fragmentul:,,Maneo,Maneo,fiara rea/Vitejia ti-e fuga”aceasta caracterizare fiind una dincategoria faptele personajului.Iar Toma fiind caracterizat din nou ca fiiind opusul lui Manea sifiind curajos in lupta. Aceasta este caracterizarea in antiteza a personajelor Toma Alimos si Manea.

×