O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Promovimi i trashëgimisë kulturore dhe turizmit zonat rurale nëpërmjet teknologjisë digjitale.pptx

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
KALAJA E ELBASANIT...
KALAJA E ELBASANIT...
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 9 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Semelhante a Promovimi i trashëgimisë kulturore dhe turizmit zonat rurale nëpërmjet teknologjisë digjitale.pptx (16)

Anúncio

Promovimi i trashëgimisë kulturore dhe turizmit zonat rurale nëpërmjet teknologjisë digjitale.pptx

  1. 1. Promovimi i trashëgimisë kulturore dhe turizmit zonat rurale nëpërmjet teknologjisë digjitale Punoi : Besjan Balliu
  2. 2. Krahina e Librazhdit ka trashëguar nga e kaluara e saj e larmishme një kulture të gjerë etnografike që mbi bazen e kulturës kombëtare është zhvilluar e pasuruar gjatë shekujve që sot përfaqëson kulturën etnografike të krahinës së Librazhdit. Në mjedisin e këtij muzeu paraqitet jeta ekonomike e popullsisë së vendit e zhvilluar në bazë të kushteve jetësore klimatike dhe vendosjes së vendbanimeve. Një vend të rëndësishëm zenë mjediset familjare si konaku i miqve që pasqyron traditen e mirë të mikpritjes dhe shtëpia e bukës. Në këtë mjedis janë të vendosur objektet karakteristike të banesës fshatare. Treva e Librazhdit ndodhet në një pozitë gjeografike shumë të favorshme për zhvillimin e mjeshtërive të ndryshme si p.sh. përpunimi i gurit, drurit, metalit etj. Duke qene një vend me pasuri të shumta natyrore në këtë krahinë ushtroheshin mjeshtëri të ndryshme si ajo e përpunimit të gurit, të drurit, të ndërtimit të banesave të metalit, të tekstilit etj. Disa nga prodhimet dhe mjetet e punës të këtyre mjeshtërive janë vendosur në mjedise të vecanta të muzeut. Zakonet e mira këngët dhe vallet kostumet e bukura të stolisura me mjeshtëri flasin për një kulturë etnografike të pasur të kësaj krahine. Të tërheq vëmendjen maketi i shtëpisë me teliz të Cermenikës, theksoret e Polisit, rozetat e bukura të tavaneve, konaku i miqve të shtruar bukur me pajisje përkatëse, seria ezileve, gorriku për të pjekur bukë dhe shumë eksponente interesantë.
  3. 3. Muzeu i Librazhdit / Librazhd Museum Është një muze i kategorisë së parë dhe mbanë në vetvete vlera të jashtëzakonshme kulturore. Ky muze për vite me radhë është cilësuar si një muze model. Librazhd Muzeu është një muze i kategorisë së parë dhe përmban vlera të jashtëzakonshme kulturore. Për vite e vite ky muze është shpallur model muze. Muzeut Etnografik Krahina e Librazhdit ka trashëguar nga e kaluara e saj e larmishme një kulture të gjerë etnografike që mbi bazen e kulturës kombëtare është zhvilluar e pasuruar gjatë shekujve që sot përfaqëson kulturën etnografike të krahinës së Librazhdit. Në mjedisin e këtij muzeu paraqitet jeta ekonomike e popullsisë së vendit e zhvilluar në bazë të kushteve jetësore klimatike dhe vendosjes së vendbanimeve. Një vend të rëndësishëm zenë mjediset familjare si konaku i miqve që pasqyron traditen e mirë të mikpritjes dhe shtëpia e bukës. Në këtë mjedis janë të vendosur objektet karakteristike të banesës fshatare. Treva e Librazhdit ndodhet në një pozitë gjeografike shumë të favorshme për zhvillimin e mjeshtërive të ndryshme si p.sh. përpunimi i gurit, drurit, metalit etj. Duke qene një vend me pasuri të shumta natyrore në këtë krahinë ushtroheshin mjeshtëri të ndryshme si ajo e përpunimit të gurit, të drurit, të ndërtimit të banesave të metalit, të tekstilit etj. Disa nga prodhimet dhe mjetet e punës të këtyre mjeshtërive janë vendosur në mjedise të vecanta të muzeut. Zakonet e mira këngët dhe vallet kostumet e bukura të stolisura me mjeshtëri flasin për një kulturë etnografike të pasur të kësaj krahine. Të tërheq vëmendjen maketi i shtëpisë me teliz të Cermenikës, theksoret e Polisit, rozetat e bukura të tavaneve, konaku i miqve të shtruar bukur me pajisje përkatëse, seria ezileve, gorriku për të pjekur bukë dhe shumë eksponente interesantë.
  4. 4. Ura e Kamares / Kamara bridge E vetmja, mes dhjetra veprave të tilla përgjatë rrjedhjes së lumit të Shkumbinit, ura e Kamares në Mirakë të rrethit të Librazhdit , ende gëlon mbi dallgë nga largësitë e pesë shekujve. Objekti, që është deklaruar "Monument kulture" ndodhet rreth 20 kilometra në Verilindje të Elbasanit, 5 kilometra, pa arritur në qytetin e Librazhdit, direkt mbi shtratin e lumit të Shkumbinit. Vetë etimologjia e fjalës ura e Kamares të lë të kuptosh që një emër i tillë i ka mbetur nga e folura krahinore që në vend të fjalës dritare, ende përdorin fjalën sinonimizuese kamare. Për nga struktura ndërtuese, ura në fjalë na parqitet me pesë kamare hapsira drita, të cilat nuk janë secila të barabarta, por në funksion të relievit mbi lumë dhe llogaritjes së forcës goditëse të dallgëve të lumit. E vendosur mbi pesë qemerë, ndërtuar me gurë ngjyrë gri në të bardhë si vetë përbërja gurore e malit të Murrashit, bazamenti për kalimtarë është ndërtuar me një kalldrëm me gurë lumi të rrumbullakët, vendosur horizontalisht me lëvizjen e udhëtarëve. Kjo urë u ndërtua në 1715 nga Ahmeti nga Elbasani, sipas mbishkrimit turqisht në pllakën e gurit të Kamarës, e cila sot ruhet në muzeun e Librazhdit.
  5. 5. Promovimi i trashëgimisë kulturore dhe turizmit të qyteti të Librazhdit. Kostumografia tradicionale e Rrajcës, ripërtërihet tradita e punimit të veshjeve Në Rrajcë të Përrenjasit, po ripërtërihet tradita e punimit të veshjes tradicionale të zonës, që sot është mjaft e kërkuar jo vetëm nga banorët vendas por edhe nga emigrantët shqiptarë në diasporë. “Punishtja Artizanale e Rrajcës në Vegje dhe Kostumografi” me mbështetjen e Programit (ReLOaD), i financuar nga BE, synon promovimin dhe trajnimin e vajzave të reja dhe grave me vlerat e trashigimisë kulturore që bart kostumografia tradicionale e kësaj zone. 11 gra dhe vajza nga Rrajca po trajnohen nga artizanet e vjetër me qëllimin për të mësuar teknikat autentike të prodhimit artizanal të kostumografisë-etnografisë. Veshja tradicionale e Rrajcës është trashëguar brez pas brezi dhe sot është një ndër kostumet që kërkohet shumë nga vendasit por sidomos nga emigrantët që jetojnë jashtë vendit. Edhe pse është shumë e kushtueshme pasi varion nga 8 mijë euro e deri te 20 mijë euro (në varësi të materialit, detajeve dhe pjesëve të punuara me flori), shumë nuse e kërkojnë për dasma ndërsa të tjerë janë të gatshme ta blejnë. Life Rira artizanje me përvojë në Rrajcë, që ka punuar 40 vjet në punimin e veshjeve popullore dhe ka qepur dhjetra kostume të tilla gjatë gjithë jetës së saj, shprehet se qepja dhe qëndisja e kostumeve tradicionale të Rrajcës, është një punë që të merr shumë kohë pasi këto veshje janë të veçanta që në prerje, qepje dhe aksesorët që e shoqërojnë. “Ka punime që kërkojnë deri në 2 vjet punë për ta realizuar siç duhet. Kostumi tradicional i Rrajcës është promovuar kudo nëpër botë, në panaire e evente të ndryshme dhe ka fituar edhe mjaft çmime për bukurinë dhe vlerat e tij. Unë i kam dedikuar tërë jetën time këtij kostumi dhe jam krenare që po e përcjell këtë profesion tek vajzat dhe grate e zones”, thotë Rira.
  6. 6. Për ata që nuk janë ekspertë të fushës së Teknologjisë së Informacionit, por janë të interesuar ta shohin biznesin e tyre te rritet, këtu gjeni disa informacione të dobishme për Zhvillimin e Aplikacioneve Web Desktop dhe rëndësinë e tyre. Aplikacionet Web Aplikacionet web janë ato që mund të aksesohen nëpërmjet Internetit (ose Intranetit). Instalimi i tyre bëhet vetëm një herë dhe janë shumë të përshtatshme për përdoruesit. Gjithashtu janë lehtësisht të aksesueshme nga cdo vend ku përdoret Interneti. Zhvillimi i aplikacioneve web mbështetet plotësisht në lidhjen dhe shpejtësinë e internetit. Aplikacionet Desktop Aplikacionet desktop janë ato aplikacione që instalohen në mënyrë të vecantë në secilin kompjuter. Ata janë të pavarur dhe në këtë mënyrë nuk përballen me asnjë problem që lidhet me internetin. Pavarësisht llojit të suportit për të cilin keni nevojë, Smart-Tech do të jetë partneri juaj me vlerë në fushën e Informacionit dhe Teknologjisë. Cilat do qofshin nevojat tuaja, ne gjithmonë do te ndodhemi pranë jush duke ofruar shërbimet tona cilësore për t’ju ndihmuar të ndërtoni një të ardhme premtuese për biznesin tuaj. Informacion i rëndësishëm

×