O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Buku Log Pengakap

Buku Log Pengakap adalah bertujuan supaya murid berkemahiran mencatat setiap aktiviti yang mereka lalui. Setiap kali perjumpaan, murid2 cuma menggunakan buku ini tak perlu bawa buku nota atau buku tulis. Buku bersaiz A5 ini disertakan sekali dgn bahan2 grafik sbg bahan pembelajaran. Kalau nak edit utk persatuan uniform lain pun memang boleh diubahsuai.
Untuk mendapatkannya boleh inbox fb saya (Alfian Junior) atau wassap 019-6235712

 • Entre para ver os comentários

Buku Log Pengakap

 1. 1. NAMA PATROL : __________________________ KELAS : _____________________ NAMA SAYA ____________________ KELAS __________ NAMA PATROL _______________ NAMA AHLI PATROL 1. _________________________________ 2. ________________________________ 3. ________________________________ 4. ________________________________ 5. ________________________________ 6. ________________________________ 7. ________________________________
 2. 2. JAWATANKUASA SAMBUTAN AHLI JAWATANKUASA PENGAKAP KETUAGURUPENASIHAT : GURUPENASIHAT : PENGERUSI : NAIBPENGERUSI : SETIAUSAHA : PEN.SETIAUSAHA : BENDAHARI : AJK MURID SEKOLAH KEBANGSAAN NAMA MURID TAHUN
 3. 3. Pakaian Seragam Pengakap
 4. 4. Lagu dan Persetiaan Pengakap LAGU PENGAKAP Kami Pengakap Malaysia Harapan nusa dan bangsa Berikrar setia Pada pertiwi tercinta Melatih generasi muda Menjadi insan yang berguna Persetiaan pengakap Teras dipegang bersama Menolong orang setia masa Menabur bakti di mana sahaja Demi Tuhan, Raja dan negara Berbudi, bersaudara Taat, menurut perintah Kami bangga junjung cita-cita Pengakap Malaysia PERSETIAAN PENGAKAP Bahawa dengan sesungguhnya, Saya berjanji dan bersetia, Yang saya dengan seberapa daya upaya, Saya akan; Taat kepada Tuhan, Raja dan Ne- gara, Menolong orang pada setiap masa dan; Menurut undang-undang Pengakap
 5. 5. Undang-Undang Pengakap 1. Pengakap adalah seorang yang sentiasa dipercayai maruah dan kehormatan dirinya. 2. Pengakap adalah seorang yang taat kepada Yang Dipertuan Agong, kepada Rajanya, Ne- garanya, pemimpin-pemimpin pengakapnya, ibu-bapanya, orang-orang di atas dan orang- orang yang dibawahnya. 3. Pengakap wajib menjadikan dirinya berguna dan menolong orang pada setiap masa. 4. Pengakap itu sahabat kepada sekalian dan saudara kepada lain-lain pengakap walau apa negeri, pangkat dan agamanya sekalipun. 5. Pengakap itu baik dan sempurna budi pekertinya dan sentiasa berbudi. 6. Pengakap itu baik dan kasih kepada segala binatang. 7. Pengakap itu seorang yang sentiasa menurut perintah dan suruhan ibu-bapanya, kepala patrolnya atau pemimpin-pemimpin pengakapnya dengana tiada apa-apa soalan. 8. Pengakap itu seorang yang sentiasa sabar dan manis mukanya dalam kesusahan. 9.Pengakap itu jimat dan cermat 10.Pengakap itu bersih dan suci fikirannya, perkataannya dan perbuatannya
 6. 6. Aktiviti Saya Tarikh : _________________________ Guru Bertugas : ____________________________ Aktiviti : _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ Faedah yang saya dapat : 1. __________________________________________________ __________________________________________________ 2. __________________________________________________ __________________________________________________ 3. __________________________________________________ __________________________________________________ Tandatangan ………………………………………………………… Nama :
 7. 7. Aktiviti Saya Tarikh : _________________________ Guru Bertugas : ____________________________ Aktiviti : _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ Faedah yang saya dapat : 1. __________________________________________________ __________________________________________________ 2. __________________________________________________ __________________________________________________ 3. __________________________________________________ __________________________________________________ Tandatangan ………………………………………………………… Nama :
 8. 8. Aktiviti Saya Tarikh : _________________________ Guru Bertugas : ____________________________ Aktiviti : _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ Faedah yang saya dapat : 1. __________________________________________________ __________________________________________________ 2. __________________________________________________ __________________________________________________ 3. __________________________________________________ __________________________________________________ Tandatangan ………………………………………………………… Nama :
 9. 9. Aktiviti Saya Tarikh : _________________________ Guru Bertugas : ____________________________ Aktiviti : _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ Faedah yang saya dapat : 1. __________________________________________________ __________________________________________________ 2. __________________________________________________ __________________________________________________ 3. __________________________________________________ __________________________________________________ Tandatangan ………………………………………………………… Nama :
 10. 10. Jenis-Jenis Ikatan
 11. 11. Tapak Perkhemahan
 12. 12. Jenis-Jenis Ikatan
 13. 13. Jenis-Jenis Gejet
 14. 14. Lencana Pengakap

×