O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Sant Antoni i Sant Sebastià

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Sant antoni
Sant antoni
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 6 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Anúncio

Semelhante a Sant Antoni i Sant Sebastià (20)

Mais recentes (20)

Anúncio

Sant Antoni i Sant Sebastià

  1. 1. LES FESTES DE SANT ANTONI I DE SANT SEBASTIÀ Sant Antoni Abat o Antoni Abbàs (Alt Egipte 251 ? -356) fou un monjo cristià pioner de l‘eremitisme. És considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida; és per això que popularment se l'anomena Sant Antoni del porquet i, també, Sant Antoni dels Ases.
  2. 2. QUÈ CELEBRAM PER SANT ANTONI? Dia 16 de gener celebram la revetlla de Sant Antoni. La gent surt al carrer i esncenen grans foguerons. Tots al voltant dels foguerons torren sobrassades, botifarrons i mengen pa. També és típic d’aquesta època cantar cançons amb ximbombes anomenades GLOSES. A més a alguns pobles com Artà, Muro, Sa Pobla, Alcúdia…surten en processor una guarda de dimones acompanyant a Sant Antoni. Aquests http://Dimonis dimonis volen espantar a la gent però Sant d'Alcúdia Antoni, com a sant protector que és, ho impedeix.
  3. 3. QUÈ ÉS CANTA? Per Sant Antoni és canten GLOSES que fan referència a com Sant Antoni va guanyar al dimoni. També hi ha glosadors que inventen les seves pròpies gloses i les fan ben divertides. Sant Antoni i el dimoni Dimoni banyut Jugaven a trenta-u a l’infern no t’han volgut El dimoni va fer trenta has passat per un forat Sant Antoni trenta-u. I les banyes t’hi han quedat!
  4. 4. LES GLOSES I LA XIMBOMBA Les gloses són petites cançonetes rimades. Normalment parlen de Sant Antoni, el dimoni, els foguerons, sobrassades… Els bons glosadors són capaços d’inventar- se les gloses amb moltes facilitat. Les gloses van acompanyades d’un instrument molt significatiu per aquesta festa, LA XIMBOMBA! La ximbomba se compon d’un caduf i d’una pell i un bocinet de ravell quan sona alegra a tothom. http://cançó de Sant Antoni
  5. 5. QUI ERA SANT SEBASTIÀ? La tradició diu que nasqué a Narbona l'any 256 i s'educà a Milà. Quan va entrar en la vida militar de l'imperi, no pretenia ascensos o càrrecs importants en les forces armades. El que somiava era ajudar els cristians que queien presoners. La mateixa família el va animar en aquesta tasca pel bé dels altres. Arribà a ser cap de la primera cohort de la guàrdia pretoriana imperial. Quan l'emperador va saber que era creient en Crist, el va obligar a fer sacrificis als déus. Si no ho feia seria declarat en rebel·lia.
  6. 6. ON ÉS CELEBRA? Sant Sebastià és el patró de Palma. La revetla de Sant Sebastià se celebra dia 19 i la gent surt a cantar devora els foguerons i a torrar. A Palma avui dia es fan grans concerts. (per veure el programa de la revetla de sant sebastià clica aquí) www.palmademallorca.es L’espectacle més espectacular de les festes de Sant Sebastià a Palma és l’Aigua foc on una multitud de dimonis i correfocs es passejen per Palma amb tota tranquil·litat.

×