O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Biblioteca Municipală din Praga
versus
Biblioteca Municipală din Chișinău:
schimb de experiență
Filiala de Arte „T. Arghez...
În perioada 2-6 septembrie 2015 am avut ocazia să
vizitez oraşul Praga, capitala Republicii Cehia - un oraş
frumos, vechi,...
hă
Scopul vizitei mele în Republica Cehă a fost unul ce ţine de
autoadministrarea locală, însă deoarece activez în bibliot...
 Biblioteca Municipală din
Praga
 Biblioteca Municipală din
Chișinău
În hol. În centru atrage
atenţia o arhitectură
construită din cărţi în formă
de coloană (turn) cu un
orificiu cu podeaua d...
Interiorul coloanei Exteriorul coloanei
Biblioteca, dotată la intrare
cu sistemul antifurt dispune de săli
de lectură pentru maturi şi copii
echipate cu calculato...
Sala de lectură Sala muzică
Sala copii
Biblioteca Municipală din Praga oferă servicii on-line:
 Catalog online
 Baze de date online cu acces de la distanță
 e...
Activitatea la modul practic: gratuit se trimit notificări
prin e-mail pentru rezervări efectuate, la sfârșitul unei
perio...
Exemple: ArtotecA (denumiri ale
cluburilor pe interese, pliante
informative, serviciu, fond de
documente), ArtTeAtru (denu...
Bibliotecarii filialei “Arte” dorim să urgentăm implementarea
serviciilor electronice în deservirea utilizatorilor, precum...
Vă mulțumesc pentru atenție!
Angela OLĂRESCU
Şef oficiu, Filiala de Arte “T. Arghezi”
E-mail: bibartelor@gmail.com
Tel. : ...
Biblioteca Municipală din Praga versus Biblioteca Municipală din Chișinău: schimb de experiență
Biblioteca Municipală din Praga versus Biblioteca Municipală din Chișinău: schimb de experiență
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Biblioteca Municipală din Praga versus Biblioteca Municipală din Chișinău: schimb de experiență

349 visualizações

Publicada em

Conferinta anuală: Descoperă, Conectează, Arhivează la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” de la 21.10.2015.

Hub-ul provocărilor: Conectează!
Sesiunea va include prezentări despre variate proiecte ce promovează implementarea tehnologiilor în biblioteci, precum și necesitatea stabilirii unei comunicări între membrii comunității pe diverse segmente: social, cultural etc.

Prezantarea Biblioteca Municipală din Praga versus Biblioteca Municipală din Chișinău: schimb de experiență a fost prezentată de Angela Olărescu, șef oficiu, de la Filiala de Arte „T. Arghezi”.

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Biblioteca Municipală din Praga versus Biblioteca Municipală din Chișinău: schimb de experiență

 1. 1. Biblioteca Municipală din Praga versus Biblioteca Municipală din Chișinău: schimb de experiență Filiala de Arte „T. Arghezi” 21 octombrie 2015
 2. 2. În perioada 2-6 septembrie 2015 am avut ocazia să vizitez oraşul Praga, capitala Republicii Cehia - un oraş frumos, vechi, cu o arhitectură deosebită. Am vizitat și cel mai vechi cartier al oraşului unde îşi au reşedinţa un număr impresionant de clădiri uimitoare cu străzi şerpuite şi locuri faimoase: Podul Carol, Castelul Praga,Vechiul Palat Regal unde este situată Capela tuturor Sfinţilor şi Biblioteca Municipală din Praga, situată în Piaţa Marianske. Pe pereții clădirilor poţi admira opere de artă şi pictură încă din antichitate. .
 3. 3. hă Scopul vizitei mele în Republica Cehă a fost unul ce ţine de autoadministrarea locală, însă deoarece activez în bibliotecă, n-am putut să trec indiferentă pe lângă clădirea impunătoare, bogată în coloane şi statuiete antice a Bibliotecii Municipale din Praga şi curioasă i-am trecut pragul. Am fost plăcut surprinsă chiar de la intrare, nimerind într-un spaţiu imens, luminos cu un design interesant, îmbinat armonios cu tendinţe din vechea arhitectură clasică şi cea modernă. Involuntar am făcut comparaţie cu Biblioteca Municipală din Chişinău.
 4. 4.  Biblioteca Municipală din Praga  Biblioteca Municipală din Chișinău
 5. 5. În hol. În centru atrage atenţia o arhitectură construită din cărţi în formă de coloană (turn) cu un orificiu cu podeaua din oglindă, care dă senzaţia de reflecţie şi amplificare.
 6. 6. Interiorul coloanei Exteriorul coloanei
 7. 7. Biblioteca, dotată la intrare cu sistemul antifurt dispune de săli de lectură pentru maturi şi copii echipate cu calculatoare, sală muzicală aranjată cu dispozitive speciale (pian, standul notelor şi instrumentelor muzicale, informaţii despre evenimente curente, expoziţii de carte), sala împrumut (cu barcoder), sala catalogului electronic (cu prezervarea documentelor de la distanţă), sala de odihnă.
 8. 8. Sala de lectură Sala muzică
 9. 9. Sala copii
 10. 10. Biblioteca Municipală din Praga oferă servicii on-line:  Catalog online  Baze de date online cu acces de la distanță  e-bibliotecă Împrumutul de carte se efectuează în regim automat. Asta ne-am dori şi noi la Biblioteca Municipală. Prin accesul online la contul utilizatorului, biblioteca oferă o imagine de ansamblu a stării de articole, rezervări, posibilitatea de prelungire a perioadei de creditare.
 11. 11. Activitatea la modul practic: gratuit se trimit notificări prin e-mail pentru rezervări efectuate, la sfârșitul unei perioade de creditare și newsletter al Bibliotecii Municipale Praga - Chequered News. Când utilizatorul se înregistrează dau e-mail adresa la care mesajele vor fi trimise din bibliotecă, sau pot da adresa mai târziu, atunci când utilizatorul vizitează oricare din filialele bibliotecii. În cazul reţinerii documentului, utilizatorul achită restanţa per zi, confirmând cu bonul de plată.
 12. 12. Exemple: ArtotecA (denumiri ale cluburilor pe interese, pliante informative, serviciu, fond de documente), ArtTeAtru (denumiri ale cenaclurilor, secţii), ArtFilm (club pe interese, pliante), ArtLiteratura (cenaclul literar, literar-ştiinţific). Concluzii. Vizita bibliotecarilor în bibliotecile europene ar fi un stimul evident în amplificarea elementelor inovative la locul de muncă. Totul se face prin comparaţie. Vizita a fost subiectul de discuţie în echipa filialei de Arte “Arghezi”, din care au rezultat următoarele idei: toate produsele de bibliotecă să fie consemnate cu litera “A”, de la titlul filialei - Arte.
 13. 13. Bibliotecarii filialei “Arte” dorim să urgentăm implementarea serviciilor electronice în deservirea utilizatorilor, precum colegii noştri de la Praga. Traseul de la catalogul tradiţional la cel electronic este destul de anevois, însă practica demonstrează eficientizarea acestui proces în relaţia bibliotecar/utilizator. Completăm în continuare catalogul electronic al BM “B.P. Hasdeu” cu noi documente speciale.
 14. 14. Vă mulțumesc pentru atenție! Angela OLĂRESCU Şef oficiu, Filiala de Arte “T. Arghezi” E-mail: bibartelor@gmail.com Tel. : 022274575

×