O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
SORTARE
ORDONARE
CURATARE
STANDARDIZARE
SUSTINERE
5S
Prim
iipasipentru
o
com
panie
eficienta
CE OBTINEM CU 5S?
Implementarea 5S are ca rezultate imbunatatiri evidente in zonele de aplicare plus, sau
chiar mai import...
1. Sortarea lucrurilor ce nu sunt necesare (Sei-ri)
Scop
Diferentierea intre ceea ce este necesar si ce nu se foloseste, s...
1. Identificare – care sunt lucrurile de care este nevoie la locul de
munca si care sunt cele vechi, nefolositoare
2. Arun...
Scopul principal a primului S in 5S este de a clarifica situatia,
ceea ce implica eliminarea pierderii datorata miscarii
l...
2. Ordonarea (organizarea) lucrurilor necesare (Sei-ton)
Scop
Stabilirea unui plan de amplasare ingrijit si simplu astfel ...
1. Asezarea lucrurilor la locul potrivit, pot fi găsite rapid și utilizate
in timp util
2. Identificarea locului de munca,...
GRATUIT
Îti ofer GRATUIT: 12 modele de formulare EDITABILE (doc
sau xls):
● Audit 5S;
● Analiza îmbunătățiri;
● Calcul OEE...
3. Curatenie (Sei-so)
Scop
Eliminarea gunoiului, prafului si a lucrurilor straine pentru un loc de munca curat.
Curatenia ...
CURĂȚIRE
1. Petreceți cel putin 5 minute zilnic pentru a curăța zona de lucru.
2. Separarea si inlaturarea deseurilor si a...
4. Standardizarea metodelor de lucru (Seiketsu)
Scop
Pastrarea lucrurilor organizate si curate, chiar si in problemele leg...
STANDARDIZARE
1. Faceti un obicei din a pastra ordinea. Fiți riguroși. Nici o
abatere permisă. În caz contrar, cei din jur...
5. Sustinere (Shitsuke)
Scop
A face ceea ce trebuie, o chestiune de la sine inteleasa.
Obiective
● Participarea tuturor pe...
SUSȚINERE
1. Respectați regulile și cereți celorlalți să le respecte, de ex. curatenie
la sfarsitul fiecarui schimb, ordin...
5S
Cinci cuvinte japoneze care incep cu litera ‘S’.
SEI-RI (Sorting – Sortare)
SEI-TON (Set in order – Ordonare)
SEI-SO (S...
● Cei 5S au fost și sunt in jurul nostru și nu este nimic nou referitor la ei. Atâta doar
că, până acum, au fost neglijați...
SCOPUL IMPLEMENTARII
5S
5S Organizarea locului de munca
Opreste anomaliile
(Opreste deplasarea defectelor)
Prevenire
defecte
(Error proof)
6
Avert...
Evidentierea ordinii la locul de munca
Dar, ceea ce înseamnă cu adevărat acest lucru este că trebuie să se
acorde o atenţi...
Un bun profesionist are grija de sculele cu care lucreaza.
Un bun profesionist foloseste unelte in perfecta stare de funct...
Masinile de azi necesita un grad inalt de precizie si curatenie.
● O pata de murdarie poate provoca defectarea computerulu...
Sortare = indepartarea tuturor lucrurilor de care nu este nevoie.
SUMAR
Ordonare = depozitarea corecta a obiectelor, cu ob...
GRATUIT
NU uita sa descarci GRATUIT cele 12 modele de formulare
EDITABILE (doc sau xls):
● Audit 5S;
● Analiza îmbunătățir...
Multumesc
AVO LEAN
CONSULTING
www.avoleanconsulting.ro
office@avoleanconsulting.ro
Tel: +4-0788-786383
Implementarea 5S - primul pas spre imbunatatirea continua
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Implementarea 5S - primul pas spre imbunatatirea continua

13.730 visualizações

Publicada em

Implementarea 5S are ca rezultate imbunatatiri evidente in zonele de aplicare plus, sau chiar mai importanta este schimbarea atitudinii oamelilor fata de munca lor si fata de ceea ce fac.
Este imposibil sa pornim o campanie 5S doar cu unul sau doi oameni. Este necesar ca toata lumea sa fie implicata. Fiecare lucru ce trebuie facut este destul de simplu. Dificultatea consta in a face regulat acel lucru. Aceasta necesita determinare, perseverenta si cooperare. Dar această combinaţie, la rândul său, creează un nou sens al identităţii echipei şi un climat mai bun in companie.
Este important sa pornim prin a face. Nu este esential cat de bine este inteleasa teoria. TEORIA NU PRODUCE REZULTATE!!! Numai actiunea produce rezultate! Si aceasta actiune are puterea de a schimba atitudinea oamenilor! Are puterea de ai transforma!
Fiecare parte a procesului 5S este importanta. Fiecare pas are puterea de a 'deschide' ochii oamenilor. Metoda 5S este cel mai bun drum de a incepe eliminarea risipelor.

Publicada em: Negócios
 • Seja o primeiro a comentar

Implementarea 5S - primul pas spre imbunatatirea continua

 1. 1. SORTARE ORDONARE CURATARE STANDARDIZARE SUSTINERE 5S Prim iipasipentru o com panie eficienta
 2. 2. CE OBTINEM CU 5S? Implementarea 5S are ca rezultate imbunatatiri evidente in zonele de aplicare plus, sau chiar mai importanta este schimbarea atitudinii oamelilor fata de munca lor si fata de ceea ce fac. Este imposibil sa pornim o campanie 5S doar cu unul sau doi oameni. Este necesar ca toata lumea sa fie implicata. Fiecare lucru ce trebuie facut este destul de simplu. Dificultatea consta in a face regulat acel lucru. Aceasta necesita determinare, perseverenta si cooperare. Dar această combinaţie, la rândul său, creează un nou sens al identităţii echipei şi un climat mai bun in companie. Este important sa pornim prin a face. Nu este esential cat de bine este inteleasa teoria. TEORIA NU PRODUCE REZULTATE!!! Numai actiunea produce rezultate! Si aceasta actiune are puterea de a schimba atitudinea oamenilor! Are puterea de ai transforma! Fiecare parte a procesului 5S este importanta. Fiecare pas are puterea de a 'deschide' ochii oamenilor. Metoda 5S este cel mai bun drum de a incepe eliminarea risipelor.
 3. 3. 1. Sortarea lucrurilor ce nu sunt necesare (Sei-ri) Scop Diferentierea intre ceea ce este necesar si ce nu se foloseste, si de a 'scapa' de ce nu aveti nevoie. Indepartarea lucrurilor de care nu este nevoie. Obiective Stabilirea criteriilor si folosirea lor in eliminarea a ceea ce nu este necesar. Practicarea managementului 'stratificat' pentru a stabili priorităţile. Fiti pregatiti sa abordati cauzele prafului. Activitati Eliminarea a ceea ce nu este necesar. Abordarea cauzelor prafului. Kaizen si standardizare. Principii Eliminarea lucrurilor de care NU este nevoie. Analiza cauzelor pentru care acele lucruri sunt acolo.
 4. 4. 1. Identificare – care sunt lucrurile de care este nevoie la locul de munca si care sunt cele vechi, nefolositoare 2. Aruncati obiectele de care nu aveti nevoie, nu pastrati lucruri nefolositoare 3. Obiectele care sunt folosite saptamanal sunt depozitate in dulapuri. 4. Obiectele care sunt folosite in fiecare ora sunt depozitate langa sau pe masina. 5. Cumparati dulapurile etc de care aveti nevoie pentru depozitarea si folosirea corespunzatoare a sculelor SORTARE
 5. 5. Scopul principal a primului S in 5S este de a clarifica situatia, ceea ce implica eliminarea pierderii datorata miscarii lucrurilor si a pierderii de timp cand cauti o unealta sau material. Ceilalti S – Ordonarea si Standardizarea – dezvolta obiceiul disciplinei la locul de munca, obicei care este crucial in urmatoarele faze ale implementarii lean.
 6. 6. 2. Ordonarea (organizarea) lucrurilor necesare (Sei-ton) Scop Stabilirea unui plan de amplasare ingrijit si simplu astfel incat sa puteti avea intotdeauna ceea ce aveti nevoie, in cantitatea de care aveti nevoie si atunci cand aveti nevoie. Loc de munca bine organizat → Ordonarea lucrurilor de care am nevoie astfel incat acestea sa fie la indemana Obiective Aspect ingrijit al locului de munca. Plan de amplasare eficient si simplu (inclusiv pentru calitate si siguranta). Cresterea calitatii prin eliminarea risipei de timp pentru cautarea diverselor lucruri. Activitati Depozitare funcţionala pe baza Intrebarilor cine?, ce?, unde?, cand?, de ce? şi cum? Alocarea locului pentru fiecare lucru si pentru toate lucrurile. Aranjarea vizuala pentru identificarea usoara a lucrurilor si locatiilor. Stabilirea unei metode usoare de inlocuire. Principii Depozitare funcțională și eliminarea necesității de a cauta lucruri.
 7. 7. 1. Asezarea lucrurilor la locul potrivit, pot fi găsite rapid și utilizate in timp util 2. Identificarea locului de munca, a masinilor, a rafturilor 3. Stabilirea regulilor de gospodarire. ORDONARE
 8. 8. GRATUIT Îti ofer GRATUIT: 12 modele de formulare EDITABILE (doc sau xls): ● Audit 5S; ● Analiza îmbunătățiri; ● Calcul OEE; ● Chestionar auto-evaluare; ● Schimbarea sculelor si multe altele. Descarcă-le acum
 9. 9. 3. Curatenie (Sei-so) Scop Eliminarea gunoiului, prafului si a lucrurilor straine pentru un loc de munca curat. Curatenia ca o forma de control. Obiective Un nivel de curatenie corespunzator nevoilor dumneavoastra. Tinta, un loc curat de muncă, fără murdărie și fără praf. Gasirea micilor probleme cu Controlul Curateniei. Intelegerea faptului ca curatenia este controlata. Activitati Stabilirea procedurii standard pentru curatenie Aranjarea ustensilelor pentru curatenie la fiecare loc de munca Prevenirea murdariei actionand la sursa acesteia. Controlul echipamentelor si actiuni de remediere. Principii Curatenia este pentru control, eliminarea opririlor si a defectelor.
 10. 10. CURĂȚIRE 1. Petreceți cel putin 5 minute zilnic pentru a curăța zona de lucru. 2. Separarea si inlaturarea deseurilor si a resturilor. 3. Verificați ca toate sculele și/sau materialele necesare la postul de lucru (stabilite la primii 2 S) sunt la locul lor.
 11. 11. 4. Standardizarea metodelor de lucru (Seiketsu) Scop Pastrarea lucrurilor organizate si curate, chiar si in problemele legate de personal. Standardizarea regulilor. Obiective Standarde pentru mentinerea 5S. Dezvoltarea managementului vizual astfel incat anormalitatile sa fie “scoase la vedere” Activitati • Crearea sistemului de control vizual. • Dispozitive de detectie timpurie si de actiune • Manual pentru mentinerea standardizarii. • Dezvoltarea unui Cod al culorilor. • Scolarizarea astfel incat oamenii sa respecteindependent regulile de gospodarire Principii Management vizual management and standardizarea 5S.
 12. 12. STANDARDIZARE 1. Faceti un obicei din a pastra ordinea. Fiți riguroși. Nici o abatere permisă. În caz contrar, cei din jur vor crede că totul este ceva de moment. 2. Respectati regulile. Dacă este nevoie modificați-le, dar respectați regulile. 3. Nu vă întoarceți la haos.
 13. 13. 5. Sustinere (Shitsuke) Scop A face ceea ce trebuie, o chestiune de la sine inteleasa. Obiective ● Participarea tuturor pentru dezvoltarea obiceiurilor bune si respectarea regulilor. ● Comunicarea si feedback, o rutina zilnica. Activitati ● 5 minute activitati 5S in fiecare schimb. ● Comunicarea si feedback. ● Responsabilitatea individuala. ● Practicarea obiceiurilor bune. Principii Formarea obiceiului si crearea disciplinei le locul de munca.
 14. 14. SUSȚINERE 1. Respectați regulile și cereți celorlalți să le respecte, de ex. curatenie la sfarsitul fiecarui schimb, ordine pe birouri, etc. 2. Căutați continuu moduri de îmbunătățire 3. Refaceți ciclul 5S la intervale regulate (PDCA). Cu siguranță veți găsi ceva ce poate fi mai bine la fiecare ciclu. 4. Stabiliți audituri săptămânale pentru respectarea 5S.
 15. 15. 5S Cinci cuvinte japoneze care incep cu litera ‘S’. SEI-RI (Sorting – Sortare) SEI-TON (Set in order – Ordonare) SEI-SO (Shining – Curatire) SEI-KE-TSU (Standardizing – Standardizare) SHI-TSU-KE (Self Discipline – Auto sustinere) CINCI CHEI PENTRU IMBUNATATIREA LOCULUI DE MUNCA
 16. 16. ● Cei 5S au fost și sunt in jurul nostru și nu este nimic nou referitor la ei. Atâta doar că, până acum, au fost neglijați. Atunci când ne uităm cu atenție in jur, vom observa că sunt multe posibilități de îmbunătățire. ● Când privim de ce avem nevoie de 5S la locul de muncă, este imediat clar că sunt multe lucruri pe care le facem fără să gândim. 5S poate ajuta în tot ceea ce facem. ● 5S sunt ca o oglindă care reflectă atitudinea şi modelul nostru de comportament. Foarte des noi ne 'ferim' ochii şi preferăm să nu ne 'uitam' la ceea ce vedem. ● Multe din problemele de zi cu zi pe care le întâlnim s-ar rezolva ușor dacă am acorda mai multă atenţie celor 5S. Nerespectarea 5S definește de o minte leneşă şi o atitudine delăsătoare. ● Înainte ca managementul şi structurile de conducere (sefi sectie, sefi echipa, etc) să spună altor persoane că trebuie să pună în aplicare 5S, trebuie să se gândească foarte bine dacă ei înşişi înțeleg necesitatea aplicării 5S.
 17. 17. SCOPUL IMPLEMENTARII 5S
 18. 18. 5S Organizarea locului de munca Opreste anomaliile (Opreste deplasarea defectelor) Prevenire defecte (Error proof) 6 Avertizare cand apar Anomalii (Construiti Alarmele) Construiti Standardele la locul de munca Transmite Standardele Transmite Informatiile 5 4 3 2 1 Afi are Vizualăș C ontrolVizual SIGURANTA
 19. 19. Evidentierea ordinii la locul de munca Dar, ceea ce înseamnă cu adevărat acest lucru este că trebuie să se acorde o atenţie deosebita la lucrurile obisnuite. Folosesti casca de protectie şi pantofi de siguranţă? Eşti atent cu lucrurile cand le transporti? Sunt căi marcate clar? Aceste lucruri mici – aceste aparent nesemnificative – sunt cele care fac diferenta. De aceea, oamenii au subliniat importanţa de un loc de muncă ordonat. În plus faţă de aceste lucruri, cei 5S sunt de asemenea importanti pentru siguranţa personală şi sănătate, prevenirea incendiilor şi accidentelor din cauza scurgerilor de ulei, pentru prevenirea poluării şi în prevenirea altor lucruri care sunt atât de periculoase pentru sănătatea umană şi siguranţă. 5S si Siguranta muncii
 20. 20. Un bun profesionist are grija de sculele cu care lucreaza. Un bun profesionist foloseste unelte in perfecta stare de functionare si are grija de ele (le intretine, le verifica, le repara, etc). El nu pierde timpul cand lucreaza. Toate sculele sunt tinute in ordine pentru a putea fi luate si folosite cu usurinta atunci cand este nevoie. 5S si Eficienta
 21. 21. Masinile de azi necesita un grad inalt de precizie si curatenie. ● O pata de murdarie poate provoca defectarea computerului. ● Pilitura si bavurile pot face ca reperele sa nu se potriveasca. ● Scaparea lucrurilor in linia de montaj poate insemna ca piese defecte sunt puse impreuna cu cele bune sau pot fi trimise unui alt client. Sunt tot felul de probleme majore cauzate de lucruri aparent minore, lipsa 5S. Este clar că cei 5S sunt premisă de calitate, iar acest lucru nu poate fi subliniat îndeajuns. 5S si Calitatea
 22. 22. Sortare = indepartarea tuturor lucrurilor de care nu este nevoie. SUMAR Ordonare = depozitarea corecta a obiectelor, cu obiectele folosite cel mai des folosite asezate in apropierea masinilor. Curatare = inlaturarea obiectelor inutile, a deseurilor si a resturilor, curatarea mizeriei. Standardizare = pastrarea regulilor de gospodarire, aranjare si curatenie si folosirea acestora in mod curent Mentinere = respectarea regulilor și găsirea unor căi de îmbunătățire.
 23. 23. GRATUIT NU uita sa descarci GRATUIT cele 12 modele de formulare EDITABILE (doc sau xls): ● Audit 5S; ● Analiza îmbunătățiri; ● Calcul OEE; ● Chestionar auto-evaluare; ● Schimbarea sculelor si multe altele. Descarcă-le acum
 24. 24. Multumesc AVO LEAN CONSULTING www.avoleanconsulting.ro office@avoleanconsulting.ro Tel: +4-0788-786383

×