O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Tulevaisuusajattelun parhaat 
Anita Rubin 
Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto 
www.utu.fi/tutu
2 
An Unexpected Kiss 
captionwit.com
3 
Luomisen vaikeudesta… 
Ennustamisen vaikeudesta… 
Albert Einstein 
Erotettiin koulusta, koska hänen asenteellaan oli 
n...
Ludvig van Beethovenin 
Vanhemmille kerrottiin, että hän on liian tyhmä voidakseen ikinä 
tulla säveltäjäksi. 
Charles Dar...
Thomas Edison 
kävi vain kaksi vuotta koulua, oli täysin kuuro toisesta 
korvastaan, sai potkut sekä ensimmäisestä työpaik...
6
Matti Kamppinen, Osmo Kuusi & Sari Söderlund (toim.): 
Tulevaisuudentutkimus. Perusteet ja sovellukset 
(SKS Helsinki, 200...
Kirja on suomalainen tulevaisuudentutkimuksen perusteos, 
jota käytetään alan oppikirjana yliopistoissa. 
Vahvuutena on sy...
9 
Frank Uyttenhove
Eleonora Barbieri Masini 
Why Futures Studies? 
Grey Seal Books, London 1993 (loppuunmyyty) 
Kirjoittaja määrittelee tulev...
Eleonora Masinilla on laaja kokemus ja avara näkemyksellinen 
osaaminen tulevaisuudentutkimuksen alueella. Hän on koonnut ...
12
Wendell Bell: 
Foundations of Futures Studies. Human Science for a 
New Era 
Vol. 1: History. Purpose and Knowledge 
Vol. ...
Bellin ”tulevaisuusraamatun” hyviä puolia on ensinnäkin se, että 
se on kattavin tulevaisuudentutkimuksen tietokirja tällä...
Evgeni Soloviev 
http://worldiscoveries.blo 
gspot.com/2010/12/digita 
l-surrealism.html 
15
Matti Vapaavuori & Santtu von Bruun (toim.) 
Miten tutkimme tulevaisuutta? 
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry, Acta Futur...
Opus on oppikirjamainen ja suhteellisen helppolukuinen – 
Pentti Malaskan osuus tulevaisuustietoisuudesta heti kirjan 
alu...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

3

Compartilhar

Baixar para ler offline

Tulevaisuuksientutkimuksen perusteoksia

Baixar para ler offline

Luettelo hyvästä tulevaisuuksientutkimusaiheisesta lukemisesta

Audiolivros relacionados

Gratuito durante 30 dias do Scribd

Ver tudo

Tulevaisuuksientutkimuksen perusteoksia

 1. 1. Tulevaisuusajattelun parhaat Anita Rubin Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto www.utu.fi/tutu
 2. 2. 2 An Unexpected Kiss captionwit.com
 3. 3. 3 Luomisen vaikeudesta… Ennustamisen vaikeudesta… Albert Einstein Erotettiin koulusta, koska hänen asenteellaan oli negatiivinen vaikutus muihin opiskelijoihin; Epäonnistui yliopiston pääsykokeissa ja joutui vuoden harjaantumiskoulutukseen ennen kuin pääsi vihdoin sisään, Oli ainoa valmistuneista, joka ei suoraan saanut opetusvirkaa, koska yksikään hänen professoreistaan ei suostunut suosittelemaan häntä; Yksi hänen professoreistaan nimesi hänet laiskimmaksi koiraksi, joka ikinä oli tätä yliopistoa käynyt.
 4. 4. Ludvig van Beethovenin Vanhemmille kerrottiin, että hän on liian tyhmä voidakseen ikinä tulla säveltäjäksi. Charles Darwinin Kollegat kutsuivat häntä houkaksi, joka teki typeryksen kokeiluja, kun hän työskenteli biologisen evoluution teoriansa parissa. Walt Disney Sai potkut ensimmäisestä työpaikastaan, koska häneltä kuulemma puuttui mielikuvitusta. 4 Luomisen vaikeudesta (jatk.)
 5. 5. Thomas Edison kävi vain kaksi vuotta koulua, oli täysin kuuro toisesta korvastaan, sai potkut sekä ensimmäisestä työpaikastaan sanomalehden myyjänä että vähän myöhemmin sähköttäjänä. Aleksis Kivi kävi koulukaverinsa kimppuun, kun tämä väitti ettei Suomeen tule koskaan suomenkielisiä kouluja. Hänet teljettiin siitä syystä sikakoppiin rauhoittumaan. 5 Luomisen vaikeudesta (jatk.)
 6. 6. 6
 7. 7. Matti Kamppinen, Osmo Kuusi & Sari Söderlund (toim.): Tulevaisuudentutkimus. Perusteet ja sovellukset (SKS Helsinki, 2002) 900-sivuinen järkäle, jossa alkuosassa esitellään • tulevaisuudentutkimuksen ”suomalaisen koulukunnan” näkemyksiä tieteenalan perusteista ja käsitteistä (mm. Pentti Malaska, Osmo Kuusi, Matti Kamppinen; • lyhyesti toimintatapoja ja menetelmiä (mm. SSM, delfoi, strateginen ajattelu) • tieteenalan lyhyt historia; • joukko tärkeimpiä vaikuttajia Toinen osa sisältää artikkeleita tietoyhteiskunnasta, muutoksesta ja murroksen haasteista, kestävästä kehityksestä, päätöksenteosta, oppimisesta ja osaamisesta. 7 Tulevaisuudentutkimuksen perusteokset
 8. 8. Kirja on suomalainen tulevaisuudentutkimuksen perusteos, jota käytetään alan oppikirjana yliopistoissa. Vahvuutena on syvällinen tieteenalan perustan analyysi ja pohtiva ote. Kirjoittajat eivät artikkeleissaan ole ollenkaan samaa mieltä kaikesta, vaan käyvät arvokasta ja tieteenalaan eteenpäin vievää keskustelua  epätavallista tieteenalan perusoppikirjoissa. Heikkoutena artikkeleiden epätasaisuus ja hajanaisuus sekä kirjan valtava laajuus Osa artikkeleista kaipaa myös uudelleenkirjoittamista 8 Tulevaisuudentutkimus-kirja (jatk.)
 9. 9. 9 Frank Uyttenhove
 10. 10. Eleonora Barbieri Masini Why Futures Studies? Grey Seal Books, London 1993 (loppuunmyyty) Kirjoittaja määrittelee tulevaisuudentutkimuksen perusteet ja periaatteet oman kokemuksensa ja monikulttuurisen näkökulmansa lähdökohdista. Kirjassa pohditaan • aikaa, sen määrittymistä ja määrittämistä ja sen merkitystä päätöksenteolle ja valinnoille; • tieteenalan filosofista perustaa; • käsitteellistä puolta sekä • metodologisia lähtökohtia ja menetelmiä. 10 Miksi tulevaisuudentutkimusta?
 11. 11. Eleonora Masinilla on laaja kokemus ja avara näkemyksellinen osaaminen tulevaisuudentutkimuksen alueella. Hän on koonnut kirjaansa ne periaatteet ja sen tiedon, jonka hän sosiologina on opetusvuosiensa varrella Rooman Gregoriaanisessa yliopistossa kerännyt. Kirjan vahvuudet: kirjoitettu erityisesti nuorille, vasta tieteenalaa aloittelevien näkökulmasta  helppolukuisuus ja selkeys, käsitteet on hyvin avattu. Kirja on kirjoitettu myös kulttuurisesta ja sosiologisesta näkökulmasta ja se avaa tieteenalan haasteita erityisesti yhteiskunnan muutoksen kannalta. Heikkoudet: kirja on valitettavasti loppuunmyyty  hyvinvarustetuissa tutu-kirjastoissa, kopioina. 11 Miksi tulevaisuudentutkimusta? (jatk.)
 12. 12. 12
 13. 13. Wendell Bell: Foundations of Futures Studies. Human Science for a New Era Vol. 1: History. Purpose and Knowledge Vol. 2: Values, Objectivity, and the Good Society Transaction Publishers, New Brunswick and London 1996 ja 1997 Tämä kirja on se toinen pakollinen tiiliskivi, joka on myös tieteenalan virallinen oppikirja (yhteensä yli 700 sivua). 1-osassa pohditaan tulevaisuusajattelua ja tulevaisuuden-tutkimuksen tarkoitusta, tieteenalan suhdetta muihin tieteisiin (science or art?), epistemologiaa ja kuvaillaan tärkeimpiä menetelmiä. 2-osa keskittyy tieteenalan arvopohjaan ja erityisesti arvo- ja tulevaisuusväittämien perusteluihin. 13 Kivijalka
 14. 14. Bellin ”tulevaisuusraamatun” hyviä puolia on ensinnäkin se, että se on kattavin tulevaisuudentutkimuksen tietokirja tällä hetkellä. Bell on käynyt sitä varten läpi valtavan määrän kirjoja, artikkeleita, elämänkertoja, tulevaisuudentutkimusta, sosiologiaa, muita yhteiskunta- ja luonnontieteitä ja filosofiaa. Toiseksi, kirja on kirjoitettu helposti luettavaksi – ei tarvita kovin kummoista englannin-osaamista sen ymmärtämiseksi. Heikkouksiakin teoksessa on: varsinkin 2-osa on paikoitellen löysää ja epätarkkaa tekstiä, jossa kirjoittajan omat mielipiteet ja tieteelliset faktat sekoittuvat välillä hämmentävästi. Toisaalta teoksen laajuus ja syvällisyys korvaavat paljon sen puutteista. 14 Kivijalka
 15. 15. Evgeni Soloviev http://worldiscoveries.blo gspot.com/2010/12/digita l-surrealism.html 15
 16. 16. Matti Vapaavuori & Santtu von Bruun (toim.) Miten tutkimme tulevaisuutta? Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry, Acta Futura Fennica 5, Tampere 2003, 328 s. (2. uudistettu painos) Suomenkielinen oppikirja ja yleisteos, jota ollaan parhaillaan uudistamassa. Kirjassa käydään läpi niin tieteenalan filosofinen ja historiallinen perusta, menetelmät neljän eri paradigman kautta (systeeminen kaaos- ja evoluutioajattelu, rakenteellis-innovatiiviset menetelmät, asiantuntija- ja aikasarjatietoon perustuvat menetelmät sekä kommunikatiiviseen tulevaisuuden-hahmotteluun perustuvat menetelmät). 16 No miten sitä tulevaa sitten tutkitaan?
 17. 17. Opus on oppikirjamainen ja suhteellisen helppolukuinen – Pentti Malaskan osuus tulevaisuustietoisuudesta heti kirjan alussa on kuitenkin hiukan vaikeaselkoisempi. Mukana kirjoittamassa on ollut joukko maan tunnetuimpia tulevaisuudentutkimuksen asiantuntijoita (mm. Pentti Malaska, Mika Mannermaa, Ilkka Niiniluoto, Yrjö Seppälä, Vuokko Jarva ja monia muita). Kirjan heikkoutena on sen vanhentuminen. Nykyisessä versiossa ei ole esitelty uusia menetelmiä ja näkökulmia, mutta toisaalta uuteen, korjattuun painokseen on tulossa myös uutta tekstiä. 17 No miten sitä tulevaa sitten tutkitaan? (jatk.)
 • KaroliinaTurppo

  Jan. 7, 2020
 • ThomasSuni

  Nov. 22, 2019
 • HannuKossila1

  Nov. 10, 2014

Luettelo hyvästä tulevaisuuksientutkimusaiheisesta lukemisesta

Vistos

Vistos totais

1.175

No Slideshare

0

De incorporações

0

Número de incorporações

15

Ações

Baixados

11

Compartilhados

0

Comentários

0

Curtir

3

×